Ενέργεια

Στην Washington o Στάσσης για συνάντηση με τον Pyatt - Στο επίκεντρο ο Vertical Corridor - Η ανάρτηση του CEO της ΔΕΗ

Στην Washington o Στάσσης για συνάντηση με τον Pyatt - Στο επίκεντρο ο Vertical Corridor - Η ανάρτηση του CEO της ΔΕΗ
Η ΔΕΗ εξελίσσεται σε βασικό φορέα για την επόμενη ημέρα της Ανατολικής Ευρώπης στα ενεργειακά
(upd 20.20)Στην Washington βρίσκεται σήμερα 12/2 ο CEO της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Αμερικανό υφυπουργό Ενέργειας κ.Geoffrey Pyatt, που χρημάτισε πρέσβης στην Ελλάδα και γνωρίζει άριστα τις γεωπολιτικές στρατηγικές του ενεργειακού κλάδου στη ΝΑ Ευρώπη.
Ο CEO της ΔΕΗ συμμετέχει στο συνέδριο της Delphi Forum για τη ΝΑ Μεσόγειο και Ευρώπη, όπου θα παρευρίσκονται και εκπρόσωποι άλλων μεγάλων ομίλων.

Πριν από λίγο ο Γιώργος Στάσσης σήκωσε στον λογαριασμό του στο LinkedIn τα εξης:

«Σήμερα, είχα την χαρά να συναντηθώ με τον Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, Βοηθό Υφυπουργό για τους Ενεργειακούς Πόρους στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και να του παρουσιάσω το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΗ και την επέκτασή της στα Δυτικά Βαλκάνια και την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Τον ενημέρωσα για τα σχέδια μας για την ενεργειακή μετάβασή, τις νέες επενδύσεις καθαρής και ευέλικτης παραγωγής στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την υπόλοιπη περιοχή, καθώς και για τον σημαντικό ρόλο της ΔΕΗ σχετικά με την επέκταση των ενεργειακών διαδρόμων της περιοχής και την πρωτοβουλία των 3 θαλασσών.»


Νωρίτερα το WEN κατέγραφε:

Ανάμεσα στα βασικά ζητήματα που αναμένεται να συζητήσει ο κ. Στάσσης με τον Pyatt  στο State Department είναι ο κάθετος άξονας, ο περίφημος vertical corridor, για τον οποίο έλαβε χώρα και μια σημαντική συμφωνία τον Ιανουάριο στην Αθήνα, που αποσκοπεί στο να δημιουργηθεί ένας ενεργειακός κόμβος, ο οποίος θα συνδέει τις διαδρομές φυσικού αερίου αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας στην συνέχεια από την Ελλάδα μέχρι την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, καθώς και την Ουκρανία.

Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ασφάλεια του εφοδιασμού στην Κεντρική, Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μολδαβία και την Ουκρανία που έκαναν τον προηγούμενο μήνα, οι Διαχειριστές υποδομών φυσικού αερίου που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του Κάθετου Διαδρόμου, με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας

Το Μνημόνιο υπογράφηκε στο περιθώριο της Υπουργικής Διάσκεψης των χωρών που συναποτελούν την ομάδα Διασύνδεσης της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης CESEC, Central and South Eastern Europe Energy Connectivity και επισφραγίζει την εντατική συνεργασία που έχουν αναπτύξει οι Διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς αερίου και LNG από την Ελλάδα, όπως ο ΔΕΣΦΑ και η Gastrade, την Βουλγαρία (Bulgartransgaz), τη Ρουμανία (Transgaz), την Ουγγαρία (FGSZ) και τη Σλοβακία (EUStream).
Δείτε περισσότερα εδώ: https://www.worldenergynews.gr/energeia/articles/551605/ypegrafi-i-symfonia-tou-vertical-corridor-ti-eipan-skylakakis-simson


Καθοριστικός παίκτης η ΔΕΗ στην Ανατολική Ευρώπη

Στην ατζέντα των αμερικανικών σχεδιασμών βρίσκεται με προτεραιότητα η επόμενη ημέρα στην Ευρώπη, για την οποία η Γηραιά Ήπειρος με τα μεχρι τώρα δεδομένα, προετοιμάζεται να κινηθεί ενεργειακά με όσο το δυνατόν λιγότερο ρωσικό αέριο, εγχείρημα στο οποίο η Ελλάδα με τις υποδομές των FSRU Αλεξανδρούπολης, Ρεβυθούσα, IGB και τις μονάδες φυσικού αερίου που έχουν κατασκευαστεί είτε κατασκευάζονται θα έχει κεντρικό ρόλο.

Σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς κομβικός θα είναι ο ρόλος της ΔΕΗ, που έχοντας "πατήσει" ως ηλεκτροπαραγωγός σταθερά στην αγορά της Ρουμανίας, ετοιμάζεται για τις επόμενες κινήσεις, με τα Βαλκάνια να έχουν γίνει κύριος στόχος για τις επενδύσεις της. Η στρατηγική αυτή της ΔΕΗ την καθιστά βασικό περιφερειακό παίχτη της Ανατολικής Ευρώπης, ο οποίος αναμένεται να εισέλθει δυναμικά στα ενεργειακά δίκτυα που στήνονται στην παρούσα φάση.

Εξάλλου την εβδομάδα που πέρασε η Αλεξάνδρα Σδούκου σε διμερή συνάντηση με ανώτερα στελέχη του αμερικανικού κρατικού επενδυτικού ταμείου, που έγινε στο περιθώριο του Στρατηγικού Διαλόγου στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε το ενδιαφέρον του DFC (Οικονομικός και Αναπτυξιακός Οργανισμός Επενδύσεων των ΗΠΑ) να εξετάσει τη συμμετοχή του στο μετοχικό σχήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ μέσα στους επόμενους μήνες και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους μια τέτοια αμερικανική επένδυση θα ήταν επωφελής για όλες τις πλευρές.

Η Υφυπουργός ανέλυσε, επίσης, διεξοδικά την πολιτική της χώρας μας στα τρία άλλα μεγάλα σχέδια ηλεκτρικών καλωδίων, το GREGY, το Saudi - Greek Interconnector και το Green Aegean Interconnector, αλλά και τις εξελίξεις που αφορούν στον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης