Ενέργεια

Ζαχάροβα: Η ΕΕ δεν θα καταφέρει να περιορίσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου

Ζαχάροβα: Η ΕΕ δεν θα καταφέρει να περιορίσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου
Θα οδηγήσει μόνο σε ταχεία ανακατεύθυνση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στις αναδυόμενες αγορές οποιαδήποτε τέτοια κίνηση της ΕΕ δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών

 

Οποιοδήποτε σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει στα κράτη μέλη της την εξουσία να σταματήσουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία δεν θα πετύχει και δεν θα βλάψει τη ρωσική οικονομία, δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σύμφωνα με το Reuters.

Οι Financial Times ανέφεραν την περασμένη Παρασκευή ότι η ΕΕ ήταν έτοιμη να δώσει στα 27 κράτη μέλη της την εξουσία να σταματήσουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση.

Η Ζαχάροβα είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση της ΕΕ θα οδηγήσει μόνο σε ταχεία ανακατεύθυνση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στις αναδυόμενες αγορές.

«Πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο που εισάγει διακρίσεις κατά της χώρας μας και ένα άλλο μέτρο που θα οδηγήσει στην καταστροφή της ίδιας της οικονομίας της ΕΕ», είπε.

Η Ρωσία έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι οι δυτικές κυρώσεις τελικά έγιναν μπούμερανγκ για να βλάψουν τις δικές της οικονομίες. Λέει επίσης ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου της είναι ανταγωνιστικές.

Οι FT ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενοι προσχέδιο νομικού κειμένου που πρότειναν οι Βρυξέλλες, ότι οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ θα μπορούσε να εμποδίσει ρωσικές και λευκορωσικές εταιρείες να αποκτήσουν χώρο στους αγωγούς φυσικού αερίου και τους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να έχουν την εξουσία «εν μέρει ή, όπου δικαιολογείται, να περιορίσουν πλήρως» την πρόσβαση σε υποδομές σε φορείς εκμετάλλευσης φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, προκειμένου να προστατεύσουν τα ζωτικά τους συμφέροντα ασφαλείας, ανέφερε η εφημερίδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης