Πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι: Στις 27 Φεβρουαρίου η δημοπράτηση έργων 5,5 εκατ. ευρώ  

Πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι: Στις 27 Φεβρουαρίου η δημοπράτηση έργων 5,5 εκατ. ευρώ   

Αφορά όλες τις υποδομές λειτουργικότητας και τα απαραίτητα δίκτυα για την βιώσιμη ανάπτυξη και αξιοποίηση του ιστορικού κτήματος 

 

 

Η ώρα της κρίσης πλησιάζει για τα έργα υποδομών στο πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου, προϋπολογισμού 15,5 εκατ. ευρώ. Μετά από μία ακόμη παράταση, η δημοπράτηση του έργου, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει ορισθεί για τις 27 Φεβρουαρίου. Περιλαμβάνει όλες τις υποδομές λειτουργικότητας και τα απαραίτητα δίκτυα, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και αξιοποίησης του ιστορικού κτήματος, που εκτείνεται σε 42.000 στρέμματα δασικής γης στους πρόποδες της Πάρνηθας. 

 Τα έργα για την ανάδειξη του κτήματος ως μνημείο της νεότερης ιστορίας και την αξιοποίησή του επικεντρώνονται στον κεντρικό ιστορικό πυρήνα έκτασης περίπου 1.500 στρεμμάτων. Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού, που είναι ο φορέας του έργου, είναι η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το Τατόι, που θα αναδείξει το ιστορικό δυναμικό του κτήματος, ενισχύοντας τον χαρακτήρα του ως χώρου εκπαίδευσης, έρευνας και αναψυχής. Κεντρική αποστολή είναι η διασφάλιση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, δεδομένου ότι το κτήμα αποτελεί τμήμα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. 

 

Διαχείριση υδάτων

 Το έργο «Δίκτυα Υποδομών Λειτουργικότητας», που προκηρύχθηκε στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, αφορά στην κατασκευή όλων των επιμέρους έργων διαχείρισης υδάτων και ακαθάρτων, επεξεργασίας λυμάτων, ηλεκτρικής ισχύος και τηλεπικοινωνιών. Ως εκ τούτου, θα κατασκευαστούν όλες οι υδραυλικές και ηλεκτρομηχανολογικές υποδομές για το πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου

 Ειδικότερα, οι εργασίες αφορούν στην υδροδότηση του κτήματος από νέα παροχή της ΕΥΔΑΠ, τη διανομή πόσιμου νερού σε όλη την έκταση του κτήματος, αλλά και την αποκατάσταση του δικτύου μη πόσιμου νερού από δεξαμενή της πηγής «Κιθάρα». Ακόμη, περιλαμβάνονται το δίκτυο ηλεκτροδότησης των οικημάτων και των εγκαταστάσεων του κτήματος (μέση και χαμηλή τάση), το σύστημα πυροπροστασίας, τα συστήματα ασθενών ρευμάτων, καθώς και δίκτυο αποχέτευσης και  μονάδα επεξεργασίας λυμάτων. 

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 18 μήνες και η αξία της χωρίς ΦΠΑ ανέρχεται σε 12,5 εκατ. ευρώ. Η κατάθεση προσφορών έχει ορισθεί στις 27 Φεβρουαρίου. 

 

Τα οφέλη του έργου

 Η σύμβαση αποτελεί μέρος του διπλού έργου που έχει περιληφθεί στο εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την αναβάθμιση του Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου. Η έκταση παρουσιάζει ήδη μεγάλη επισκεψιμότητα λόγω του φυσικού τοπίου αλλά και της ιστορικότητας του χώρου. Ως προς τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, το κτήμα περιλαμβάνει το ανακτορικό συγκρότημα και 45 μικρότερα κτήρια συνοδείας, όλα χαρακτηρισμένα ως νεώτερα μνημεία, κάποια εκ των οποίων έχουν αποκατασταθεί. 

Στο φυσικό αντικείμενο του έργου που έχει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνεται ακόμα σύμβαση για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Τα οφέλη που θα προκύψουν είναι πολλαπλά ως προς την οικονομία πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς όλα τα δίκτυα θα είναι υπόγεια και θα χωροθετηθούν συντονισμένα σε μία εργολαβία, με βάση τις αρχές της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης