Διεθνή

Οι Χούθι ισχυρίστηκαν ότι επιτέθηκαν σε πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ

Οι Χούθι ισχυρίστηκαν ότι επιτέθηκαν σε πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ

Η Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών παραδέχτηκε το προερχόμενο από την ισλαμική οργάνωση, χτύπημα

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν μαχητές Χούτι στην Υεμένη ισχυρίστηκαν την Πέμπτη 25/1/2024 ότι χτύπησαν ένα αμερικάνικο πολεμικό καράβι στον Κόλπο του Άντεν και στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ, ενώ οι ΗΠΑ είπαν ότι οι Χούθι επιτέθηκαν ξανά σε αμερικανικό εμπορικό πλοίο στην περιοχή.

«Σε αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό και ως απάντηση στην αμερικανο-βρετανική επιθετικότητα στη χώρα μας, σημειώθηκαν συγκρούσεις με έναν αριθμό αμερικανικών αντιτορπιλικών και πολεμικών πλοίων στον Κόλπο του Άντεν και στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντάμπ», δήλωσε ο Γιαχία Σαρί (στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι), σε τηλεοπτική δήλωση που μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Οι πύραυλοι της ισλαμικής οργάνωσης έκαναν άμεσο χτύπημα σε αμερικανικό πολεμικό καράβι, αναγκάζοντας δύο εμπορικά πλοία που συνόδευαν τα πολεμικά να «αποχωρήσουν από την είσοδο στην Ερυθρά Θάλασσα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Χούθι.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ γνωστοποίησε ότι την Τετάρτη 24/1/2024 οι Χούθι εκτόξευσαν 3 αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι προς το υπό σημαία ΗΠΑ, ιδιοκτησία και λειτουργία πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων M/V Maersk Detroit, το οποίο διέσχιζε τον Κόλπο του Άντεν. Ένας πύραυλος προσέκρουσε στη θάλασσα.

Οι άλλοι 2 πύραυλοι εμπλέκονται επιτυχώς και καταρρίφθηκαν από το USS Gravely. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές στο πλοίο, ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση.

Οι Χούθι συνεχίζουν να επιτίθενται σε εμπορικά ναυτιλιακά πλοία στον Κόλπο του Άντεν και κοντά στο στενό Bab el-Mandeb, αναγκάζοντας έναν αυξανόμενο αριθμό φορτηγών πλοίων και πετρελαιοφόρων να εκτρέπονται από τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας-Διώρυγας του Σουέζ προς τη μεγαλύτερη και ακριβότερη διαδρομή διαδρομή μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας στην Αφρική.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής του 5ου στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αντιναύαρχος Μπραντ Κούπερ, είπε στο AP ότι το Ιράν εμπλέκεται «πολύ άμεσα» σε επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που οργανώνουν οι Χούθι της Υεμένης.

Το βράδυ της Δευτέρας 22/1/2024, οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποίησαν νέο γύρο επιθέσεων σε στόχους στην Υεμένη, αφαιρώντας χώρους αποθήκευσης που χρησιμοποιούν οι Χούθι, drones και εκτοξευτές πυραύλων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης