Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

11 δισ. δολάρια για το μεγαλύτερο έργο καθαρής ενέργειας στην ιστορία των ΗΠΑ (Electrek)

11 δισ. δολάρια για το μεγαλύτερο έργο καθαρής ενέργειας στην ιστορία των ΗΠΑ (Electrek)

Θα έχει ισχύ 3.500 MW και θα απασχολήσει πάνω από 2.000 εργάτες

Ιστορικές ημέρες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) βιώνουν οι ΗΠΑ όπου ξεκίνησε η πλήρης κατασκευή του SunZia που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο καθαρής ενέργειας όλων των εποχών για τη χώρα.

Βάσει δημοσιεύματος του electrek.co, το έργο θα γίνει στο νοτιοδυτικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών και η χρηματοδότησή του αγγίζει τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Χαρακτηριστικό είναι ότι επιτεύχθηκε χωρίς προσφυγή.

Ο Daniel Elkort (εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Pattern Energy η οποία είναι η κατασκευάστρια εταιρεία του έργου με έδρα την Καλιφόρνια), δήλωσε ότι:

«Το μέγεθος και η κλίμακα τόσο του έργου SunZia όσο και αυτής της πολύπλευρης χρηματοδότησης δείχνουν ότι ο χώρος των ΑΠΕ μπορεί να εξασφαλίσει ελκυστικά κεφάλαια σε επίπεδα που προηγουμένως βρίσκονταν μόνο στην παραδοσιακή παραγωγή».

 

Λειτουργία και χρησιμότητα του SunZia

Το μεγαλύτερο έργο καθαρής ενέργειας στις ΗΠΑ περιλαμβάνει 2 σκέλη: SunZia Wind και SunZia Transmission.

Θα απασχολήσει περισσότερους από 2.000 εργάτες κατά τη διάρκεια της κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων χειριστών βαρέως εξοπλισμού, ηλεκτρολόγων, εργατών και άλλων.

Το SunZia Wind είναι το πιο μεγάλο αιολικό έργο στο δυτικό ημισφαίριο. Το αιολικό πάρκο ισχύος 3.500 μεγαβάτ (MW) κατασκευάζεται στις κομητείες Torrance, Lincoln και San Miguel του Νέου Μεξικού.

Η SunZia Transmission είναι μια γραμμή μετάδοσης συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) 550 μιλίων ± 525 kV μεταξύ του κεντρικού Νέου Μεξικού και της νότιας κεντρικής Αριζόνα. Όταν ολοκληρωθεί, θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 3.000 MW καθαρής ενέργειας.

Η SunZia Transmission θα επιτρέψει στο SunZia Wind να προμηθεύει πελάτες στην Αριζόνα και την Καλιφόρνια κατά τις πρώτες απογευματινές ώρες, όταν η ζήτηση είναι υψηλή, αλλά η διαθέσιμη προσφορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι χαμηλή. Θα χρησιμοποιήσει τον ίδιο διάδρομο με τη γραμμή μεταφοράς Western Spirit.


Το πιο μεγάλο χερσαίο έργο της Vestas παγκοσμίως

Ο κολοσσός των ανεμογεννητριών Vestas ανακοίνωσε στις 27/12/2023 ότι εξασφάλισε μια σταθερή παραγγελία από την Pattern Energy Group για την προμήθεια 242 ανεμογεννητριών V163-4,5 MW για το SunZia Wind.

Η παραγγελία 1,1 γιγαβάτ (GW) είναι η μεγαλύτερη παραγγελία της Vestas μέχρι σήμερα στην αγορά των ΗΠΑ και το μεγαλύτερο μεμονωμένο χερσαίο έργο της παγκοσμίως. Είναι επίσης η μεγαλύτερη παραγγελία παγκοσμίως για τον νεότερο συντελεστή τουρμπίνας υψηλής χωρητικότητας της Vestas.

Η παράδοση του στροβίλου αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025, με την τελική θέση σε λειτουργία να έχει προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2026.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης