Ενέργεια

Γ. Στάσσης: Την επόμενη τριετία η ΔΕΗ θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ στη Ρουμανία

Γ. Στάσσης: Την επόμενη τριετία η ΔΕΗ θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ στη Ρουμανία
Η ενεργειακή αποδοτικότητα και η στροφή στον ηλεκτρισμό θα δημιουργήσουν αυξημένη ζήτηση στην ηλεκτρική ενέργεια
Σχετικά Άρθρα

Στο συνέδριο της ZF Power Summit 2024 ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης παρουσίασε εκτενώς τα σχέδια της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι είναι προγραμματισμένες επενδύσεις της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία στην βαλκανική χώρα.

Διακηρυγμένος στόχος της ΔΕΗ είναι σύμφωνα με τον κ. Στάσση η ανάπτυξη τουλάχιστον 1,5 GW σε ΑΠΕ μέχρι το 2030, ενώ εξετάζεται διεξοδικά και η πιθανότητα για ανάπτυξη έργων στο υδρογόνο.

Επίσης, όπως μαθαίνουμε, η ΔΕΗ έχοντας ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων σε μπαταρίες στην Ελλάδα, και θα είναι παρούσα και στη Ρουμανία όταν ανοίξει η αγορά αποθήκευσης.

«Η παραγωγή ενέργειας στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης γίνεται από ένα οικοσύστημα που αποτελείται από ένα φωτοβολταϊκό, μια μπαταρίες, πολλές ΑΠΕ και όχι από ένα μεγάλο εργοστάσιο. Στο νέο ενεργειακό σύστημα που θα έχουμε χρειαζόμαστε ένα δίκτυο όχι για να μεταφέρει ενέργεια αλλά για να διαχειρίζεται την ροή της ενέργειας αμφίδρομα. Και χρειαζόμαστε μεγάλες επενδύσεις στο δίκτυο και για να συνδέσουμε περισσότερες ΑΠΕ, που επιστρέφει στον λογαριασμό σαν μείωση κόστους

Όλοι στοχεύουμε στη φθηνή ενέργεια αλλά θα χρειαστούμε 10-15 χρόνια να φτάσουμε εκεί. Και την περίοδο μετάβασης οι τιμές θα έχουν διακυμάνσεις, όμως η επένδυση  στα δίκτυα είναι απαραίτητα.

«Θα μειώσουμε το κενό ανισότητας με τη Δύση, θα στηρίξουμε τη Ρουμανία σε αυτήν την προσπάθεια. Να είστε τολμηροί στα όνειρά σας. Η Ρουμανία όπως και η Ελλάδα έχουν τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη και αν συνεχίσουμε έτσι, κλείνουμε την απόσταση με την υπόλοιπη Ευρώπη και το 2030 θα είμαστε ισχυρότερες και πιο ανταγωνιστικές διεθνώς», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε η ενεργειακή αγορά συνέρχεται ακόμη από την ενεργειακή κρίση, που άλλαξε πολλά και λειτούργησε σαν μηχανισμός αφύπνισης επιταχύνοντας την ενεργειακή μετάβαση.

Οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας, και αν και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται δυστυχώς, έγινε η αφορμή οι Ευρωπαίοι να καταλάβουν ότι χρειαζόμαστε εναλλακτικές και είναι εντυπωσιακό με πόση ενότητα αντιμετώπισαν οι Ευρωπαίοι την ενεργειακή κρίση και πόσο κατάλαβαν ότι όσο πιο γρήγορα κάνουμε την ενεργειακή μετάβαση τόσο λιγότερο θα κοστίσει.

Αντίστοιχα και στη Ρουμανία, λειτούργησε το ίδιο η κρίση και σήμερα όλοι μιλάνε για επενδύσεις στις ΑΠΕ και ερχόμενος απέξω μπορώ να δω την αλλαγή στη Ρουμανία και θα δούμε και ακόμη μεγαλύτερη αλλαγή τα επόμενα χρόνια.

Σημαντική τεχνολογία για το μέλλον οι πυρηνικοί αντιδραστήρες

Σχετικά με την παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο, σημείωσε  ότι θα έχει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακό σύστημα μας, γιατί μπορεί να μη δίνει το φορτίο βάσης, αλλά θα δίνει τα φορτία εξισορρόπησης που έχουν την υψηλότερη αποτίμηση.

Για τους μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες σημείωσε ότι είναι μια ενδιαφέρουσα και σημαντική τεχνολογία για το μέλλον ακόμη δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να παραχθούν βιομηχανικά και εγκατασταθούν μαζικά αλλά θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο ηλεκτρικό σύστημα του μέλλοντος.


Επιστροφή της ζήτησης στην κανονικότητα

Απαντώντας για την πορεία της ζήτησης ενέργειας, σημείωσε ότι ο τομέας της ενέργειας θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια, σημείωσε ο κ. Στάσσης, αναφέροντας ότι εκτιμά αύξηση της ζήτησης 10% μέχρι το 2030 στη Ρουμανία, και ανάλογα θα κινηθεί η ζήτηση σε όλες τις χώρες της περιοχής. Όπως είπε η μείωση της ζήτησης ήταν αποτέλεσμα της  ενεργειακής κρίσης.

Ο κ. Στάσσης εξήγησε ότι τώρα που οι τιμές είναι χαμηλότερες η ζήτηση θα επανέλθει στην κανονικότητα, ενώ τόνισε ότι η ενεργειακή αποδοτικότητα και η στροφή στον ηλεκτρισμό θα δημιουργήσουν αυξημένη ζήτηση στην ηλεκτρική ενέργεια.




Μπρορείτε να δείτε την ομιλία του κ. Στάσση από το συνέδριο



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης