ΔΕΗ (Fibergrid): Πρόσω ολοταχώς για την ανάπτυξη δικτύου οπτικής ίνας

ΔΕΗ (Fibergrid): Πρόσω ολοταχώς για την ανάπτυξη δικτύου οπτικής ίνας
Το φιλόδοξο έργο της FIBERGRID αναμένεται να προσφέρει τεχνολογία FTTH σε περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, στις πιο ελκυστικές περιοχές της Ελλάδας
Σχετικά Άρθρα

Μέσω της θυγατρικής της Fibergrid προχωρά η ΔΕΗ την ανάπτυξη του δικτύου οπτικής ίνας με σκοπό να εξασφαλίσει μια σημαντική αλλαγή στην ελληνική αγορά υπερ-υψηλής ευρυζωνικότητας (ultrabroadband), προσφέροντας επιδόσεις έως και 10 Gbps, σε αντιστοιχία με τους στόχους της ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Κοινωνία των Gigabit (Gigabit Society).

Η FIBERGRID εισέρχεται πλέον στην πρώτη φάση του σχεδίου ανάπτυξης της, σύμφωνα με το πεδίο εφαρμογής για το 2023, με στόχο την κάλυψη περ. 440 χιλιάδων νοικοκυριών σε 13 δήμους της ευρύτερης περιοχής της Αττικής. Συνολικά, θα κατασκευαστούν 2.278 χιλιόμετρα δικτύου οπτικών ινών σε 14 περιοχές, από τα οποία το 63% θα τοποθετηθεί στο εναέριο δίκτυο και το υπόλοιπο υπόγεια.
Παράλληλα, θα κατασκευαστούν και 884 χιλιόμετρα καλωδίων διασύνδεσης (dropcable) με κτήρια, σχεδόν το 70% του οποίων θα είναι επίσης εναέριο και το υπόλοιπο υπόγειο.

Για την πρώτη φάση του σχεδίου, η εταιρεία έχει ήδη ολοκληρώσει τις απαιτούμενες ενέργειες σύναψης συμβάσεων που αφορούν την κατασκευή και τα υλικά, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες για τη σύναψη συμβάσεων σχετικά με άλλου είδους υπηρεσίες, συστήματα και εργαλεία.

Το φιλόδοξο έργο της FIBERGRID αναμένεται να προσφέρει τεχνολογία FTTH σε περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, στις πιο ελκυστικές περιοχές της Ελλάδας (περ. 100 δήμοι). Η συνολική επένδυση που σχεδιάζεται να χρηματοδοτήσει το έργο ανέρχεται σε περίπου 900 εκ. €.

Για την εκκίνηση της νέας δραστηριότητας το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε τη δρομολόγηση ενός πιλοτικού έργου, με στόχο τη δοκιμή της αρχιτεκτονικής του δικτύου οπτικών ινών και διαφορετικών τεχνικών ανάπτυξης, καθώς και τον συντονισμό των διαδικασιών με τους άλλους αδειοδοτημένους φορείς.

Οι πιλοτικές κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν στις αρχές του Ιανουαρίου 2022, προσφέροντας υπηρεσίες FTTH στον Δήμο Περιστερίου, σε συνολικά 15 χιλιάδες νοικοκυριά.
Το πιλοτικό έργο ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο τέλος του Δεκεμβρίου 2022, καλύφθηκαν 15 χιλιάδες νοικοκυριά, με την ανάπτυξη καλωδίων συνολικού μήκους 130 χιλιομέτρων.

Η ΔΕΗ είναι κάτοχος του δικαιώματος επαναχρησιμοποίησης των υποδομών του ΔΕΔΔΗΕ

Προκειμένου να καταστεί δυνατή η εφαρμογή του πιλοτικού έργου, κρίθηκε απαραίτητη η ρύθμιση της πρόσβασης στις υποδομές ηλεκτρικού δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ (καθώς κάθε φορέας εκμετάλλευσης δικτύου οφείλει να εγκρίνει την πρόσβαση στις υλικές υποδομές του προκειμένου να επιτρέψει την εγκατάσταση οπτικών ινών από τρίτο μέρος, υπό δίκαιους και εύλογους όρους και προϋποθέσεις). Η συμφωνία μεταξύ των μερών ορίζει ότι η ΔΕΗ είναι κάτοχος του δικαιώματος επαναχρησιμοποίησης των υποδομών του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί τον ιδιοκτήτη και τον φορέα εκμετάλλευσης των περιουσιακών στοιχείων του δικτύου.

Οι συνδέσεις αυτές θα γίνονται εναέρια, μέσω του υπάρχοντος δικτύου του Ομίλου ΔΕΗ. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι με την αξιοποίηση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, ο Όμιλος μπαίνει στην αγορά των τηλεπικοινωνιών σαν πάροχος χονδρικής προς άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Το γεγονός ότι ο Όμιλος αξιοποιεί το δικό του δίκτυο, του δίνει μια μεγάλη ευελιξία στην επιτάχυνση του επενδυτικού σχεδιασμού και στην υλοποίηση του έργου με χαμηλότερο κόστος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης