Ενέργεια

Reuters: Ο Πούτιν διώχνει Γερμανία και Αυστρία από την ρώσικη Αρκτική

Reuters: Ο Πούτιν διώχνει Γερμανία και Αυστρία από την ρώσικη Αρκτική

Μέσω διατάγματος οι μετοχές ξένες εταιρειών στην Ρωσία θα μεταβιβαστούν σε νέες ρωσικές  

Χοντραίνει… τη διαμάχη του με τη Δυτική Ευρώπη ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν ο οποίος σύμφωνα με διάταγμά του (υπεγράφη την Τρίτη 19/12/23), παίρνει επί της ουσίας τα μερίδια των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου Wintershall Dea (Γερμανία) και OMV (Αυστρία) από τα έργα παραγωγής φυσικού αερίου στη ρωσική Αρκτική, όπως αποκάλυψε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Αυτό σημαίνει ότι θα διαχωριστούν νομικά μέχρι τα μέσα του 2024, όλες οι δραστηριότητες με ρωσική συμμετοχή (συμπεριλαμβάνονται η Wintershall Dea στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream και οι κοινοπραξίες με την Gazprom).

Τα συμφέροντα της OMV και της Wintershall Dea και ξένων εταιρειών γενικότερα σε κοινοπραξίες με την Gazprom στο κοίτασμα Yuzhno-Russkoye και στα έργα Achimov, που βρίσκονται στην περιοχή Yamal-Nenets (Βόρεια Ρωσία), θα μεταβιβαστούν σε νεοσύστατες ρωσικές εταιρείες.

Όπως υποστηρίζει το Reuters, τα έσοδα από την πώληση των μετοχών θα μεταφερθούν σε ειδικούς λογαριασμούς των προηγούμενων ξένων ιδιοκτητών. Με την υπογραφή του εν λόγω διατάγματος, όλες οι μέχρι τότε εταιρικές συμφωνίες θα πάψουν να ισχύουν.


Handelsblatt: Η Wintershall Dea σκόπευε να αποσυρθεί από τη Ρωσία  

Σύμφωνα με τη Handelsblatt (καθημερινή οικονομική εφημερίδα του Ομίλου Holzbrink στη Γερμανία), η Wintershall Dea (κοινοπραξία μεταξύ της BASF και της επενδυτικής εταιρείας Letter One που ανήκει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Μιχαήλ Φρίντμαν), πρόκειται να αποσυρθεί από τη Ρωσία, όπως έχει κάνει ήδη η OMV (μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία).

Μέχρι το καλοκαίρι του 2024, η Wintershall σχεδιάζει να απαλλαγεί νομικά από όλες τις κοινοπραξίες του ομίλου στις οποίες συμμετέχει και η Gazprom.

Το ίδιο ισχύει επίσης για τη Wintershall Noordzee και τη δραστηριότητα της Wintershall στη Λιβύη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης