Ενέργεια

Η απάντηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε δημοσίευμα της «Καθημερινής»

Η απάντηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε δημοσίευμα της «Καθημερινής»
Αφορμή στάθηκε το δημοσίευμα με τίτλο «Σε κρίσιμη καμπή η ΔΕΠΑ Εμπορίας» το οποίο φιλοξενήθηκε στο φύλλο της Καθημερινής στις 08/12/2023

Με αφορµή δηµοσίευµα µε τίτλο «Σε κρίσιµη καµπή η ∆ΕΠΑ Εµπορίας» το οποίο φιλοξενείται στο φύλλο της 08/12/2023 της «Καθηµερινής», η ΔΕΠΑ Εμπορίας απέστειλε την παρακάτω επιστολή στη διεύθυνση της εφημερίδας:

Αναλυτικά:

Αξιότιμε κ. Παπαχελά,

Με αφορμή δημοσίευμα με τίτλο «Σε κρίσιμη καμπή η ΔΕΠΑ Εμπορίας» το οποίο φιλοξενείται στο φύλλο της 08/12/2023 της Καθημερινής, και με δεδομένο ότι δεν είχαμε την ευκαιρία να διατυπώσουμε τη θέση της εταιρείας, σας αποστέλλουμε στοιχεία που παρέχουν σημαντικές διευκρινίσεις και απαντήσεις. 

Ειδικά, η αναφορά στον υπότιτλο για υποχρεώσεις 500 εκ. € είναι απολύτως αναληθής, καθώς σήμερα η ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν έχει υποχρεώσεις προς τρίτους, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός της είναι μηδενικός, κάτι που αποτελεί εξαίρεση στις ενεργειακές εταιρίες της χώρας και της Ευρώπης.

Ακολουθούν συγκεκριμένες διευκρινίσεις για όσα θέματα είναι ανακριβή ως προς την κατάσταση της εταιρείας και δημιουργούν εκ των πραγμάτων σύγχυση στο αναγνωστικό κοινό.

Αποτελέσματα του 2022

Το 2021* έφερε απότομη και μεγάλη αύξηση του τζίρου σχεδόν στο σύνολο των εταιριών ενέργειας, εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των διεθνών τιμών ενέργειας.

Η σταδιακή εξομάλυνση της αγοράς επαναφέρει στα ιστορικά τους επίπεδα τον τζίρο πωλήσεων και την κερδοφορία της εταιρείας, όπως προκύπτει από τα συγκριτικά στοιχεία των τελευταίων ετών.

Η ΔΕΠΑ, ωστόσο, παραμένει κερδοφόρα το 2022, τόσο σε επίπεδο εταιρείας, όσο και Ομίλου. Μάλιστα, ως Όμιλος εμφανίζει αύξηση καθαρών κερδών σε σχέση με το 2020, με το οποίο μπορεί να γίνει άμεση σύγκριση, καθώς το 2021 δεν αποτελεί έτος αναφοράς λόγω της μεγάλης αναστάτωσης στις αγορές ενέργειας.

Την ίδια περίοδο, η ΔΕΠΑ επέστρεψε στην κοινωνία περισσότερα από 300 εκατ. €, μέσω εκπτώσεων στους καταναλωτές και μερισμάτων στο Ελληνικό Δημόσιο:

α) Στήριξε με  180 εκατ. €, 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις, απορροφώντας σημαντικό μέρος των ανατιμήσεων στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου.

Ενδεικτικά, τον Οκτώβριο του 2022, η ΔΕΠΑ προσέφερε οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ τη μεγαβατώρα, σε 700 χιλιάδες οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, απορροφώντας το 50% των ανατιμήσεων. Η επιδότηση αφορούσε όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτως παρόχου (ακόμα και ανταγωνιστών της ΔΕΠΑ).

*Στα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 έχουν συμπεριληφθεί τα έσοδα από την αξιοποίηση ποσοτήτων αερίου (make up gas) για τα έτη 2014 και 2019, τα οποία ήλθαν το τελευταίο δίμηνο του 2021.

β) Διέγραψε απαιτήσεις της εταιρείας από το Ελληνικό Δημόσιο άνω των 39 εκατ. € (η διαγραφή απαίτησης αφορά διαφορά με το Ελληνικό Δημόσιο για παρακρατηθέντα φόρο μερισμάτων  για την περίοδο 2008-2012, η οποία τελεσιδίκησε υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου στο τέλος του 2022).

γ) Απέδωσε μερίσματα άνω των 100 εκατ. € στους μετόχους της για την περίοδο 2020-2022.

δ) Το 2022 μειώθηκε ο όγκος των πωλήσεων της εταιρείας κατά 7% σε σχέση με το 2021, εξαιτίας της μεγάλης πτώσης της ζήτησης (19%) για φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά.

Οι παραπάνω παράμετροι, με ουσιαστικότερη την κοινωνική συνεισφορά της ΔΕΠΑ, εξηγούν τη σημαντική απόκλιση που εμφανίζεται στην κερδοφορία του 2022 έναντι του 2021, αλλά και σε σχέση με άλλες ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας. Η ίδια πολιτική εκπτώσεων ακολουθήθηκε και το 2023.

Οικονομικά αποτελέσματα 2020, 2021, 2022

Εάν δεν είχαν δοθεί οι εκπτώσεις στην ελληνική αγορά, τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου θα ανέρχονταν από € 76,00 εκ  σε € 184,7 εκ. και αντίστοιχα χωρίς τη διαγραφή των € 39,1 εκ. θα ανέρχονταν σε € 223,8 εκ. ευρώ, συγκρίσιμα με αυτά της εξαιρετικής χρονιάς του 2021 (€ 340,35) και πολλαπλάσια αυτών του 2020, πριν δηλαδή το ξέσπασμα της διεθνούς ενεργειακής κρίσης (€ 43,2 εκ.).

Ως διοίκηση μιας δημόσιας εταιρείας η οποία λειτουργεί με όρους ανταγωνισμού και ταυτόχρονα, υψηλής κοινωνικής ευθύνης, πιστεύουμε ότι θα ήταν εξόχως προκλητικό η ΔΕΠΑ να εμφανίζει συγκυριακή υπέρογκη κερδοφορία, αντί να επιστρέφει το μεγαλύτερο μέρος αυτής στους καταναλωτές και το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτό και πράξαμε, χωρίς ποτέ φυσικά να διακινδυνεύσουμε την οικονομική βιωσιμότητα και τις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας.

Η ΔΕΠΑ, ως η μοναδική μεγάλη εταιρεία ενέργειας η οποία παραμένει υπό τον έλεγχο του Δημόσιου, κλήθηκε από την Πολιτεία να συμβάλλει στον περιορισμό των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και το έπραξε στο ακέραιο.

Η σύμβαση με την Gazprom

Η ΔΕΠΑ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Gazpom Export για όλες τις πτυχές του συμβολαίου της, όπως είναι οι τιμές προμήθειας για την περίοδο 2022 – 2023 και τα επόμενα έτη, οι ποσότητες προμήθειας και οι ρήτρες take or pay.

Είναι δεδομένο ότι οι όροι της σύμβασης επιτρέπουν στη ΔΕΠΑ να διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά της. Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη, οπότε δεσμευόμαστε από το εμπορικό απόρρητο.

Επειδή το ρεπορτάζ σας κάνει αναφορά στις εν λόγω ρήτρες και προς αποφυγή περαιτέρω σύγχυσης, διευκρινίζουμε τον όρο Take or Pay. Εφόσον η ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν παραλάβει σε κάποιο έτος τις συμβολαιοποιημένες συμβατικές ποσότητες, υποχρεούται να προπληρώσει μέρος τη αξίας αυτών των ποσοτήτων και να τις παραλάβει σε όποιο επόμενο έτος επιθυμεί.

Η Συμφωνία με την TotalEnergies

Η κυβέρνηση, εν μέσω διεθνούς ενεργειακής κρίσης, προέβη σε σειρά ενεργειών για να θωρακίσει την επάρκεια τροφοδοσίας της χώρας. 

Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε από τη ΔΕΠΑ, δια μέσω του αρμόδιου υπουργού ενέργειας, με επιστολή προς την εταιρεία στις 26/9/2022, να προβεί στη «διασφάλιση φορτίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) για τους μήνες Νοέμβριο 2022 έως Μάρτιο 2023, με δυνατότητα προαίρεσης, ώστε να είναι δυνατή η ακύρωσή τους, σε περίπτωση που δεν παραστεί ανάγκη για την παραλαβή τους».

Στην ίδια επιστολή, το Υπουργείο διαβεβαιώνει τη ΔΕΠΑ ότι «θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ανάκτηση από την εταιρείας σας του κόστους εξάσκησης του δικαιώματος μη παραλαβής αυτών των φορτίων».

Η ΔΕΠΑ διασφάλισε 13 συμβατικά φορτία, για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας , αξίας € 1,1 δισ. (λόγων των υψηλών τιμών TTF εκείνης της περιόδου). Το κόστος για την μη άσκηση του δικαιώματος παραλαβής (cancellation fee) ανερχόταν στα € 59 εκ. (κάτω του 5% της συνολικής αξίας των δεσμευμένων φορτίων).

Τα παραπάνω στοιχεία είναι εξαρχής δημοσιευμένα στη Διαύγεια και σε αντίστοιχα ΦΕΚ.

Στην πορεία ωστόσο η αγορά εξομαλύνθηκε, με όχημα κυρίως τον μεγάλο περιορισμό της ζήτησης (άνω του 19%), αποτέλεσμα των μέτρων εξοικονόμησης που έλαβαν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις, αλλά και οι καταναλωτές.

Κατόπιν αυτού, η  Ελλάδα δεν χρειάστηκε να ασκήσει το δικαίωμά της ΔΕΠΑ για την παραλαβή των εν λόγω φορτίων LNG από την Total. Η ΔΕΠΑ κατέβαλε στην γαλλική εταιρεία τα cancellation fees ύψους 59 εκατ. ευρώ, για τα οποία ωστόσο αποζημιώθηκε πλήρως από το Ελληνικό Δημόσιο.

Σε αντίθεση, επομένως, με την εικόνα που δημιουργεί το δημοσίευμα, η ΔΕΠΑ είναι μια υγιής επιχείρηση, με υψηλή κερδοφορία, μηδενικό δανεισμό και ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης