Ενέργεια

Montel: «Τσουνάμι» αρνητικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη - Τι συνέβη

Montel: «Τσουνάμι» αρνητικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη - Τι συνέβη
Η γερμανική τιμή της επόμενης ημέρας για τις 24 Δεκεμβρίου μειώθηκε στα -3,37 ευρώ/MWh και στα 0,41 ευρώ για τις 25 Δεκεμβρίου

Η ισχυρή αιολική παραγωγή και η χαμηλή ζήτηση κατά την περίοδο των διακοπών οδήγησαν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από το μηδέν στη Γερμανία, ενώ οι αγορές χονδρικής έγιναν αρνητικές για μερικές ώρες στη Γαλλία, τη Δανία και τη Βρετανία, σύμφωνα με το Montel.

Η γερμανική τιμή της επόμενης ημέρας για τις 24 Δεκεμβρίου μειώθηκε στα -3,37 ευρώ/MWh και στα 0,41 ευρώ για τις 25 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία από το Epex Spot SE, το χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας που εδρεύει στο Παρίσι. Το συμβόλαιο για την Τετάρτη, την πρώτη εργάσιμη μετά τα Χριστούγεννα, ήταν 60,80€.

«Μπόλικο αρνητικό πρόσημο»

Οι αρνητικές τιμές εμφανίζονται πιο συχνά καθώς η ήπειρος προσθέτει περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Στη Γερμανία, η παραγωγή αιολικής ενέργειας αναμένεται να παραμείνει ισχυρή για την υπόλοιπη εβδομάδα, κορυφώνοντας πάνω από τα 50 GW την Παρασκευή, σύμφωνα με το αιολικό μοντέλο του Bloomberg. Η ισχύς έφτασε το ρεκόρ των 53 GW στις 21 Δεκεμβρίου.

Οι τιμές κάτω από το μηδέν είναι μια προεπισκόπηση του τι πρόκειται να έρθει για τις ευρωπαϊκές αγορές εάν το «τουνάμι» των ΑΠΕ δεν αντιμετωπιστεί με μετατόπιση της ζήτησης. Η αναντιστοιχία μπορεί να γίνει πιο έντονη μέχρι να καλύψουν τη διαφορά μεγαλύτεροι στόλοι ηλεκτρικών αυτοκινήτων, εξυπνότερα δίκτυα και καλύτερες τεχνολογίες μπαταρίας.

Οι ωριαίες τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο έπεσαν έως και -9,31 £ (-11,84 $) τη μεγαβατώρα στις 24 Δεκεμβρίου, ενώ οι τιμές μειώθηκαν σε -11,93 ευρώ στη Γαλλία και -8,54 ευρώ στη Δανία στις 25 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης