Ενέργεια

Μειωμένες κατά 10,5% οι εισαγωγές LNG για την Ιαπωνία τον Ιανουάριο

Μειωμένες κατά 10,5% οι εισαγωγές LNG για την Ιαπωνία τον Ιανουάριο
Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε στις 14 Φεβρουαρίου ότι τα αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ιαπωνίας για την παραγωγή ενέργειας στις 11 Φεβρουαρίου ανέρχονταν σε 2,06 εκατομμύρια τόνους
Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ιαπωνίας μειώθηκαν τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Σύμφωνα με το LNG Prime, oι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της χώρας μειώθηκαν κατά 10,5% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκαν στα 6,1 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ μειώθηκαν σε σχέση με 6,49 εκατομμύρια τόνους τον προηγούμενο μήνα, ο οποίος σημείωσε αύξηση σε ετήσια βάση.

Οι εισαγωγές άνθρακα της Ιαπωνίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ελαττώθηκαν τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ επίσης μειώθηκαν κατά 6,8% σε 9,95 εκατ. τόνους και η Ιαπωνία πλήρωσε περίπου 1,62 δισ. δολάρια για τις εισαγωγές αυτές, μείωση 53,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο λογαριασμός εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο, ύψους περίπου 4,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μειώθηκε κατά 28,8% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Η κρατική εταιρεία Japan Oil, Gas and Metals National Corp (JOGMEC) δεν δημοσίευσε τόσο τη συμβατική όσο και τη μηνιαία τιμή spot LNG βάσει άφιξης τον Ιανουάριο, καθώς υπήρχαν λιγότερες από δύο εταιρείες που εισήγαγαν spot LNG.

Η μέση τιμή των φορτίων spot LNG που παραδόθηκαν στην Ιαπωνία εντός του Δεκεμβρίου, ανεξάρτητα από τον μήνα κατά τον οποίο συνήφθη το συμβόλαιο (τιμή βάσει άφιξης) ήταν 16,9 δολ/MMBtu.

Η JOGMEC ανέφερε επίσης σε έκθεσή της αυτή την εβδομάδα ότι η εκτιμώμενη τιμή spot LNG JKM της Βορειοανατολικής Ασίας για την προηγούμενη εβδομάδα (12-16 Φεβρουαρίου) μειώθηκε στα υψηλά 8 δολάρια στις 16 Φεβρουαρίου από τα χαμηλά 9 δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα.

Η JKM μειώθηκε λόγω της επαρκούς προσφοράς και των υψηλών αποθεμάτων, ανέφερε.

Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε στις 14 Φεβρουαρίου ότι τα αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ιαπωνίας για την παραγωγή ενέργειας στις 11 Φεβρουαρίου ανέρχονταν σε 2,06 εκατομμύρια τόνους, μειωμένα κατά 0,23 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Μειωμένες οι αποστολές από Ρωσία

Όσον αφορά τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που κατευθύνονται στην Ιαπωνία τον Ιανουάριο, οι παραδόσεις από την Ασία μειώθηκαν κατά 14,7% σε 1,6 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, ενώ οι αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή μειώθηκαν κατά 7,4% σε 728.000 τόνους τον Ιανουάριο.

Επιπλέον, οι αποστολές από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 7,2% στους 654.000 τόνους, ενώ οι παραδόσεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 19,6 τοις εκατό στους 601.000 τόνους τον Ιανουάριο.

Υπενθυμίζεται πως η Ιαπωνία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο το 2022, ξεπερνώντας την Κίνα, αλλά και οι δύο χώρες πήραν λιγότερες ποσότητες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης