Ενέργεια

Reuters: Γιατί η Βουλγαρία αντικαθιστά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Reuters: Γιατί η Βουλγαρία αντικαθιστά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου
Η Βουλγαρία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος αγοραστής θαλάσσιου ρωσικού πετρελαίου το 2023

Η Βουλγαρία αντικαθιστά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου με αργό από το Καζακστάν, το Ιράκ και την Τυνησία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία των traders και της LSEG που αναμεταδίδει το Reuters.

Η Βουλγαρία έχει απαλλαγεί από το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που της επιτρέπει να συνεχίσει τις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου το 2024. Ωστόσο, η χώρα έχει περιορίσει τις εξαγωγές όλων των διυλισμένων προϊόντων που παράγονται από ρωσικό αργό από αυτόν τον μήνα, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατο το μοναδικό διυλιστήριό της να λειτουργεί με ρωσικό πετρέλαιο και αποφάσισε να σταματήσει όλες τις εισαγωγές ρωσικού αργού από τον Μάρτιο.

Η Βουλγαρία αγοράζει πετρέλαιο για να τροφοδοτήσει το διυλιστήριό της στο Μπουργκάς, το οποίο έχει δυναμικότητα 190.000 βαρελιών την ημέρα (bpd) και λειτουργεί από τη ρωσική Lukoil. Η Βουλγαρία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος αγοραστής θαλάσσιου ρωσικού πετρελαίου το 2023, αγοράζοντας πάνω από 100.000 bpd. Αλλά αυτόν τον μήνα, κανένα πετρέλαιο από τη Ρωσία δεν πρόκειται να φτάσει στο λιμάνι του Μπουργκάς.

Αυτό γιατί η Lukoil δεν είναι πλέον σε θέση να προμηθεύει το διυλιστήριο του Μπουργκάς με το δικό της πετρέλαιο Urals, πρέπει να χρησιμοποιεί πετρέλαιο από αλλού, αυξάνοντας το κόστος στο εργοστάσιο. Η κερδοφορία του εργοστασίου επηρεάζεται επίσης από έναν φόρο 60% που επέβαλε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας στα κέρδη του διυλιστηρίου.

H Lukoil είπε ότι αναθεωρεί τη στρατηγική της όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία στη Βουλγαρία και θα εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησής τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης