Τελευταία Νέα

ΔΑΠΕΕΠ: Πως θα γίνονται οι  Δημοπρασίες Εγγυήσεων Προέλευσης -  Τι εισηγήθηκαν ΔΕΗ και ΕΣΠΕΝ

ΔΑΠΕΕΠ: Πως θα γίνονται οι  Δημοπρασίες Εγγυήσεων Προέλευσης -  Τι εισηγήθηκαν ΔΕΗ και ΕΣΠΕΝ

Στη ΡΑΑΕΥ η επικαιροποιημένη πρόταση του επί του Κανονισμού των Δημοπρασιών

 

 

Στην τελική ευθεία για την δημοπράτηση Εγγυήσεων Προέλευσης, των λεγόμενων «πράσινων πιστοποιητικών», βρίσκεται ο ΔΑΠΕΕΠ ο οποίος υπέβαλε στη ΡΑΑΕΥ την επικαιροποιημένη πρόταση του επί του Κανονισμού των Δημοπρασιών. 

Είχε προηγηθεί δημόσια διαβούλευση στην οποία ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), δηλαδή ο Σύνδεσμος των ιδιωτών προμηθευτών, έθεσε θέμα παραβίασης των όρων του ανταγωνισμού αφού μόνο η ΔΕΗ διαθέτει Εγγυήσεις Προέλευσης από υδροηλεκτρική παραγωγή ρεύματος. Μάλιστα ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι για να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού πρέπει να αντιμετωπιστεί η «ασσυμετρία» που προκύπτει από την αποκλειστική κατανομή στη ΔΕΗ, των Εγγυήσεων Προέλευσης που πιστοποιούν την υδροηλεκτρική παραγωγή.

Συγκεκριμένα ο ΕΣΠΕΝ αναφέρει: «Η έκδοση των Εγγυήσεων Προέλευσης των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών αποκλειστικά υπέρ της δεσπόζουσας επιχείρησης, δεδομένης και της έλλειψης ενός σαφώς καθορισμένου πλαισίου για την παραχώρηση εκμετάλλευσης των σχετικών υδάτινων πόρων, επιτείνει τη δομική ασσυμετρία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως αναφορικά με τους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες στους οποίους η δεσπόζουσα επιχείρηση είναι ήδη σε θέση να προσφέρει περιβαλλοντικά προϊόντα, απαλλαγμένα από το κόστος των Εγγυήσεων Προέλευσης». 


Σύνδεση πληροφοριακού συστήματος

Στην επιστολή με την οποία η ΔΕΗ συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση ζήτησε την κατά το δυνατόν ταχύτερη σύνδεση του πληροφοριακού συστήματος που λειτουργεί ο ΔΑΠΕΕΠ με τα ευρωπαϊκά μητρώα και την πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φορέων έκδοσης Εγγυήσεων προέλευσης, ΑΙΒ, ώστε να καταστεί εφικτή η τυποποιημένη εμπορία Εγγυήσεων Προέλευσης που εκδίδονται στην Ελλάδα και στις ευρωπαϊκές αγορές. Επίσης η ΔΕΗ θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής στις δημοπρασίες σε traders και άλλους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που συμμετέχουν στις ελληνικές αγορές καθώς έτσι θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός. 

Σε ότι αφορά τον τρόπο διεξαγωγής των δημοπρασιών η ΔΕΗ θεωρεί απαραίτητο να προβλέπεται η δυνατότητα σύντομης παράτασης υποβολής προσφορών. Αίτημα που όπως φαίνεται από την εισήγηση του ΔΑΠΕΕΠ έγινε αποδεκτό. 

Αναλυτικά σύμφωνα με την επικαιροποιημένη εισήγηση του ΔΑΠΕΕΠ οι Δημοπρασίες Εγγυήσεων Προέλευσης θα διεξάγονται ως εξής: 

  • Η Δημοπρασία, διενεργείται ηλεκτρονικά και αφορά αποκλειστικά ένα προϊόν, διεξάγεται σε ένα γύρο (single round), με πολλαπλές προσφορές (multiple sealed bids) όπου ο κάθε Συμμετέχων στον οποίο κατακυρώνονται οι Εγγυήσεις Προέλευσης καταβάλλει την προσφορά του (pay-as-bid). 
  • Κάθε Δημοπρασία διενεργείται διακριτά από οποιαδήποτε άλλη. Κατά τη διάρκεια μίας Συνεδρίας, μπορούν να διενεργούνται περισσότερες από μια Δημοπρασίες. 
  • Κάθε χρόνο διενεργούνται από 3 έως 12 Δημοπρασίες ΕΠ σε τακτά χρονικά διαστήματα, το πρόγραμμα των οποίων δημοσιεύεται τον Δεκέμβριο κάθε έτους για το επόμενο έτος και περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον το δεκαπενθήμερο, κατά το οποίο προγραμματίζεται να διεξαχθεί εκάστη Δημοπρασία. Οι λεπτομέρειες περί εκάστης Δημοπρασίας, ιδίως δε η ημερομηνία και η ώρα διεξαγωγής της, οριστικοποιούνται και δημοσιεύονται κατά την ανακοίνωση διενέργειας της Δημοπρασίας. Το πρόγραμμα των Δημοπρασιών μπορεί να τροποποιείται από τον ΔΑΠΕΕΠ.
  • Ο ΔΑΠΕΕΠ ανακοινώνει στην ιστοσελίδα του, τουλάχιστον 15 ημέρες πριν τη διενέργεια εκάστης Δημοπρασίας, την τελική ημερομηνία και ώρα διενέργειας της, η οποία δύναται να αποκλίνει από τον αρχικό προγραμματισμό που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, και ταυτόχρονα αναρτά το τεχνικό φύλλο της Δημοπρασίας.
  • Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν συμπληρωματικές πληροφορίες ή διευκρινίσεις σχετικά με την εκάστοτε Δημοπρασία υποβάλλοντας εγγράφως στον ΔΑΠΕΕΠ ερωτήσεις. Οι ενδιαφερόμενοι και οι Συμμετέχοντες δεν δικαιούνται να επικαλούνται προφορικές απαντήσεις - διευκρινίσεις του ΔΑΠΕΕΠ.
  • Το νόμισμα στο οποίο διεξάγεται η Δημοπρασία είναι το ευρώ.
  • Η Περίοδος Διαπραγμάτευσης διαρκεί 30 λεπτά κατ’ελάχιστον και ο ΔΑΠΕΕΠ έχει το δικαίωμα να την παρατείνει για λόγους ανταγωνισμού και περαιτέρω επαύξησης του τελικού τιμήματος. 
  • Η Τιμή Εκκίνησης ορίζεται για κάθε Δημοπρασία χωριστά και περιλαμβάνεται στα στοιχεία της Δημοπρασίας.
  • Ως Τιμή Εκκίνησης κάθε Δημοπρασίας ορίζεται το 10% της τιμής της χαμηλότερης Προσφοράς που ικανοποιήθηκε για το σύνολο ή μέρος της Ζητούμενης Ποσότητας στην πλέον πρόσφατη Δημοπρασία ομοειδούς ή παρόμοιου προϊόντος, ή διαφορετική τιμή, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.
  • Σε κάθε Δημοπρασία μπορεί να να συμπεριληφθεί ποσότητα ΕΠ που δεν διατέθηκε σε προηγούμενη Δημοπρασία (αδιάθετη ποσότητα).

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης