Ενέργεια

Έως και τρεις παρόχους η αλλαγή προμηθευτή για τους κακοπληρωτές - Τι θα αλλάξει στο άρθρο 42

Έως και τρεις παρόχους η αλλαγή προμηθευτή για τους κακοπληρωτές - Τι θα αλλάξει στο άρθρο 42

Ο πελάτης με χρέη σε προηγούμενου προμηθευτή θα επισημαίνεται με κόκκινο χρώμα στην πλατφόρμα “Θαλής” του ΔΕΔΔΗΕ

 

Η αντιμετώπιση του περίφημου προβλήματος του «ενεργειακού τουρισμού» με την τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι η μόνη αλλαγή του Κώδικα που θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ η πλήρης αναθεώρηση του, η οποία είχε προαναγγελθεί από το ΥΠΕΝ το Φθινόπωρο και μάλιστα είχε ζητηθεί σχετική πρόταση από τη ΡΑΑΕΥ, φαίνεται ότι θα καθυστερήσει και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα γίνει σταδιακά.


Με την τροποποίηση του άρθρου 42, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης στοχεύει να θέσει φραγμούς στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών από προμηθευτή σε προμηθευτή, επιχειρώντας έτσι να σταματήσει τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών στους παρόχους. Παράλληλα όμως θα πρέπει να τηρείται η αρχή της αναλογικότητας όσον αφορά την ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών όπως προβλέπει και η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολύ σύντομα η ΡΑΑΕΥ θα δώσει σε δημόσια διαβούλευση την πρόταση για την τροποποίηση του άρθρου 42. Η λύση που έχει επιλεγεί είναι ο οικιακός καταναλωτής που έχει αφήσει πίσω του απλήρωτους λογαριασμούς θα μπορεί να αλλάζει ως και τρεις παρόχους ενώ θα παγώνει η δυνατότητα του αυτή στον τέταρτο πάροχο. Σε ότι αφορά τους επαγγελματικούς καταναλωτές με τον νέο Κώδικα θα τους δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης έως και σε δυο παρόχους

Με κόκκινο στην πλατφόρμα “Θαλής”

Ταυτόχρονα το υπουργείο εξετάζει και τη σήμανση των κακοπληρωτών, προκειμένου οι εταιρίες προμήθειας να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι ο υποψήφιος πελάτης τους είναι συστηματικός κακοπληρωτής. Ο πελάτης που αφήνει χρέη στις εταιρίες θα επισημαίνεται σε ειδική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο πελάτης με χρέη σε προηγούμενου προμηθευτή θα επισημαίνεται με κόκκινο χρώμα στην πλατφόρμα “Θαλής” του ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι ο παλιός προμηθευτής θα μπορεί να κόβει και το ρεύμα στον πελάτη αυτόν, από τον οποίο μπορεί να διεκδικήσει τις οφειλές μόνον με τον παλαιό τρόπο, δηλαδή με νομικά μέτρα.
Στην περίπτωση που ο πελάτης έχει προβεί σε διακανονισμό της οφειλής του και εξυπηρετεί κανονικά τη ρύθμιση, τότε θα μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα παγώνει η μετακίνηση του στον τέταρτο πάροχο.
Υπολογίζεται ότι το 2023 οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί που άφησαν πίσω, στην προηγούμενη ή τις προηγούμενες εταιρίες προμήθειας, οι κακοπληρωτές ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ.

Κίνητρα για αλλαγή παρόχων

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός θέλει να δώσει και κίνητρα στους συνεπείς καταναλωτές για να αλλάζουν πάροχο, ειδικά τώρα που ο εν δυνάμει πελάτης μπορεί να επιλέξει ελεύθερα κάποιο από τα διαφορετικά τιμολόγια που προσφέρει κάθε εταιρία.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η μείωση της γραφειοκρατίας για τη μετακίνηση από πάροχο σε πάροχο, ώστε να καταστεί πιο εύκολη και προσιτή η αλλαγή προμηθευτή. Ωστόσο, η απλούστευση θα αφορά μόνον στους συνεπείς καταναλωτές, ενώ για τους “κακοπληρωτές” η αλλαγή παρόχου, θα συνεπάγεται τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ισχύουν και σήμερα, ενδεχομένως και περισσότερες.

Πάντως από την πλευρά των εταιριών προμήθειας εκτιμάται ότι κανένα από τα μέτρα αυτά δεν θα δώσει πραγματική λύση στο πρόβλημα των συστηματικών κακοπληρωτών, που εκμεταλλεύονται κάθε παράθυρο της νομοθεσίας για να μην εξοφλούν τον λογαριασμό τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης