Παρενέργειες

Κρίσιμες ισορροπίες για τις γεωτρήσεις - Αλλαγές μεριδίων και πολιτικές προετοιμασίες

Κρίσιμες ισορροπίες για τις γεωτρήσεις - Αλλαγές μεριδίων και πολιτικές προετοιμασίες
Την επιτάχυνση της διαδικασίας για το ξεκίνημα των γεωτρήσεων έσπευσαν να προσγειώσουν κυβερνητικά στελέχη, καθώς δημοσιεύματα φούντωσαν τις εξελίξεις ειδικά για την περιοχή ΝΔ της Κρήτης.
Οι ισορροπίες είναι λεπτές, καθώς η αμερικανική πλευρά σύμφωνα με πληροφορίες ζητά εγγυήσεις για να προχωρήσι στην υλοποίηση του εγχειρήματος, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες επιτυχίας αλλά είναι και υψηλού κόστους.

Για τον λόγο αυτό δεν αποκλείεται να συμμετάσχει στις κοινοπραξίες και η Chevron, ώστε να επιμερισθεί το κόστος, ενώ οι σχεδιασμοί της Helleniq Energy ( ΕΛΠΕ) έχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για την εύρεση της χρηματοδότησης, καθώς διαθέτουν υψηλά ποσοστά στις κοινοπραξίες , ειδικά για τα ΝΔ της Κρήτης ποσοστό 30%.

Τώρα αν θα ρευστοποιηθούν ποσοστά και απο ποιούς για να μπορούν  να συμμετάσχουν στις γεωτρήσεις -προϋπολογισμού 200 εκατ έκαστη- είναι κάτι που μένει να δούμε.
Όμως για τα ΕΛΠΕ το ποσοστό ακόμα και αν μειωθεί αναμένεται ( κάτα πάσα πιθανότηα ) να αποφέρει υψηλές υπεραξίες.

Σε κάθε περίπτωση η EXXON εμφανίζεται με αυξανόμενο ενδιαφέρον και δεν θέλει να διαιωνίσει το project. Aπό την πλευρά της η κυβέρνηση βαίνει προς εναν τελικό συντονισμό, καθώς και η γεωπολιτική περίοδος έχει και θα έχει διακυμάνσεις, ενώ οι εσωτερικές διεργασίες δεν έχουν ομογενοποιηθεί απολύτως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης