Επικαιρότητα

Τέμπη: Ξεκίνησε η μάχη στην βουλή

Τέμπη: Ξεκίνησε η μάχη στην βουλή
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι μεθοδεύει τη συγκάλυψη των ευθυνών, με τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, να κάνει λόγο για «πολιτική εκμετάλλευση»
Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη συζήτηση της πρότασης που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι μεθοδεύει τη συγκάλυψη των ευθυνών, με τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, να κάνει λόγο για «πολιτική εκμετάλλευση» και «δομικές αντιφάσεις».

Υπογράμμισε ότι οι δύο προτάσεις στηρίζονται σε εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις και για τους τρεις υπουργούς, πλην του Κωστα Καραμανλή, αδικήματα τα οποία έχουν παραγραφεί, καθώς αφορούν πλημμελήματα για τα οποία έχει παρέλθει η πενταετία.

«Είναι χρέος μου, και όλων μας, προς τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, να φωτιστούν τα πάντα», σημείωσε ο κ. Σπίρτζης τονίζοντας ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες «όπου υπάρχουν».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ αφορά ενδεχόμενη τέλεση «εγκλημάτων» κακουργηματικής απιστίας και παράβασης καθήκοντος από τον Κώστα Καραμανλή, ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος από τους Κωστή Χατζηδάκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος από τον Χρήστο Σπίρτζη.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αφορά ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος από τον Χρήστο Σπίρτζη και ενδεχόμενη τέλεση: α) της απιστίας «σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ελληνικού Δημοσίου» και β) της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ) από τον Κώστα Καραμανλή.

Η συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 10 μ.μ., οπότε θα διεξαχθεί ταυτόχρονη μυστική ψηφοφορία σε 4 κάλπες, στην οποία δεν μετέχουν εκείνοι κατά των οποίων στρέφονται οι προτάσεις των δύο κομμάτων.


Φάμελλος: «Προσβλητική η στάση της Ν.Δ.»

Το σκεπτικό της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος, τονίζοντας πως «οφείλουμε να δεσμευτούμε ότι δεν θα μείνει τίποτα κρυφό. Να μην κρυφτεί η αλήθεια πίσω από τον κανόνα της πλειοψηφίας και το 41%».

Σε σχέση με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνει όλους τους πρώην υπουργούς από το 2012 μέχρι και το 2023, ενώ η πρόταση του ΠΑΣΟΚ σταματά στο 2015, αφήνοντας εκτός το κρίσιμο διάστημα που προηγήθηκε της υπογραφής της σύμβασης 717/2014, άρα την ίδια την υπογραφή και το περιεχόμενο της σύμβασης και το αμέσως επόμενο διάστημα έως τις εκλογές του 2015».

Εξαπέλυσε πυρά στην κυβέρνηση λέγοντας πως «η κοινωνία ζητά απαντήσεις. Η διαδικασία σήμερα σκιάζεται από την προσβλητική προς τη δικαιοσύνη, προς τη Βουλή και προς την κοινωνία, στάση της Ν.Δ. Γιατί η κυβέρνηση έχει ήδη απορρίψει τις προτάσεις μας πριν καν να διεξαχθεί η συζήτηση επί αυτών. Ο κύριος Βορίδης την προηγούμενη εβδομάδα μας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι θα εμποδίσει την αναζήτηση των ευθυνών των πρώην υπουργών, περιφρονώντας τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη, το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας και την ίδια την κοινοβουλευτική διαδικασία».

Εθεσε το ερώτημα «γιατί βιάστηκε τόσο ο κ. Βορίδης;», για να απαντήσει ο ίδιος: «Από αμέλεια και ανεπάρκεια; Δεν το νομίζω. Γιατί ο μόνος λόγος να μην την ψηφίσετε είναι γιατί φοβάστε τον έλεγχο και την αλήθεια». «Κάνοντας μία υπόθεση θα έλεγα ότι, αν ο κ. Καραμανλής δεν είχε κάποιο πρόβλημα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τα πεπραγμένα του, θα ζητούσε ο ίδιος την ψήφιση της προκαταρκτικής επιτροπής. Οπως κάνει ο Χρήστος Σπίρτζης, και τον ευχαριστούμε για τη στάση του. Και δεν θα έσερνε τη Ν.Δ. να προσβάλλει την Ευρωπαία εισαγγελέα, τον θεσμό της δικαιοσύνης και να εκτεθεί ανεπανόρθωτα έναντι της κοινωνίας».

Υποστήριξε ότι η στάση της Ν.Δ. αποτελεί «ξεκάθαρη προσπάθεια συγκάλυψης και πραγματικά προσβολή για την πολιτική σας ευθύνη και την ηθική» και ρώτησε: «Αλήθεια ο κ. Καραμανλής δέχεται εφ′ όρου ζωής να έχει τη ρετσινιά της συγκάλυψης επειδή έχετε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία;».


Ανδρουλάκης: «Καλύπτετε τον κ. Καραμανλή»

Σε υψηλούς τόνους και ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε αυστηρά στις επικρίσεις του υπουργού Επικρατείας. «Είναι βιασμός της λογικής ότι είμαστε σε πολιτικό αδιέξοδο όπως είπατε», σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης κατηγορώντας τον κ. Βορίδη πως με όσα υποστήριξε ενορχηστρώνει τη συγκάλυψη της υπόθεσης.

«Καλύπτετε τον κ. Καραμανλή γιατί δεν πήγε στη Δικαιοσύνη το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας και τις ευθύνες των “γαλάζιων” στελεχών για την επίμαχη σύμβαση. Το πόρισμα του Ευρωπαίου εισαγγελέα μιλάει καθαρά για απιστία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Ανδρουλάκης παρατήρησε στον κ. Βορίδη πως η κυβέρνηση λέει «όχι» στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ γιατί γνωρίζει την ευθύνη του κ. Καραμανλή. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτη Φάμελλο, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής ξεκινάει από το 2015 κι αφορά τους κ.κ. Σπίρτζη και Καραμανλή γιατί αυτό αναφέρει στο πόρισμά του ο Ευρωπαίος εισαγγελέας.

Καταφέρθηκε εναντίον της Ν.Δ. και του ΚΚΕ κατηγορώντας τα δύο κόμματα για πολιτική συμπαιγνία. « Η Νέα Δημοκρατία, στην προσπάθειά της να συγκαλύψει τις ευθύνες του κ. Καραμανλή, αλλά και των γαλάζιων παιδιών στον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, εργαλειοποίησε την αντιευρωπαϊκή ιδεοληψία του Κομμουνιστικού Κόμματος, ψηφίζοντας μία Εξεταστική Επιτροπή, με τη φιλοσοφία της οποίας είπατε ότι διαφωνείτε. Σήμερα, έχουμε τη δεύτερη σκηνή του ίδιου εγκληματικού έργου».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι τόσο ο κ. Σπίρτζης όσο και ο κ. Καραμανλής ενέκριναν διαδοχικές παρατάσεις, με αποτέλεσμα το έργο να μην έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα και μάλιστα ειδικά για τον πρώην υπουργό της Ν.Δ. είπε ότι οφείλει εξηγήσεις για το ότι «έθαψε» το σχετικό πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας και παράλληλα υπέγραψε συμπληρωματική σύμβαση του επίμαχου έργου με απευθείας ανάθεση, αξίας 13 εκατομμυρίων ευρώ ενώ ενέκρινε και την πληρωμή 3,5 εκατομμυρίων ευρώ στην ανάδοχο ως αποζημίωση για θετική ζημία λόγω καθυστερήσεων του έργου.

«Υπάρχει ήδη μια ώριμη ποινική δικογραφία που εντοπίζει και περιγράφει τις ευθύνες και τα πρόσωπα, που είναι οι πρώην υπουργοί Σπίρτζης και Καραμανλής. Είναι κρίσιμο να μη χαθεί άλλος χρόνος και οδηγηθούμε σε παραγραφή αδικημάτων», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.


Κουτσούμπας: «Το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει τις προτάσεις»

«Αν δεν υπήρχε η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, καμία συζήτηση, καμία διερεύνηση τελικά δεν θα γινόταν. Ούτε για τις πολιτικές αιτίες και ευθύνες, ούτε για τις ποινικές ευθύνες οι οποίες αφορούν στο έγκλημα αυτό» υπογράμμισε ο γ.γ της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ «θα υπερψηφίσει τις προτάσεις για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και για τα πρόσωπα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ και για τα επιπλέον πρόσωπα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ», διότι «θέλει να διερευνηθεί με κάθε τρόπο η τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, χωρίς να έχει αυταπάτες λόγω της δεδομένης πλειοψηφίας που υπάρχει».

Πηγή: Kathimerini.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης