ΗΠΑ: Οι εκλογές θα καθορίσουν την ενεργειακή μετάβαση λέει ο Κέρι (Bloomberg)

ΗΠΑ: Οι εκλογές θα καθορίσουν την ενεργειακή μετάβαση λέει ο Κέρι (Bloomberg)

Ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα, θεωρεί ότι το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις κάλπες θα παίξει ρόλο στο εάν ο κόσμος θα σταματήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη αρκετά γρήγορα

Δήλωση - βόμβα ενόψει των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ έκανε ο Τζον Κέρι (ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα), κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξής του στο Πρακτορείο Bloomberg, την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024, δεύτερη ημέρα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας.

Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «οι φετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα βοηθήσουν να καθοριστεί εάν ο κόσμος θα σταματήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη αρκετά γρήγορα ώστε να αποφύγει τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναι αναπόφευκτη επειδή οι εταιρείες επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια για τη μείωση των εκπομπών.

Αλλά η ταχύτητα με την οποία θα συμβεί αυτή η αλλαγή θα επηρεαστεί από όποιον κερδίσει την ψήφο, γι' αυτό και τα στοιχήματα πάνε όσο πιο ψηλά μπορούν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιθανότητα να κερδίσει ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε στην ελβετική πόλη όπου εκφράστηκαν ανησυχίες για δημιουργία προβλημάτων σε περίπτωση στην κλιματική πρόοδο σε περίπτωση επιστροφής του εκκεντρικού μεγιστάνα στον Λευκό Οίκο.

Σημειώνεται ότι ο Κέρι υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής της απαλλαγής από τον άνθρακα που καθοδηγείται από τον ιδιωτικό τομέα.

«Η Apple Inc, η Microsoft Corp και η Boeing Co συμμετέχουν στο First Movers Coalition, μια πρωτοβουλία που βοήθησε να δημιουργηθεί το 2021 για να πείσει την τεχνολογία και τους βιομηχανικούς κολοσσούς να καθαρίσουν τις βρώμικες βιομηχανίες. Αυτή η προσπάθεια τώρα αποδίδει καρπούς.

Η General Motors, η Ford, η Volkswagen, η Hyundai και η Toyota έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια για τον ανακατασκευή των εργοστασίων τους.

Δεν έχει σημασία ποιος είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αυτοί οι CEO δεν θα επιστρέψουν», είπε.

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται επηρεάζουν την ενεργειακή μετάβαση

Ο Κέρι (παραιτείται από τη θέση του απεσταλμένου για το κλίμα για να συμμετάσχει στην εκστρατεία του προέδρου Τζο Μπάιντεν για επανεκλογή) είπε ότι οι πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται, καθώς και οι χαμηλότερες τιμές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ορισμένα από τα βασικά συστατικά των ηλεκτρικών οχημάτων, θα εξασφαλίσουν τη συνέχιση της στροφής σε πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις.

«Η αγορά θα υποστηρίξει αυτή τη μετάβαση και είναι αμετάκλητη τώρα. Θα φτάσουμε εκεί. Το μόνο ερώτημα είναι αν θα φτάσουμε εκεί εγκαίρως για να μην καταστραφούμε από τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής κρίσης», είπε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε ότι «η απρόσκοπτη καύση ορυκτών καυσίμων είναι η μόνη αιτία της κλιματικής κρίσης», αλλά υπερασπίστηκε την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ ως «πολιτική αναγκαιότητα».

«Προφανώς δεν μπορείτε να κλείσετε τις οικονομίες του κόσμου. Πρέπει να προσπαθήσετε να διατηρήσετε την οικονομία σταθερή και να διατηρήσετε την τιμή αρκετά χαμηλή ώστε να μην έχετε επαναστάσεις.

Αλλά αυτό πρέπει να συνοδεύεται από ένα πολύ σαφές σύνολο πολιτικών που κινούνται προς την κατεύθυνση της μετάβασης μακριά από τα ορυκτά καύσιμα», είπε ο Κέρι.

Σύμφωνα με τον Αμερικάνο αξιωματούχο, παρόλο που οι ΗΠΑ ξοδεύουν δισεκατομμύρια για καθαρή ενέργεια και τεχνολογίες βάσει του ΙRΑ (νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού), αντιμετωπίζουν εμπόδια από εκστρατείες παραπληροφόρησης έως την αντίθεση της κοινότητας στα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στοιχείο που καθυστερεί την ενεργειακή μετάβαση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης