Περιβάλλον

Οι Κυκλάδες εκπέμπουν SOS - Ο υπερτουρισμός καταστρέφει τα φυσικά τους τοπία

Οι Κυκλάδες εκπέμπουν SOS - Ο υπερτουρισμός καταστρέφει τα φυσικά τους τοπία
Χαρακτηριστικές της κλιμακούμενης περιβαλλοντικής καταστροφής που υφίστανται τα ελληνικά νησιά είναι οι περιπτώσεις της Σίφνου, της Σερίφου και της Φολεγάνδρου, οι οποίες συγκαταλέγονται ανάμεσα στα μέρη εκείνα που απειλείται περισσότερο ο βιότοπός τους
Σε ολοένα μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκεται το φυσικό κυκλαδίτικο τοπίο όπως ανέδειξε η πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) για τον θεσμό των υπό απειλή μνημείων και τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς που οργανώνει κάθε χρόνο η οργάνωση Europa Nostra.

Χαρακτηριστικές της κλιμακούμενης περιβαλλοντικής καταστροφής που υφίστανται τα ελληνικά νησιά είναι οι περιπτώσεις της Σίφνου, της Σερίφου και της Φολεγάνδρου, οι οποίες συγκαταλέγονται ανάμεσα στα μέρη εκείνα που απειλείται περισσότερο ο βιότοπός τους.

Τα τρία αυτά νησιά είναι η πρόταση της ΕΛΛΕΤ για φέτος, μολονότι συνολικά οι Κυκλάδες βρίσκονται εδώ και χρόνια σε δεινή κατάσταση εξαιτίας κυρίως των συνθηκών υπερτουρισμού που επικρατούν.

«Οι Κυκλάδες, φημισμένες για τη μοναδική γοητεία και τον πλούσιο πολιτισμό τους, βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πληθώρα προκλήσεων που θέτει η έξαρση της τουριστικής ανάπτυξης και η ανεξέλεγκτη δόμηση. Παρά την οικονομική ανάπτυξη που επιτυγχάνεται, δημιουργείται παράλληλα και πλήθος περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και κοινωνικών ζητημάτων, όπως η υποβάθμιση των φυσικών πόρων, η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, η λειψυδρία, τα προβλήματα διαχείρισης αποβλήτων και οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες. Τα νησιά κινδυνεύουν να χάσουν τον αυθεντικό τους χαρακτήρα, καθώς η ταχεία τουριστική οικοδόμηση απειλεί να επισκιάσει την εγγενή ομορφιά τους», αναφέρει το κείμενο που συνόδευσε την ελληνική υποψηφιότητα.

Στο ίδιο κείμενο λίγο αργότερα, διαβάζουμε πως ειδικά οι μικροί νησιωτικοί προορισμοί των Κυκλάδων δέχονται σημαντική πίεση από τον υπερτουρισμό, σε όρους επιβάρυνσης των υποδομών και αυξανόμενης ζήτησης για φιλοξενία.

Κατασκευές χωρίς όρους και όρια

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται στο κείμενο πως η ζήτηση για κτίρια εκτός των ορίων των οικισμών είναι πολύ μεγάλη και η κατασκευή χωρίς προηγούμενο.
μονοπάτια). Η ΕΛΛΕΤ επέλεξε τρία νησιά ως χαρακτηριστικά της συντελούμενης αλλαγής, τη Σίφνο, τη Σέριφο και τη Φολέγανδρο.

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός πως μέσω της ελληνικής υποψηφιότητας, η ΕΛΛΕΤ επιδιώκει να προκαλέσει έναν ευρύτερο προβληματισμό και διάλογο γύρω από τα θέματα του υπερτουρισμού.

«Η ΕΛΛΕΤ προσπαθεί να προσεγγίσει τα θέματα ισορροπημένα. Γι’ αυτό δεν αναθεματίζει την ανάπτυξη, αλλά μιλάει για μια τουριστική ανάπτυξη στις Κυκλάδες με όρους βιωσιμότητας, που δεν θα καταστρέψει αυτό για το οποίο κάποιος τις επισκέπτεται. Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από την έκρηξη της δημοφιλίας τους, η οποία θα εξαφανιστεί έπειτα από μερικά χρόνια, αφού όμως θα έχει προκαλέσει μη αναστρέψιμη ζημιά», γράφει στο κείμενό της η εταιρεία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης