Αττική Οδός και Εγνατία εκτοξεύουν στα 4,7 δισ. τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ για το 2024

Αττική Οδός και Εγνατία εκτοξεύουν στα 4,7 δισ. τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ για το 2024

Από την αρχή της λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ έχουν υλοποιηθεί 59 έργα με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, συνολικής αξίας 14,91 δισ. ευρώ

 

Ποσό μαμούθ εκτιμάται ότι θα εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ μέσα στο 2024, ξεπερνώντας τα 4,7 δισ. ευρώ δηλαδή πάνω από το 65% των εσόδων που έχει εισπράξει στα έντεκα χρόνια της παρουσίας του. Τη μερίδα του λέοντος στα έσοδα των αποκρατικοποιήσεσων, όπως αυτά καταγράφονται στον προϋπολογισμό του 2024 που κατατέθηκε στη Βουλή, κατέχουν οι δύο μεγάλες οδικές παραχωρήσεις, της Αττικής Οδού και της Εγνατίας Οδού.

Τα δύο μεγάλα πρότζεκτ που έχουν κοινό προτιμητέο επενδυτή τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία στην περίπτωση της Εγνατίας συμπράττει με την EGIS PROJECTS, προβλέπεται πως θα «κλείσουν» μέσα στο επόμενο έτος. Ειδικότερα, βάσει του προϋπολογισμού, το δεύτερο τρίμηνο του 2024 αναμένεται η είσπραξη 1,35 δισ. με την υπογραφή της Εγνατίας, ενώ το τεράστιο τίμημα των 3,27 δισ. ευρώ της Αττικής Οδού έχει δρομολογηθεί για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Τα συνολικά έσοδα που αναμένεται να μπουν στο ταμείο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της χώρας το 2024 ανέρχονται σε 5,77 δισ. ευρώ, όταν το ΤΑΙΠΕΔ έχει εισπράξει μέχρι σήμερα από το 2011 για ολοκληρωμένες συναλλαγές 8,478 δισ. ευρώ. Αυτός είναι προφανώς ένας ιδιαίτερα φιλόδοξος στόχος, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι οι προβλέψεις των περασμένων ετών έπεσαν ως επί το πλείστον έξω.
Από την αρχή της λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ έχουν υλοποιηθεί 59 έργα με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, συνολικής αξίας 14,91 δισ. ευρώ. Όπως σημειώνεται στο κείμενο της εισηγητικής έκθεσης, η διαφορά των 6,43 δισ. ευρώ έγκειται αφενός, σε προγραμματισμένη κατανομή δόσεων για έργα, των οποίων το οικονομικό κλείσιμο έχει ήδη γίνει και αφετέρου, σε έργα για τα οποία αυτό αναμένεται σε επόμενο χρόνο.

Η περίπτωση της Εγνατίας

Η αποκρατικοποίηση της Εγνατίας Οδού ήταν και στον περσινό προϋπολογισμό πρωταγωνίστρια των εσόδων, όμως το κλείσιμο της συναλλαγής που αρχικά είχε προβλεφθεί για το πρώτο εξάμηνο του 2023, εν συνεχεία μετατέθηκε ως το τέλος του έτους και τώρα πέρασε στο 2024. Αυτό βεβαίως είχε και ως αποτέλεσμα τη βύθιση των εσόδων που είχαν προβλεφθεί για πέρσι, που ανήλθαν σε μόλις 406,4 εκατ.
Ο φάκελος της σύμβασης παραχώρησης έχει αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο με ολοκληρωμένες όλες τις υποχρεώσεις εκ μέρους τόσο του προτιμητέου επενδυτή όσο και του ΤΑΙΠΕΔ. Εκκρεμεί το πράσινο φως του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και η υπουργική απόφαση για τον καθορισμό του ύψους των διοδίων τελών, όπως προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης.

Τα έσοδα του 2023

Μέσα στο 2023, εισπράχθηκαν 166,65 εκατ. ευρώ της 2ης δόσης του πιστούμενου τιμήματος για την απόκτηση από τη Lamda Development του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελληνικό ΑΕ». Επίσης, το πρώτο τρίμηνο του έτους μεταβιβάστηκε η κυριότητα στον προτιμητέο επενδυτή (REDS) της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών στην Κρήτη, έναντι τιμήματος 42,24 εκατ. ευρώ. Εισπράχθηκαν 21,1 εκατ. ευρώ.
Ολοκληρώθηκε, ακόμη, η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης και ακολούθως η μεταβίβαση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, έναντι συνολικού τιμήματος 84,17 εκατ. ευρώ, στο σχήμα GRIMALDI EUROMED S.p.A. – MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε. & ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης