Τελευταία Νέα

Ισπανία: Κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας έως το 2035 - Παρατείνει τις προθεσμίες έργων ΑΠΕ

Ισπανία: Κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας έως το 2035 - Παρατείνει τις προθεσμίες έργων ΑΠΕ

Η διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων και η αποξήλωση των σταθμών, των οποίων το κλείσιμο θα ξεκινήσει το 2027, θα κοστίσει περίπου 20,2 δισεκατομμύρια ευρώ

 

Η Ισπανία επιβεβαίωσε την Τετάρτη τα σχέδια να κλείσει τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας έως το 2035, καθώς παρουσίασε ενεργειακά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων παρατεταμένων προθεσμιών για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προσαρμοσμένων δημοπρασιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων και η αποξήλωση των σταθμών, των οποίων το κλείσιμο θα ξεκινήσει το 2027, θα κοστίσει περίπου 20,2 δισεκατομμύρια ευρώ και θα πληρωθεί από ένα ταμείο που υποστηρίζεται από τους φορείς εκμετάλλευσης των σταθμών, ανέφερε η κυβέρνηση.

Το μέλλον των πυρηνικών σταθμών της χώρας, που παράγουν περίπου το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας, ήταν ένα καυτό ζήτημα κατά την πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία, με το συντηρητικό αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα (PP) να δεσμεύεται να αντιστρέψει τη σχεδιαζόμενη σταδιακή κατάργηση. Πιο πρόσφατα, ένα από τα κύρια επιχειρηματικά λόμπι ζήτησε την επέκταση της χρήσης αυτών των εγκαταστάσεων.
Μεταξύ άλλων μέτρων ήταν αλλαγές στους κανόνες που διέπουν την ανάπτυξη νέων έργων πράσινης ενέργειας και δημοπρασιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η κυβέρνηση συμφώνησε να παρατείνει βασικές διοικητικές προθεσμίες για νέα έργα. Η προθεσμία για την έκδοση οικοδομικής άδειας, για παράδειγμα, αυξήθηκε κατά έξι μήνες σε 49 μήνες.

Οι δημοπρασίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί πλέον να περιλαμβάνουν ποιοτικά κριτήρια για να ληφθούν υπόψη κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα για να «αναγνωριστεί η προστιθέμενη αξία των ευρωπαϊκών προϊόντων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης