Ην.Βασίλειο: Στόχος να γίνει παγκόσμιος leader στις μπαταρίες - Άρθρο του δ.σ. της Atlantic Green

Ην.Βασίλειο: Στόχος να γίνει παγκόσμιος leader στις μπαταρίες - Άρθρο του δ.σ. της Atlantic Green

Φιλοδοξεί η βρετανική χώρα να ηγηθεί στο συγκεκριμένο τομέα σύμφωνα με άρθρο του Διευθύνοντα Συμβούλου της Atlantic Green, Nick Bradford στο energy-storage.news

Η Στρατηγική Μπαταριών του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ), που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Επιχειρήσεων και Εμπορίου της κυβέρνησης στα τέλη Νοεμβρίου, πρόκειται να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του ενεργειακού μέλλοντος της χώρας, με ένα όραμα που εκτείνεται πολύ πέρα από τα σύνορά της.


Για τα σχέδια του βρετανικού κράτους στον τομέα της ενέργειας και τον αντίκτυπό τους (ήδη άρχισαν οι αντιδράσεις και οι αμφισβητήσεις) στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα, γράφει ο Nick Bradford (Διευθύνων Σύμβουλος της Atlantic Green) στο energy-storage.news.


Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας
που ειδικεύεται σε έργα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών σε κλίμακα δικτύου στο Ηνωμένο Βασίλειο «η στρατηγική του ΗΒ για τις μπαταρίες παρότι προορίζεται ως οδικός χάρτης για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής αλυσίδας αξίας, υστερεί στην αναγνώριση της δυνατότητας του τομέα του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες (BESS) ώστε να συμβάλει σημαντικά στην οικονομία και στις καθαρές μηδενικές φιλοδοξίες της χώρας».


Ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης

Η φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι σαφής: να δημιουργήσει μια παγκόσμια ανταγωνιστική αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών που θα ενισχύει την οικονομική ευημερία και θα ωθεί τη χώρα προς ένα καθαρό μηδενικό μέλλον.

Σε αυτήν την επιδίωξη, το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοδοξεί να ηγηθεί στο βιώσιμο σχεδιασμό, στην κατασκευή και χρήση μπαταριών, καλλιεργώντας παράλληλα ένα ακμάζον οικοσύστημα καινοτομίας μπαταριών.


Το τρίπτυχο της στρατηγικής

Η στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου για τις μπαταρίες καθορίζει μια προσέγγιση «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ» που θα επιτύχει τους στόχους της κυβέρνησης.

Η στρατηγική περιγράφει επενδύσεις άνω των 2 δισεκατομμυρίων στερλινών (2,53 δισεκατομμύρια $) σε νέα κεφάλαια και χρηματοδότηση Ε&Α για 5 χρόνια έως το 2030, επιπλέον 38 εκατομμύρια £ για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων ανάπτυξης του Κέντρου Βιομηχανικής Βιομηχανίας Μπαταριών του Ηνωμένου Βασιλείου, 12 εκατομμύρια £ στην Βιομηχανία μπαταριών προηγμένων υλικών Centre και 11 εκατομμύρια £ σε 20 νικητές του διαγωνισμού Faraday Battery Challenge που αναπτύσσουν τεχνολογίες σε όλη την αλυσίδα αξίας μπαταριών.

Αυτή η στρατηγική περιγράφει μια προσέγγιση για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την υποστήριξη της καινοτομίας στις τεχνολογίες μπαταριών. Ωστόσο, δεν είναι ολοκληρωμένο και επικεντρώνεται στη βελτίωση και την προστασία των αλυσίδων εφοδιασμού για ηλεκτρικά οχήματα.

Ειδικότερα:

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ εστιάζει στην υποστήριξη της καινοτομίας σε όλη την αλυσίδα αξίας των μπαταριών και στους μηχανισμούς χρηματοδότησης.

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ εστιάζει στην οικοδόμηση της ανθεκτικότητας των αλυσίδων εφοδιασμού κατασκευής μπαταριών του Ηνωμένου Βασιλείου και στη διεθνή συνεργασία και υποστήριξη, παράλληλα με την υποστήριξη ενεργοβόρων βιομηχανιών, την επιτάχυνση των συνδέσεων με το ενεργειακό δίκτυο και τον σχεδιασμό και την παροχή μεταρρυθμίσεων.

Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ εστιάζει στη διευκόλυνση των δεξιοτήτων για τον κλάδο και στη διασφάλιση της συνεργασίας με διεθνείς εταίρους για το πράσινο εμπόριο.


Η στρατηγική του ΗΒ για τις μπαταρίες σκιαγραφεί τις δυνατότητες του ΗΒ να είναι παγκόσμιοι ηγέτες στον κλάδο της βιομηχανίας και της κατασκευής.

Συζητείται ακόμη η σημασία της παγκόσμιας συνεργασίας και η είσοδος στην αγορά παράλληλα με την εξασφάλιση ξένων επενδύσεων.


Οι συνέπειες στη βιομηχανία BESS του ΗΒ
Η στρατηγική μπαταριών του Ηνωμένου Βασιλείου
είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση του Ηνωμένου Βασιλείου σε παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα αποθήκευσης.

Παρόλα αυτά δίνει ελάχιστη προσοχή στην αποθήκευση σε κλίμακα χρησιμότητας (είναι ζωτικής σημασίας για τον στόχο του Ηνωμένου Βασιλείου να επιτύχει το καθαρό μηδέν έως το 2050).

Ο τομέας EV είναι αναμφισβήτητα σημαντικός για να πετύχει η χώρα το καθαρό μηδέν έως το 2050, αλλά η σημασία του BESS για τα εθνικά έργα δικτύου και η ανάγκη για βελτιωμένη σχετική πολιτική έχουν παραμεληθεί.

 

Η ανακοίνωση του Σούνακ και η ενδεχόμενη στάση της αντιπολίτευσης

Η βιομηχανία BESS αντιμετωπίζει επί του παρόντος πολλές προκλήσεις τις οποίες αυτή η στρατηγική δεν αντιμετωπίζει ελάχιστα πέρα από αυτά που συζήτησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ στην ανακοίνωσή του για μια υποτιθέμενη νέα προσέγγιση για την καθαρή μηδενική πολιτική, που έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου 2023.

Ο Σούνακ ανακοίνωσε σχέδια για ένα χωροταξικό σχέδιο για τις υποδομές και για την επιτάχυνση της διαδικασίας σχεδιασμού για Έργα Εθνικής Σημασίας Υποδομής (NSIP) και χρόνους αναμονής σύνδεσης στο δίκτυο για τις εξελίξεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ωστόσο, αυτή η δέσμευση φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με την κριτική του καγκελαρίου Τζέρεμι Χαντ για το σχέδιο πράσινων επενδύσεων των 28 δισεκατομμυρίων λιρών του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Εργατικών. Φαίνεται να παραβλέπει ότι οι μελλοντικές γενιές θα δουν αυτές τις δαπάνες όχι απλώς ως οικονομικό καθήκον αλλά ως ευθύνη τους, καθώς θα επωφεληθούν από αυτές.

 

Οι αντιδράσεις σχετικά με τη δέσμευση της κυβέρνησης για καθαρό μηδέν

Επιπλέον, η υπόσχεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες σχεδιασμού είναι καλά νέα για τους κατασκευαστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), προσφέροντας ελπίδα για μια ταχύτερη μετάβαση στη βιώσιμη ενέργεια.

Η πορεία προς τα εμπρός φαίνεται πολλά υποσχόμενη, αλλά ο πραγματικός κίνδυνος έγκειται στην αποτυχία να τηρήσουμε αυτές τις υποσχέσεις, κάτι στο οποίο έχουμε συνηθίσει πάρα πολύ στον τομέα των ΑΠΕ.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετώπισε έντονη κριτική τον Σεπτέμβριο σχετικά με την πολιτική της U-turn να καθυστερήσει την απαγόρευση των αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ από το 2030 στο 2035. Εκτεταμένες αντιδράσεις έγιναν αισθητές τον Ιούλιο όταν ανακοινώθηκε η χορήγηση νέων αδειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα. φαίνεται να είναι αρκετά αντιφατικό το ΗΒ να φτάσει στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050.

Η αντιφατική προσέγγιση που υιοθέτησε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά τις ΑΠΕ και τα μέτρα για να είναι παγκόσμιος ηγέτης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προκαλεί αμφισβήτηση της δέσμευσης της κυβέρνησης να φτάσει το καθαρό μηδέν έως το 2050.

Το πρόσφατο μπαράζ ανακοινώσεων πολιτικής της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου που δεσμεύεται στο μηδέν υποδηλώνει ανανεωμένη δέσμευση ή απλώς ενίσχυση των πράσινων διαπιστευτηρίων καθώς πλησιάζουν οι γενικές εκλογές.


Αμφιβολίες για την κυβερνητική υπόσχεση

Ανεξάρτητα από το σκεπτικό πίσω από τις δεσμεύσεις, αυτό που χρειάζεται είναι η συνέχεια στην τήρηση των δεσμεύσεων της σημερινής κυβέρνησης από την κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία μετά τις επόμενες εκλογές, οι οποίες βάσει νόμου πρέπει να γίνουν πριν από το τέλος του 2024.

Η Στρατηγική Μπαταριών του Ηνωμένου Βασιλείου χαράζει μια πορεία προς ένα πιο βιώσιμο και ευημερούν μέλλον. Ενώ υπόσχεται σημαντικές θετικές αλλαγές στο ενεργειακό τοπίο και στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει συνέπεια στις δεσμεύσεις της.

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να επιτύχει τον φιλόδοξο καθαρό μηδενικό στόχο του έως το 2050, ενώ παραμελεί τη βιομηχανία BESS σε κλίμακα χρησιμότητας, υπογραμμίζει τη σημασία μιας ισορροπημένης προσέγγισης.

Οι πρόσφατες αλλαγές πολιτικής και οι προφανείς αντιφάσεις της κυβέρνησης έχουν αφήσει τους παρατηρητές να αναρωτιούνται για την αυθεντικότητα της δέσμευσής της.

Είτε καθοδηγείται από ανανεωμένη αποφασιστικότητα είτε εκλογικές σκέψεις, το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται όχι μόνο στην ανάληψη δεσμεύσεων αλλά και στην τήρησή τους, ανεξάρτητα από το ποιος θα έχει τα ηνία της εξουσίας τα επόμενα χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης