«Μέτωπο» 26 ευρωπαϊκών κρατών εναντίον της Κίνας για τα αιολικά

«Μέτωπο» 26 ευρωπαϊκών κρατών εναντίον της Κίνας για τα αιολικά

Ασπίδα… προστασίας απέναντι στις πρακτικές της ασιατικής χώρας

  

Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) εκτός από την Ουγγαρία, έχουν υπογράψει κοινή δήλωση για την προστασία της αιολικής βιομηχανίας της Ευρώπης από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που προέρχονται από Κινέζους κατασκευαστές.

«Σήμερα είναι μια τεράστια μέρα για τον κλάδο της αιολικής ενέργειας της Ευρώπης.

26 χώρες έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν τις ενέργειες που ορίζονται στο εξαιρετικό πακέτο αιολικής ενέργειας της ΕΕ», δήλωσε την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου μετά την υπογραφή της δήλωσης, ο Giles Dickson (Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου WindEurope που ξεκίνησε τη χάρτα).

Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές ανεμογεννητριών δεν βρίσκονται σε εξαιρετική θέση. Η Siemens Energy σχεδόν κατέρρευσε και άλλοι καταγράφουν συχνά απώλειες.

Αντίθετα οι Κινέζοι δυναμώνουν κάθε χρόνο και δείχνουν έτοιμοι να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια αγορά. Παρόλο που δεν έχει εγκατασταθεί κινεζική ανεμογεννήτρια σε ευρωπαϊκό έδαφος, ο φόβος για παραβίαση αυτού του φραγμού πυροδοτεί ένστικτα προστατευτισμού μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.


Τι περιλαμβάνει ο «χάρτης»

Το δισέλιδο έγγραφο αναφέρεται στο πακέτο αιολικής ενέργειας που υποβλήθηκε τον Οκτώβριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, οι 26 υπογράφοντες δεσμεύονται να «διασφαλίσουν έναν επαρκή, εύρωστο και προβλέψιμο αγωγό για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας καλύπτοντας τουλάχιστον την περίοδο 2024-2026», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Ενώ ο τομέας της αιολικής ενέργειας είναι ιστορικά μια επιτυχημένη ιστορία της ΕΕ, αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις.

Όλο το ευρωπαϊκό αιολικό οικοσύστημα πρέπει να ενωθεί για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις», αναφέρει ο χάρτης.

Πέρα από αυτό, στόχος είναι η «προώθηση της παραγωγής ανεμογεννητριών υψηλής ποιότητας με υψηλά πρότυπα περιβάλλοντος, καινοτομίας, ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και εργασίας» κάνοντας αλλαγές στα εθνικά συστήματα δημοπρασιών για την αιολική ισχύ.


Προσπάθεια Ευρωπαίων να εξαφανίσουν… το πλεονέκτημα της Κίνας

Παραδοσιακά, οι κατασκευαστές αιολικής ενέργειας υποβάλλουν προσφορές για ορισμένες παρτίδες συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και ανταγωνίζονται για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να προσφέρουν, με τη φθηνότερη προσφορά να κερδίζει συνήθως την ημέρα.

Όλο και περισσότερο, αυτές οι δημοπρασίες τείνουν να ευνοούν τους κατασκευαστές που αγοράζουν φθηνότερες τουρμπίνες κατασκευασμένες στην Κίνα, μια κίνηση που έχει προκαλέσει επίμονα λόμπι από την αιολική βιομηχανία για να αλλάξει το σύστημα.

Το εργαλείο επιλογής της ΕΕ είναι πλέον «καλοσχεδιασμένα, αντικειμενικά, διαφανή αμερόληπτα κριτήρια προεπιλογής ή ανάθεσης χωρίς διακρίσεις», που ευνοούν τους Ευρωπαίους πλειοδότες, αναφέρει ο χάρτης.

Αυτά θα στοχεύουν «τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την επιχειρηματική συμπεριφορά και την ικανότητα απόδοσης. Η συμμετοχή των πολιτών θα μπορούσε επίσης να ληφθεί υπόψη», προσθέτει το έγγραφο.

Ειδικότερα, οι απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας ενδέχεται να εμποδίσουν τους Κινέζους κατασκευαστές να κερδίσουν προσφορές στην ΕΕ, δεδομένου ότι οι ανεμογεννήτριες συνδέονται συχνά με το διαδίκτυο, ενώ είναι εξοπλισμένες με εκατοντάδες αισθητήρες και κάμερες, που συχνά μετρούν την κίνηση στον αέρα γύρω τους και την ταχύτητα του ανέμου.

Αυτό αντικατοπτρίζει τα μέτρα που υιοθετήθηκαν στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, όπου η κινεζική εταιρεία Huawei βρίσκεται επί του παρόντος αποκλεισμένη από προσφορές για την κατασκευή ευρωπαϊκών δικτύων. Μια παρόμοια λογική θα μπορούσε τώρα να ισχύει για τους Κινέζους κατασκευαστές ενεργειακών υποδομών.

Ξεχωριστά, οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές απαγόρευσαν επίσης σε Κινέζους ανταγωνιστές να γίνουν μέλη του κύριου φορέα τους, της WindEurope.

«Τα μέλη πρέπει να έχουν σημαντικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την αιολική ενέργεια με έδρα την Ευρώπη», σύμφωνα με τις βασικές αξίες της ένωσης, που ενημερώθηκαν στις αρχές του 2023.

Πρόσθετα μέσα για την προστασία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας περιλαμβάνονται επίσης στον χάρτη.

Οι χώρες υποστηρίζουν τη δέσμευση για «ενεργή παρακολούθηση και εάν δικαιολογείται, εξετάζουν μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανών αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στη διεθνή αγορά προϊόντων που σχετίζονται με την αιολική ενέργεια».

Οι εμπορικοί αξιωματούχοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζουν ήδη τις πρακτικές επιδοτήσεων ξένων χωρών με κάποιο βαθμό καχυποψίας.


Το μήνυμα της «χάρτας»

Τέλος, οι υπογράφοντες δηλώνουν ότι θέλουν να ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή.

Ο χάρτης δεσμεύει τους υπογράφοντες να «αναβαθμίσουν την ικανότητα κατασκευής αιολικού εξοπλισμού στην ΕΕ για να ανταποκριθούν στην αναμενόμενη αυξημένη ζήτηση για αιολικά έργα, ενώ δεσμεύονται να ενισχύσουν τις υπάρχουσες θέσεις απασχόλησης και τις βιομηχανικές δυνατότητες, όπως απαιτείται.

«Οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ και η αιολική βιομηχανία στέλνουν σήμερα ένα πολύ σημαντικό μήνυμα: Οι παραγωγικές ικανότητες πρέπει να ταιριάζουν με τους φιλόδοξους στόχους μας», δήλωσε ο Γερμανός Sven Giegold (υψηλόβαθμος δημόσιος αξιωματούχος που υπέγραψε για λογαριασμό της χώρας του).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης