Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Δυναμικό άνοιγμα της Μυτιληναίος στη Χιλή - Επένδυση 110 εκατ. ευρώ για το πρώτο ιδιόκτητο φωτοβολταϊκό πάρκο 109,2 MWp

Δυναμικό άνοιγμα της Μυτιληναίος στη Χιλή - Επένδυση 110 εκατ. ευρώ για το πρώτο ιδιόκτητο φωτοβολταϊκό πάρκο 109,2 MWp

 Καθιερώνεται ως ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

 

Σε 13 GW ανέρχεται επί του παρόντος, το διαρκώς αυξανόμενο διεθνές χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Μυτιληναίος σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Αμερική και Ωκεανία, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει έργα αποθήκευσης ενέργειας άνω των 400 MW στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Πουέρτο Ρίκο.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ελληνικής πολυεθνικής βρίσκεται η αμερικανική ήπειρος και μπορεί να έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για τους φωτοβολταικούς σταθμούς που αναπτύσσει στον Καναδά, όμως η δραστηριότητα της στη Νότια Αμερική και πιο συγκεκριμένα στη Χιλή είναι εξίσου σημαντική και επεκτείνεται διαρκώς.
Πρόσφατα η Μυτιληναίος εγκαινίασε στη Χιλή το πρώτο από τα τέσσερα φωτοβολταικά που κατασκευάζει. Πρόκειται για το φωτοβολταϊκό πάρκο Willka, το πρώτο ιδιόκτητο έργο ηλιακής ενέργειας της εταιρίας στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής.
H συνολική επένδυση του έργου ξεπερνά τα 110 εκατ. δολ και αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση ξένων κεφαλαίων στην ευρύτερη περιοχή της Αρίκα στη Χιλή. Το πάρκο Willka θα συνεισφέρει 109,2 MWp ανανεώσιμης ενέργειας, ενώ από το τέλος του 2024, θα διαθέτει μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας ώστε να εγγυάται σταθερό και αξιόπιστο εφοδιασμό.

Τι περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο

Το χαρτοφυλάκιο της Μυτιληναίος στη Χιλή περιλαμβάνει τρία ακόμη ιδιόκτητα πάρκα ηλιακής ενέργειας. Στο σύνολο ξεπερνά τα 588 MW και περιλαμβάνει το πάρκο Tocopilla στην περιοχή María Elena, το Tamarico στην περιοχή Vallenar και το Doña Antonia στην περιοχή Ovalle.
Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο εξαγοράστηκε σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης «brownfield» από την Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια της διετίας 2020-21 και σηματοδότησε την πρώτη διείσδυση της εταιρίας στη Χιλή, ως επενδυτής. Υπενθυμίζεται, ότι ήδη η εταιρία δραστηριοποιείται στη χώρα ως κορυφαίος EPC ανάδοχος φωτοβολταϊκών έργων.
Μετά την απόκτηση του πλήρους ελέγχου των εν λόγω έργων, η Μυτιληναίος επικεντρώθηκε στην ολοκλήρωση της ανάπτυξής τους και στην συμβασιοποίησή τους μέσω PPA.

Παράλληλα, εδραιώνει τη θέση της στην ενεργειακή αγορά της Χιλής, μέσω εξαγοράς νέων φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων στις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας.
Το PPA για αυτό το χαρτοφυλάκιο με την Enel Generación καθιερώνει την Μυτιληναίος ως έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές της Χιλής και παρέχει μια στέρεη βάση για την αναπτυξιακή στρατηγική της εταιρίας στη Χιλή και σε άλλες βασικές αγορές της Λατινικής Αμερικής.

PPAs για την πώληση της ενέργειας

Το ενδιαφέρον της Μυτιληναίος για τη Χιλή έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά ώριμη αγορά στην οποία μπορεί να συνάψει PPAs για την πώληση της ενέργειας που παράγει ενώ όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσει και σε άλλες αντίστοιχες επενδύσεις πέραν των ήδη προγραμματισμένων.
Άλλωστε η Μυτιληναίος έχει θέσει φιλόδοξους στόχους παγκοσμίως και η Λατινική Αμερική αποτελεί βασικό τμήμα της στρατηγικής της για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Η Μυτιληναίος με την «πράσινη» ενέργεια που θα παράγεται από το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, μετά την συμφωνίας αγοράς ηλιακής ενέργειας (PPA) με την Enel Chile, θα προμηθεύει τη Χιλιανή εταιρεία με ισχύ έως 1,1 TWh ανά έτος για τα επόμενα 10 χρόνια. Η συμβασιοποιημένη ενέργεια του χαρτοφυλακίου ισοδυναμεί με την ηλεκτρική ενέργεια που είναι απαραίτητη για 532.000 κατοικίες στη Χιλή, εξαλείφοντας 123.000 αυτοκίνητα από το οδικό δίκτυο και αποφεύγοντας την εκπομπή 570.000 τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης