Ενέργεια

Σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά 90% μέχρι το 2040 προσβλέπει η ΕΕ

Σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά 90% μέχρι το 2040 προσβλέπει η ΕΕ
Το σχέδιο το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της προσπάθειας να μετριαστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από τους αέριους ρύπους
Σχετικά Άρθρα
Στη μείωση κατά 90% της ρύπανσης που προκαλείται από τα αέρια του θερμοκηπίου στοχεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2040, σε μια αρκετά φιλόδοξη προσπάθεια να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο.
Σύμφωνα με την σχετική πρόταση που παρουσίασε η Κομισιόν στη σημερινή της συνεδρίαση, η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει κατά 90% τις εκπομπές αερίων που θερμαίνουν τον πλανήτη μέχρι το 2040, ενώ ανάμεσα στους ρύπους που θα πρέπει να περιορίσει συγκαταλέγεται και ο άνθρακας που αφαιρεί από την ατμόσφαιρα.

Ο στόχος του 90% βασίζεται σε έκθεση που συνέταξε τον Ιούνιο ο επιστημονικός παρατηρητής της ΕΕ, και για την επίτευξή του προϋποθέτει μια πολύ πιο γρήγορη μετάβαση στην χρήση ΑΠΕ.  
Στις τρεις δεκαετίες μεταξύ 1990 και 2021, τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ μείωσαν τις εκπομπές τους κατά μόλις 30%, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, οπότε τώρα το εγχείρημα της μείωσης ρύπων κατά 90% φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο όπως είναι εμφανές.
Ο Wopke Hoekstra, Επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα, δήλωσε ότι ο στόχος που έχει τεθεί στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στον κόσμο ότι η Ευρώπη συνεχίζει να πρωτοστατεί στη δράση για το κλίμα.
«Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα περάσουν τη γραμμή του τερματισμού και κανείς δεν θα μείνει πίσω», δήλωσε.

Το σχέδιο το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της προσπάθειας να μετριαστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από τους αέριους ρύπους.
Ωστόσο, ορισμένοι από τους επιμέρους στόχους -όπως η χρήση λιγότερων φυτοφαρμάκων- διαγράφηκαν από το σχέδιο την τελευταία στιγμή λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων που έφεραν τα πάνω κάτω στην Ευρώπη.
Η ΕΕ έχει επιταχύνει την πράσινή της μετάβαση τα τελευταία χρόνια, κατασκευάζοντας με σε σύντομο χρονικό διάστημα πηγές καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες, ωστόσο έχει σημειώσει μικρή πρόοδο στον καθαρισμό τομέων όπως τα τρόφιμα και οι μεταφορές.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, σχεδιάζει να χρησιμοποιεί 80% λιγότερα ορυκτά καύσιμα στον ενεργειακό τομέα έως το 2040 σε σχέση με το 2021.
Ο στόχος για το 2040 ανακοινώθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με μια νέα στρατηγική για τη δέσμευση του άνθρακα.
Η Επιτροπή είχε προηγουμένως προτείνει στόχο για τη δέσμευση 50 εκατ. τόνων CO2 ετησίως έως το 2030 και θέλει ο στόχος αυτός να αυξηθεί σε 280 εκατ. τόνους έως το 2040.
Μέχρι τότε, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η ΕΕ θα πρέπει να εκπέμπει λιγότερο από 850 μεγατόνους CO2e και να απομακρύνει έως και 400 μεγατόνους από τη γη και τη βιομηχανία.

Αμφιβολίες για τον άνθρακα

Ο Kadri Simon, ο Επίτροπος της ΕΕ για την ενέργεια, δήλωσε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ενεργειακή απόδοση εξακολουθούν να έχουν κεντρική σημασία για την κλιματική ουδετερότητα, αλλά ότι η επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών σημαίνει επίσης και τη χρήση τεχνολογιών για τη διαχείριση του άνθρακα.
Οι περιβαλλοντικές ομάδες και οι επιστήμονες διχάζονται σχετικά με το πόσο μεγάλο ρόλο πρέπει να διαδραματίσει στην ενεργειακή μετάβαση η δέσμευση του άνθρακα από τα εργοστάσια και η απομάκρυνσή του από την ατμόσφαιρα.
Οι ειδικοί έχουν πει ότι η τεχνολογία είναι ο πιο υποσχόμενος τρόπος για να καθαριστούν ορισμένες βαριές βιομηχανίες, όπως το τσιμέντο.
Βέβαια, πολλές φορές, η υπόσχεση της δέσμευσης του άνθρακα στο μέλλον χρησιμοποιείται από τις κυβερνήσεις και τις πετρελαϊκές εταιρείες ως άλλοθι για να συνεχίσουν να καίνε καύσιμα που μολύνουν τον αέρα με άλλα τοξικά σωματίδια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης