Ενέργεια

Τηλεθέρμανση: Τον Μάρτιο η ρύθμιση για την κάλυψη του κόστους της μονάδας ΣΥΘΗΑ - Τι ζητά η ΔΕΗ

Τηλεθέρμανση: Τον Μάρτιο η ρύθμιση για την κάλυψη του κόστους της μονάδας ΣΥΘΗΑ - Τι ζητά η ΔΕΗ

Συνεχίζεται η αναζήτηση λύσης που θα πρέπει να νομοθετηθεί το επόμενο διάστημα προκειμένου η ΔΕΗ να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της κάλυψης του επιπλέον κόστους της θερμικής ενέργειας που θα παράγεται από τη μονάδα ΣΥΘΗΑ που προβλέπεται να κατασκευάσει η ΔΕΗ για την κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία.  Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας φέρεται να μην έχει καταλήξει ακόμη εάν η κάλυψη του επιπλέον κόστους μεταξύ των τελών που πληρώνουν αυτή τη στιγμή οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας και της τιμής της θερμικής ενέργειας που θα παράγεται από τη νέα μονάδα, θα γίνει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, του ΔΑΠΕΕΠ, ή κάποιου από τα προγράμματα ενίσχυσης της Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης.


Έτσι όλα δείχνουν ότι η νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος ενδεχομένως να καθυστερήσει και να μην συμπεριληφθεί στο χωροταξικό νομοσχέδιο που σχεδιάζει να καταθέσει στη Βουλή το ΥΠΕΝ την επόμενη εβδομάδα, αλλά να κατατεθεί σε ένα δεύτερο πακέτο ρυθμίσεων που θα προωθηθεί στη Βουλή τον Μάρτιο.


Χρηματοδότηση και επαναπροκήρυξη


Αυτό βεβαίως σημαίνει, ότι θα καθυστερήσει και η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή της μονάδας ΣΥΘΗΑ από τη ΔΕΗ, η οποία ζητεί να επιλυθεί το ζήτημα της λειτουργικής ενίσχυσης, αλλά και των αποσβέσεων του έργου πριν προχωρήσει στην επόμενη κίνηση. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μονάδα ΣΗΘΥΑ με φυσικό αέριο που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στον παλαιό σταθμό της Καρδιάς και θα έχει ηλεκτρική ισχύ 105,34 MW και θερμική τουλάχιστον 65 MW καλύπτοντας τις ανάγκες τηλεθέρμανσης των δήμων Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου.

Ο προηγούμενος διαγωνισμός στον οποίο προσωρινός ανάδοχος είχε ανακηρυχθεί το σχήμα Ακτωρ-Ηλέκτωρ ναυάγησε και πλέον θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το ζήτημα της χρηματοδότησης και εν συνεχεία να γίνει η επαναπροκήρυξη.

Η μονάδα θα αποζημιώνεται από τη Διαδημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Δυτικής Μακεδονίας των δήμων Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου, με την οποία θα συμβληθεί η ΔΕΗ.
Όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ της ΔΕΗ και του ΥΠΕΝ το ύψος της αποζημίωσης της επιχείρησης θα προσδιορίζεται μέσω μίας μαθηματικής φόρμουλας, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και το κόστος του φυσικού αερίου TTF το οποίο αυτή την περίοδο κινείται σε χαμηλά επίπεδα της τάξης των 20-25 ευρώ/MWh.


Κάλυψη διαφοράς

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αμοιβές που κατέβαλαν οι τρεις Δημοτικές Επιχειρήσεις Τηλεθέρμανσης ανέρχονταν έως τώρα στα επίπεδα των 60 ευρώ/MWh και σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔΕΗ με τη δημιουργία της νέας μονάδας θα προκύψει διαφορά που θα πρέπει να καλυφθεί είτε με την αύξηση των τελών που πληρώνουν οι πολίτες είτε με κάποιον άλλο τρόπο ώστε το έργο να είναι βιώσιμο.

Το ΥΠΕΝ έχει εξετάσει, αλλά όπως όλα δείχνουν έχει απορρίψει τη λύση του ΕΛΑΠΕ αφού η πτώση των τιμών των ρύπων και της χονδρικής τιμής του ρεύματος οδηγούν τον λογαριασμό σε έλλειμμα.
Έτσι συνεχίζεται η αναζήτηση λύσης που θα πρέπει να νομοθετηθεί το επόμενο διάστημα προκειμένου η ΔΕΗ να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο που θα χρειαστεί επιπλέον 12-22 μήνες χρόνο κατασκευής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης