Ενέργεια

480 εκατ. ευρώ από κονδύλια της ΕΕ για μεταφορά και αποθήκευση CO2

480 εκατ. ευρώ από κονδύλια της ΕΕ για μεταφορά και αποθήκευση CO2

Θα βοηθήσουν στην επίτευξη των κλιματικών στόχων (energymarketprice.com)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει σχεδόν 480 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε έργα μεταφοράς και αποθήκευσης CO2, καθώς επιδιώκει να δημιουργήσει μια «ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας άνθρακα», ανέφερε στις 25/1/2024.

Όπως υποστηρίζει η ιστοσελίδα energymarketprice.com, αυτό περιλαμβάνει 131 εκατομμύρια ευρώ για το διασυνοριακό έργο Northern Lights της Νορβηγίας το οποίο πρόκειται να συνδέσει πολλές χώρες της ΕΕ με μια μελλοντική τοποθεσία αποθήκευσης CO2 στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα.

Η Επιτροπή έχει επίσης διαθέσει έως και 189 εκατομμύρια ευρώ στο D'Artagnan, μια πλατφόρμα εξαγωγής CO2 στο γαλλικό λιμάνι Δουνκέρκη,

157 εκατομμύρια ευρώ για τερματικό σταθμό εισαγωγής CO2 και 200 χιλιόμετρα υποθαλάσσια γραμμή στο ολλανδικό λιμάνι του Ρότερνταμ και 2,54 εκατομμύρια ευρώ για το EU CCS Interconnector στο Γκντανσκ (Πολωνία).

 

Προέλευση χρημάτων και κλιματικοί στόχοι

Η χρηματοδότηση προέρχεται από το πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη» της ΕΕ (CEF) το οποίο υποστηρίζει έργα υποδομής που προσδιορίζονται ως προς το κοινό συμφέρον του μπλοκ, γνωστά ως PCI.

Η EC έχει πει ότι η δέσμευση, η αποθήκευση και η χρήση άνθρακα θα διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο βοηθώντας την ΕΕ να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της μετά το 2030.

Σχεδιάζει να δημοσιεύσει μια στρατηγική της ΕΕ για τη βιομηχανική διαχείριση του άνθρακα στις 6 Φεβρουαρίου, μαζί με επιλογές για στόχο μείωσης των εκπομπών CO2 το 2040, που πιθανόν να είναι τουλάχιστον 90% κάτω από τα επίπεδα του 1990.

Πρώτη δεσμευτική εμπορική συμφωνία CO2

Ο νορβηγικός γίγαντας λιπασμάτων Yara υπέγραψε το Νοέμβριο του την πρώτη δεσμευτική εμπορική συμφωνία στον κόσμο για διασυνοριακή μεταφορά και αποθήκευση CO2 με το Northern Lights.

Οι δύο εταιρείες δήλωσαν τότε ότι αυτό θα «έναρξη της εμπορικής αγοράς δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) στην Ευρώπη».

Το Northern Lights είναι το τμήμα μεταφοράς και αποθήκευσης του Longship, του πρώτου έργου CCS πλήρους κλίμακας στην Ευρώπη, που χρηματοδοτείται κατά 80% από τη νορβηγική κυβέρνηση.


Έργα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε επίσης 100 εκατ. ευρώ χρηματοδότησης CEF στο έργο έξυπνου δικτύου Gabreta μεταξύ Τσεχίας και Γερμανίας και 1,22 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της γαλλοβελγικής διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας Achene-Lonny.

Διέθεσε 12,77 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει στην αύξηση της χωρητικότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου Depomures στη Ρουμανία, για τη βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού στην περιοχή.

Αυτή ήταν η τελευταία ευκαιρία για έργα φυσικού αερίου να λάβουν χρηματοδότηση CEF από μια ανοιχτή πρόσκληση για έργα.

Η ΕΕ έχει αλλάξει τους κανόνες επιλεξιμότητας για να αποκλείσει γενικά τα έργα ορυκτών καυσίμων στο μέλλον, σύμφωνα με τον στόχο της να έχει μηδενική οικονομία έως το 2050.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης