Ενέργεια

Rystad Energy: Επενδύσεις 3,1 τρισ. δολάρια για την επέκταση των ηλεκτρικών δικτύων

Rystad Energy: Επενδύσεις 3,1 τρισ. δολάρια για την επέκταση των ηλεκτρικών δικτύων
Για φέτος οι επενδύσεις αναμένεται να αγγίξουν τα 374 δισ. δολάρια σε διεθνή κλίμακα, με το 30% περίπου να αφορά την Κίνα
Αμείωτη συνεχίζεται η ανάπτυξη των ΑΠΕ, οι οποίες θα απορροφήσουν σύμφωνα με προβλέψεις περίπου 644 δισ. δολάρια σε επενδύσεις παγκοσμίως για τη νέα ισχύ που θα εγκατασταθεί εντός του 2024.

Το πρόβλημα που βέβαια προκύπτει από αυτή την υπόθεση έχει να κάνει με τα ξεπερασμένα και ανεπαρκή δίκτυα ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με τη Rystad Energy, οι επενδύσεις στο δίκτυο που απαιτούνται ανέρχονται στα 3,1 τρισ. δολάρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ούτως ώστε να επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος για περιορισμό της υπερθέρμανσης στους 1,8 oC.

Πιο διεξοδικά, σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστούν ακόμα 18 εκατ. χλμ δικτύου, ώστε να υποστηριχθεί ο τρέχων ρυθμός διείσδυσης των ΑΠΕ και της ηλεκτροκίνησης.

Έτσι, το συνολικό μήκος όλων των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως θα φτάσει τα 104 εκατ. χλμ το 2030 και θα επεκταθεί σε 140 εκατ. χλμ το 2050, σχεδόν όσο απέχει η Γη από τον ήλιο (!).

Με βάση τη σχετική έκθεση της Rystad Energy, «τα ώριμα δίκτυα επέτρεψαν την ταχεία επέκταση της ηλιακής και αιολικής ισχύος που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά πολλά εθνικά δίκτυα πλησιάζουν ή βρίσκονται στο σημείο, όπου δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω συνδέσεις χωρίς αναβάθμιση ή επέκτασή τους», ενώ καταλήγει ότι, «τα ετήσια επίπεδα επενδύσεων πρέπει να αυξηθούν εάν πρόκειται να συνεχιστεί η τρέχουσα τάση ανάπτυξης των ΑΠΕ».

Στα 474 δισ. δολάρια οι επενδύσεις φέτος

Αξίζει να σημειωθεί πως για φέτος οι επενδύσεις αναμένεται να αγγίξουν τα 374 δισ. δολάρια σε διεθνή κλίμακα, με το 30% περίπου να αφορά την Κίνα.

Ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή έχει ανακοινώσει σχέδιο για την αναβάθμιση των δικτύων της, με επενδύσεις συνολικού ύψους 584 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αξιολογούν τους τρόπους απλοποίησης της χρηματοδότησης αυτών των επενδύσεων.

Εκτός βέβαια από την επέκταση των δικτύων, που είναι άλλωστε απαραίτητη για τη σύνδεση νέων βιομηχανικών, εμπορικών και οικιστικών καταναλωτών, όπως τονίζει η Rystad Energy, σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν και τα συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες μεγάλης κλίμακας, όπως και τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της απομακρυσμένης παραγωγής από ΑΠΕ, μειώνοντας την ανάγκη για νέες γραμμές στο δίκτυο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης