Τελευταία Νέα

ΗΠΑ: Έγκριση ενεργειακού έργου μετά από 15 χρόνια - Χρονοβόρες οι διαδικασίες αδειοδότησης

ΗΠΑ: Έγκριση ενεργειακού έργου μετά από 15 χρόνια - Χρονοβόρες οι διαδικασίες αδειοδότησης

Οικολογική καταστροφή σε υπεράκτια αιολικά στον Ατλαντικό

Για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη λήψη αδειών για την εκπόνηση ενεργειακών έργων στις ΗΠΑ και τις ολέθριες συνέπειες που έχουν τα αντίστοιχα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο θαλάσσιο οικοσύστημα, κάνει λόγο ο David Blackmon με άρθρο του στο telegraph.co.uk.

Επικαλούμενος κείμενο του Miguel Stilwell d'Andrade (Διευθύνων Σύμβουλος της μεγάλης πορτογαλικής εταιρείας κοινής ωφελείας EDP) στο Arecent Reuters, σύμφωνα με το οποίο διαμαρτύρεται για τη στασιμότητα και ακύρωση νέων ενεργειακών έργων που προξενούν οι υπερβολικά περίπλοκες και επαχθείς διαδικασίες αδειοδότησης μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών, αναφέρει ότι κάτι παρόμοιο ισχύει και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο d'Andrade υποστήριξε ότι «στις ΗΠΑ, αν παράγεις 1 κιλό πράσινου υδρογόνου, παίρνεις 3 δολάρια. Αντίθετα στην Ευρώπη, πρέπει να υποβάλω ένα δωμάτιο γεμάτο χαρτί».

Από την πλευρά του ο Blackmon θεωρεί ότι η συγκριτική απλότητα των διαδικασιών αδειοδότησης των ΗΠΑ, δεν σημαίνει ότι η απόκτηση αδειών στην Αμερική θα μπορούσε να αναφέρεται ακριβώς ως γρήγορη ή αποτελεσματική.

 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_2.png
Ταλαιπωρία 15 + 5… ετών για έγκριση έργου
Ένα έργο μετάδοσης
που σχεδιάστηκε για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τον άνεμο από το Ουαϊόμινγκ στο Όρεγκον, χρειάστηκε 15 χρόνια προσπαθειών για την απόκτηση των απαραίτητων κρατικών, τοπικών και ομοσπονδιακών αδειών πριν πάρει πέρυσι την τελική έγκριση για την κατασκευή.

Με τις άδειες που έχουν τώρα, η διαδικασία κατασκευής της γραμμής είναι πιθανό να διαρκέσει άλλα 5 χρόνια ή περισσότερα για να ολοκληρωθεί.

Ο Joe Manchin (Δημοκρατικός γερουσιαστής της Δυτικής Βιρτζίνια), πέρασε περίφημα 2 χρόνια προσπαθώντας να κάνει αυτές τις διαδικασίες πιο γρήγορες, αρχικά ως μέρος του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού που ονομάστηκε παραπλανητικά του 2022 και για μήνες μετά χωρίς επιτυχία.

Κάτι αντίστοιχο έκαναν την περασμένη εβδομάδα, δύο άλλοι γερουσιαστές, ο Bill Cassidy (R-LA) και ο John Hickenlooper (D-CO).

 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_1_2.png
Άδειες προερχόμενες από οικολογικούς νόμους

Στις ΗΠΑ, η πραγματικότητα είναι ότι όλες ή οι περισσότερες διαδικασίες και καθυστερήσεις αδειοδότησης προέρχονται από νόμους που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία του περιβάλλοντος, των δικαιωμάτων των ζώων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλειας.

Οι ρυθμιστικές δομές που διέπουν τις διαδικασίες αδειοδότησης απορρέουν από σημαντικά νομοθετήματα όπως ο νόμος για το καθαρό νερό, τον καθαρό αέρα και τα απειλούμενα είδη.

Υπάρχουν και άλλες διαδικασίες για την προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των ιδιωτών.

Άδειες που πρέπει να ληφθούν από την Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (OSHA) υπάρχουν για την προστασία της ασφάλειας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του κοινού.


Νεκρές φάλαινες σε υπεράκτια αιολικά έργα

Τον τελευταίο χρόνο ξεβράστηκαν νεκρές φάλαινες στις ακτές του Βορειοανατολικού Ατλαντικού των ΗΠΑ, δίπλα στην ανάπτυξη των μεγάλων υπεράκτιων αιολικών έργων που προωθούνται και επιδοτούνται επί του παρόντος από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Αποδεικνύεται ότι αυτά τα έργα τοποθετούνται σε γνωστούς διαδρόμους μετανάστευσης για μια σειρά από φάλαινες και άλλα είδη θαλάσσιων θηλαστικών, πολλά από τα οποία αναφέρονται ως είδη υπό εξαφάνιση. Η προστασία τέτοιων ειδών είναι ο λόγος που το Κογκρέσο θέσπισε αρχικά τον νόμο για τα απειλούμενα είδη.

Οι προσπάθειες για τη θέσπιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων για να επιτρέψουν διαδικασίες σε δημοκρατίες που προσπαθούν να προστατεύσουν το περιβάλλον και τα δικαιώματα του ανθρώπου και των ζώων θα είναι ακατάστατες και δύσκολες.

Ο Manchin και άλλοι επιδιώκουν να αλλάξουν πολλούς νόμους που έχουν θεσπιστεί από εκλεγμένα νομοθετικά σώματα επειδή το ήθελε ο λαός.

Γεγονός είναι ότι η παράδοση του καθαρού μηδενός στα χρονοδιαγράμματα που ζητούνται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μπορεί να γίνει μόνο με μια ολοένα και πιο αυταρχική προσέγγιση της κυβέρνησης.

Εάν η δημοκρατία δεν βολεύει την πρόοδο της ενεργειακής μετάβασης, τότε η δημοκρατία είναι αυτή που πρέπει να αλλάξει ή να εξαλειφθεί, όχι η μετάβαση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης