Ενέργεια

Σε χαμηλό δεκαετιών η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά - Μείωση 4% το 2022

Σε χαμηλό δεκαετιών η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά - Μείωση 4% το 2022

Παρήγαγε 2.546 τεραβατώρες (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως πέρυσι

 

Η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά μειώθηκε κατά 4% πέρυσι σε σχέση με το 2021, με το μερίδιο της τεχνολογίας στην ακαθάριστη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με έκθεση της βιομηχανίας την Τετάρτη.

Η πυρηνική ενέργεια παρήγαγε 2.546 τεραβατώρες (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας το 9,2% της συνολικής ακαθάριστης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση Παγκόσμιας Κατάστασης Πυρηνικής Βιομηχανίας (WNISR).

Οι υποστηρικτές των πυρηνικών λένε ότι ως πηγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθηθούν οι χώρες να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους, αλλά αρκετά εργοστάσια σε όλο τον κόσμο πλησιάζουν στο τέλος του προσδόκιμου ζωής τους και πολλά νέα έχουν αντιμετωπίσει καθυστερήσεις.

Η μεγαλύτερη πυρηνική ενέργεια στον κόσμο παράγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακολουθούμενη από την Κίνα.

Η πυρηνική ενέργεια έχει ανακτήσει κάποια δημοτικότητα πρόσφατα καθώς οι χώρες αναζητούν πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αλλά οι μεγάλοι χρόνοι παράδοσης, το υψηλό κόστος και οι κλιματικές επιπτώσεις θέτουν την προοπτική των πυρηνικών ως λύσης «σχεδόν μηδέν», ανέφερε το WNISR.

Πόσοι αντιδραστήρες λειτουργούν

Από τα μέσα του 2023, συνολικά 407 αντιδραστήρες λειτουργούσαν σε 32 χώρες, τέσσερις λιγότεροι από ένα χρόνο νωρίτερα και 31 κάτω από το ανώτατο όριο του 2002 των 438, ανέφερε η έκθεση.

Η αργή πρόοδος της κατασκευής ανέβασε τη μέση ηλικία ενός αντιδραστήρα στα 31,4 χρόνια μέχρι το τέλος του 2022, από 31 χρόνια στα μέσα του 2022, ανέφερε η έκθεση.

Περίπου 58 αντιδραστήρες που αντιπροσωπεύουν πρόσθετη χωρητικότητα 58,6 γιγαβάτ (GW) ήταν υπό κατασκευή έως τα μέσα του 2023, πέντε περισσότεροι από ό,τι το 2022, με τέσσερις στους πέντε αντιδραστήρες να κατασκευάζονται στην Ασία ή την Ανατολική Ευρώπη και πάνω από τους μισούς να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις ετών, σύμφωνα με την έκθεση.

Η πυρηνική συνεχίζει επίσης να υπολείπεται των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσον αφορά το κόστος, καθώς οι αντιδραστήρες θεωρούνται ακριβότεροι και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να κατασκευαστούν.

Το προσαρμοσμένο κόστος της πυρηνικής ενέργειας - το οποίο συγκρίνει το συνολικό κόστος ζωής της κατασκευής και λειτουργίας μιας μονάδας με την παραγωγή καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής - είναι σχεδόν τετραπλάσιο από αυτό της χερσαίας αιολικής ενέργειας, αναφέρει η έκθεση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης