Ενέργεια

J.Kemp: Τα αυξημένα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης οδηγούν τις τιμές χαμηλότερα

J.Kemp: Τα αυξημένα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης οδηγούν τις τιμές χαμηλότερα

Οι τιμές για το φυσικό αέριο που θα παραδοθεί τον Μάρτιο του 2024 έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα μέχρι στιγμής

 

Η βορειοδυτική Ευρώπη βρίσκεται περίπου στα δύο τρίτα της περιόδου θέρμανσης, με ρεκόρ αποθηκευμένου όγκου φυσικού αερίου για την εποχή του χρόνου, γεγονός που ασκεί πτωτική πίεση στις τιμές του φυσικού αερίου σύμφωνα με άρθρο του John Kemp στο Reuters.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 771 τεραβατώρες (TWh) στις 10 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Gas Infrastructure Europe (GIE).
Τα αποθέματα ήταν 238 TWh (+45% ή +1,95 τυπικές αποκλίσεις) πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο της προηγούμενης 10ετίας και το πλεόνασμα είχε διογκωθεί από 167 TWh (+18% ή +1,70 τυπικές αποκλίσεις) στις αρχές Οκτωβρίου.

Ως αποτέλεσμα, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης εξακολουθούσαν να είναι κατά 67% γεμάτες σε σύγκριση με τον εποχικό μέσο όρο δέκα ετών 49% («Συνολική απογραφή αποθήκευσης αερίου», GIE, 13 Φεβρουαρίου).
Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν ήδη μειωθεί απότομα, ειδικά για τους κοντινούς μήνες, για να ενθαρρύνουν περισσότερη κατανάλωση πριν τελειώσει ο χειμώνας και να διοχετεύσουν ορισμένα από τα πλεονάζοντα αποθέματα.

Ήπιος χειμώνας

Στη Φρανκφούρτη , τα δύο τρίτα των βαθμών ημερών θέρμανσης κάθε χειμώνα συμβαίνουν κατά μέσο όρο στις 10 Φεβρουαρίου ή πριν.
Με την περίοδο θέρμανσης να εισέρχεται στο τελευταίο τρίτο της, είναι πολύ πιθανό τα αποθέματα να τελειώσουν την περίοδο εξάντλησης σε ή κοντά σε ένα υψηλό ρεκόρ.
Με βάση τη συμπεριφορά τα τελευταία 10 χρόνια, τα αποθέματα πλησιάζουν στο τέλος του χειμώνα 2023/24 στις 628 TWh, το οποίο θα είναι το δεύτερο υψηλότερο που έχει καταγραφεί μετά τις 629 TWh στο τέλος του χειμώνα 2022/23.
Η προβλεπόμενη εκτέλεση έχει αυξηθεί από 554 TWh την 1η Οκτωβρίου, ως αποτέλεσμα των θερμότερων από το μέσο όρο θερμοκρασιών και της συνεχιζόμενης επίδρασης των υψηλών τιμών που καταστέλλουν την κατανάλωση από τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά.

Οι υπεράκτιοι άνεμοι ήταν ισχυρότεροι από τον εποχιακό μέσο όρο τόσο τον Δεκέμβριο όσο και τον Ιανουάριο, ενισχύοντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα.
Ο ως επί το πλείστον ήπιος και θυελλώδης καιρός έχει μειώσει την άμεση κατανάλωση φυσικού αερίου από τα νοικοκυριά και σε άλλα κτίρια καθώς και από τις γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας.
Ταυτόχρονα, η βιομηχανική κατανάλωση περιορίστηκε από έναν συνδυασμό παύσης λειτουργίας εργοστασίων που προκλήθηκαν από τις υψηλές τιμές των καυσίμων και την ύφεση του οικονομικού κύκλου.
Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της Γερμανίας (συμπεριλαμβανομένων σιδήρου και χάλυβα, κεραμικών, γυαλιού, χημικών και λιπασμάτων) ανέφεραν ότι η παραγωγή μειώθηκε κατά περισσότερο από 22% τον Δεκέμβριο του 2023 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα δύο χρόνια νωρίτερα.
Οι επτά μεγαλύτερες χώρες κατανάλωσης αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Βέλγιο και Πολωνία) ανέφεραν χρήση κάτω του μέσου όρου κάθε μήνα το 2023.
Για το σύνολο του έτους, η συνολική κατανάλωση στις επτά μεγάλες καταναλωτικές χώρες μειώθηκε κατά 7% σε σύγκριση με το 2022 και κατά 19% σε σύγκριση με το 2021.

Υπερβολικά αποθέματα

Οι χώροι αποθήκευσης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται σε καλό δρόμο να είναι γεμάτοι σχεδόν κατά 55% στο τέλος του χειμώνα 2023/24 (με μέγιστο πιθανό εύρος από 44% έως 61%).
Οι θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν πάνω από τις κανονικές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο έως το τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων.
Το εποχικό πλεόνασμα αποθήκευσης αερίου είναι πιθανό να συνεχίσει να διογκώνεται με την αποθήκευση πολύ πιθανό να τελειώσει τον χειμώνα σχεδόν κατά 60%.
Με τόσο πολύ αέριο που μεταφέρεται, δεν θα υπάρχει πολύ λιγότερος αποθηκευτικός χώρος από ό,τι συνήθως για να απορροφηθεί περισσότερος κατά την καλοκαιρινή περίοδο αναπλήρωσης το 2024.

Υποχώρηση τιμών

Οι τιμές για το φυσικό αέριο που θα παραδοθεί τον Μάρτιο του 2024 έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα μέχρι στιγμής τον Φεβρουάριο από 52 ευρώ τον Οκτώβριο.
Οι τιμές για τον Μάρτιο του 2024 (τον τελευταίο πλήρη χειμερινό μήνα) διαπραγματεύονται κάτω από τις τιμές για τον Απρίλιο του 2024 (τον πρώτο ανοιξιάτικο μήνα) για να ενθαρρύνουν περισσότερη κατανάλωση και να εκκαθαρίσουν ορισμένα πλεονάζοντα αποθέματα.
Ως αποτέλεσμα, το ημερολογιακό περιθώριο τέλους χειμώνα από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο του 2024 βρίσκεται σε μέσο όρο 0,22 λεπτών του ευρώ μέχρι στιγμής τον Φεβρουάριο, χαμηλότερα από μια μέση οπισθοδρόμηση 1,44 ευρώ τον Οκτώβριο.
Οι τιμές πρώτου μήνα των 28 ευρώ τον Φεβρουάριο βρίσκονται στο 55ο εκατοστημόριο για όλους τους μήνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης