Διεθνή

Ο Ερντογάν στο Κάιρο μετά από 12 χρόνια

Ο Ερντογάν στο Κάιρο μετά από 12 χρόνια
«Δεν θέλουμε συγκρούσεις στη γεωγραφία της καρδιάς μας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος μίλησε για συνεργασία με την Αίγυπτο στους τομείς LNG, πυρηνικής ενέργειας και αμυντικής βιομηχανίας

Νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας - Αιγύπτου μετά τις τεταμένες σχέσεις την τελευταία δεκαετία. Χθες ο ίδιος ο Αιγύπτιος πρόεδρος υποδέχθηκε τον Ερντογάν στο αεροδρόμιο με μια εντυπωσιακή τελετή πριν τις συνομιλίες που ακολούθησαν.

Μάλιστα, στο Κάιρο μαζί με τον Ερντογάν ταξίδεψαν και πολλοί υπουργοί, γεγονός που δείχνει τη σημασία που αποδίδεται στην αποκατάσταση των σχέσεων με την Αίγπυτο, όπως σημείωσε ο Μανώλης Κωστίδης 

«Δεν θέλουμε συγκρούσεις στη γεωγραφία της καρδιάς μας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος μίλησε για συνεργασία στους τομείς LNG, πυρηνικής ενέργειας και αμυντικής βιομηχανίας.

Θετικά σχόλια Σίσι για συνεργασία με την Τουρκία.

Ο Ερντογάν είπε: «Ένας άλλος τομέας στον οποίο έχουμε πολύ σοβαρές προοπτικές είναι η αμυντική βιομηχανία. Η Αίγυπτος κάνει σημαντικές επενδύσεις στον αμυντικό τομέα. Πιστεύω ότι θα αναπτύξουμε κοινά έργα ενώνοντας τις δυνάμεις μας με την Αίγυπτο. Αξιολογούμε επίσης και τις προοπτικές ανάπτυξης συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως και του LNG. 

Αξιότιμα αδέλφια μου, στις συναντήσεις μας με τον Πρόεδρο είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τα θέματα που αφορούν τη Λιβύη, το Σουδάν και τη Σομαλία. Υποστηρίζουμε πλήρως την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την ειρήνη αυτών των τριών αδελφών χωρών. Εμείς δεν θέλουμε ποτέ να βλέπουμε συγκρούσεις, εντάσεις και κρίσεις ούτε στην Αφρική ούτε στη Μέση Ανατολή αλλά ούτε σε άλλα μέρη της  γεωγρφία της καρδιάς μας. Με αυτό το σκοπό, είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε τις επαφές μας με την Αίγυπτο σε όλα τα επίπεδα για την εγκαθίδρυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας».

Γιουσούφ Αλαμπάρντα, στρατιωτικός και διπλωματικός αναλυτής: «Αυτό εδώ είναι το σημείο που η Τουρκία και η Λιβύη καθορίζουν και ορίζουν τα σύνορα των περιοχών θαλάσσιας ευθύνης κι αυτή εδώ η περιοχή είναι η γραμμή μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγυπτου. Η Τουρκία όρισε την δικη της υφαλοκρηπίδας κι εδώ υπάρχει σημείο γεωτρύσεων της Αιγύπτου, η 18η.

Η Αίγυπτος  παραχώρησε το σημείο αυτό αλλά δεν προχώρησε παραπάνω δεν πήγε ούτε ένα  βήμα παραπέρα. Τότε έγινε χαμός στην Ελλάδα, καθώς είπαν πως η Αίγυπτος δεν μπήκε ούτε έναν πόντο μέσα στον χώρο που εμείς δεν αναγνωρίζουμε ως τουρκική υφαλοκρηπίδα. Επίσης πρέπει να πούμε πως η Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνη της Τουρκίας και η συμφωνία που υπόσχεται η Τουρκία στην Αίγυπτο, δίνει στην Αίγυπτο μεγαλύτερη έκταση 21. 000 τετρ. χιλιομέτρων.  Αυτό αναμένουμε το επόμενο διάστημα για να υπογραφούν αυτές οι συμφωνίες».

Ασκώντας κριτική στον Ερντογάν τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο Τούρκος πρόεδρος «έλεγε ότι δεν θα συναντήσει ποτέ τον Σίσι»

Πηγή: skai.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης