Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκληρές μάχες στη Γάζα - Τα βλέμματα στραμμένα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Σκληρές μάχες στη Γάζα - Τα βλέμματα στραμμένα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Η Χαν Γιούνις παραμένει σήμερα θέατρο σκληρών μαχών, που έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να την εγκαταλείψουν, την ώρα που τα βλέμματα στρέφονται στη Χάγη, στο Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο ενδέχεται εντός της ημέρας να δώσει εντολή στο Ισραήλ να πατήσει φρένο στην επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς όμως να έχει κανένα μέσο επιβολής τέτοιας απόφασης.

Η διεθνής κοινότητα εκφράζει τις τελευταίες ώρες ανησυχία για τον άμαχο πληθυσμό στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πάνω απ’ όλα στη Χαν Γιούνις, όπου πυρά αρμάτων μάχης εναντίον εγκατάστασης του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) σκότωσαν 13 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 56, 21 από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μετά τις ΗΠΑ, η Γαλλία «καταδίκασε» τα πολύνεκρα πλήγματα, καλώντας παράλληλα το Ισραήλ -που απέφυγε να κατηγορήσει ρητώς γι’ αυτά- να «τηρεί το διεθνές δίκαιο». Ενώ η διπλωματία της Γερμανίας δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» για την «απελπιστική κατάσταση» με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι άμαχοι στη Χαν Γιούνις.

«Προσπαθήσαμε να φύγουμε, αλλά όταν κοίταξα έξω, είδα άρματα μάχης να ρίχνουν. Πώς θα μπορούσαμε να φύγουμε;» αναρωτιόταν πάνω στο κρεβάτι του, στο νοσοκομείο Άχμαντ Κάτρα, παλαιστίνιος άμαχος που τραυματίστηκε στο επεισόδιο. «Δεν μας έδωσαν καμιά ευκαιρία να φύγουμε. Έλεγαν πως επρόκειτο για ασφαλή τοποθεσία, όμως τελικά μας βομβάρδισαν μέσα σε εγκατάσταση του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, γίνονταν ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί χθες στη Χαν Γιούνις, όπου σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό κρύβεται η ηγεσία της Χαμάς στον θύλακο. Ο στρατός κατηγόρησε για πολλοστή φορά εξάλλου τον στρατιωτικό βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος πως εξαπολύει επιθέσεις από τοποθεσίες κοντά σε νοσοκομεία.

Επείγοντα μέτρα χωρίς πρακτικό αντίκρισμα;

Καθώς ο απολογισμός των θυμάτων δεν σταματά να γίνεται βαρύτερος και οι καταστροφές είναι καθημερινές, η Νότια Αφρική προσέφυγε τον περασμένο μήνα με κατεπείγουσα διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) του ΟΗΕ στη Χάγη, επιχειρηματολογώντας πως το Ισραήλ παραβιάζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, που υπογράφτηκε το 1948, μετά το Σοά.

Χωρίς να αποφανθεί επί της ουσίας, το κορυφαίο δικαστήριο του ΟΗΕ αναμένεται να ανακοινώσει μετά το μεσημέρι την απόφασή του για τα επείγοντα μέτρα που ζητήθηκαν ώστε να προστατευθούν οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας. Όμως, παρότι οι αποφάσεις του έχουν νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα, το ΔΔ δεν έχει στη διάθεσή του κανένα μέσο για την επιβολή της εφαρμογής τους.

Η Χαμάς διαβεβαίωσε χθες ότι θα τηρήσει κατάπαυση του πυρός αν τη ζητήσει το δικαστήριο της Χάγης, με την προϋπόθεση όμως πως θα συμμορφωθεί προς ενδεχόμενη τέτοια απόφαση και το Ισραήλ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει και επικρίνει οργισμένα τη διαδικασία, πάντως διεξάγει συνομιλίες για ενδεχόμενη νέα ανακωχή με τη Χαμάς, που θα επέτρεπε την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων στον θύλακο, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης