Ενέργεια

Politico: Ποιο είναι το Plan B της βιομηχανίας πετρελαίου

Politico: Ποιο είναι το Plan B της βιομηχανίας πετρελαίου
Οι αξιωματούχοι της Exxon Mobil αναμένουν ότι η ζήτηση πετροχημικών θα αυξηθεί κατά 40% έως το 2030 και θα διπλασιαστεί έως το 2050
Είναι γνωστό πως η βενζίνη αναμένεται να βρεθεί σε άμεσο κίνδυνο στο εγγύτερο μέλλον αν επεκταθεί η αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων.

Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε από το Politico, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου επεξεργάζεται ένα εφεδρικό σχέδιο για να διατηρηθεί ζωντανή, κι αυτό περιλαμβάνει τα χημικά προϊόντα που παράγονται με βάση το πετρέλαιο.

Αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούνται κυριολεκτικά σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας, από τα ρούχα και τα πλαστικά μέχρι τον ιατρικό εξοπλισμό και τα συντηρητικά τροφίμων, επομένως οι μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων, βασίζονται τώρα στα εν λόγω προϊόντα για να σώσουν τα μεγέθη τους.

Στην πραγματικότητα, η άνοδος της πράσινης ενέργειας και πράσινης οικονομίας συνολικά, μπορεί μόνο να προσθέσει στο κέρδος της βιομηχανίας.

Ενδεικτικά, οι αξιωματούχοι της Exxon Mobil αναμένουν ότι η ζήτηση πετροχημικών θα αυξηθεί κατά 40% έως το 2030 και θα διπλασιαστεί έως το 2050.

Μέχρι τότε, τα πετροχημικά θα αποτελούν με βάση τις προβλέψεις περίπου το 55% της συνολικής ζήτησης αργού πετρελαίου, σε σύγκριση με μόλις 12% το 2018, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης θα προέλθει από τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά τα έργα καθαρής ενέργειας αναμένεται επίσης να δώσουν ώθηση στην πετροχημική βιομηχανία, δήλωσε ο David Yankovitz, διευθυντής και επικεφαλής της χημικής πρακτικής στην εταιρεία συμβούλων Deloitte.

«Στην πραγματικότητα, το 75% όλων των μειώσεων των εκπομπών CO2 θα περάσει από τη χημική βιομηχανία, με αιχμή του δόρατος τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τις ανεμογεννήτριες, τους ηλιακούς συλλέκτες», δήλωσε ο Yankovitz.

Ταυτόχρονα, η ζήτηση για ενέργεια από ορυκτά καύσιμα και βενζίνη αναμένεται να επιβραδυνθεί τις επόμενες δεκαετίες, κι αυτό είναι που κάνει τους παραγωγούς πετρελαίου των ΗΠΑ να στρέφονται προς την εγκατάλειψη των παραδοσιακών διυλιστηρίων προς όφελος εγκαταστάσεων που να μπορούν να παράγουν και πετροχημικά.

Οι αντιδράσεις από τους οικολόγους

Τα σχέδια αυτά συνοδεύονται από τις έντονες αντιδράσεις διαφόρων περιβαλλοντικών ομάδων οι οποίες ισχυρίζονται ότι η παραγωγή πετροχημικών προϊόντων όχι μόνο παράγει εκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα - αντισταθμίζοντας ορισμένα από τα οφέλη των έργων καθαρής ενέργειας - αλλά και εξαπλώνει τοξικές χημικές ουσίες στις τοπικές κοινωνίες.

Κάτοικοι περιοχών στις οποίες είναι εγκαταστημένα εργοστάσια πετροχημικών λένε ότι οι ανησυχίες τους για τη ρύπανση και τις χημικές οσμές έχουν αγνοηθεί από τις εταιρείες.

Οι αξιωματούχοι της Exxon δήλωσαν ότι οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να καλούν σε μια 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για οποιαδήποτε θέματα τους απασχολούν σχετικά και πως η εταιρεία διερευνά όλες τις ερωτήσεις των κατοίκων, συμπεριλαμβανομένων των παραπόνων για τις οσμές.

Σε αναζήτηση πράσινων λύσεων

Η κυβέρνηση Biden έχει δεσμευτεί να ξεκινήσει την αναζήτηση καθαρότερων εναλλακτικών λύσεων προς τα πετροχημικά, όπως οι χημικές ουσίες φυτικής προέλευσης που μπορούν να μετατραπούν σε βιοπλαστικά.

Ωστόσο, το κόστος παραγωγής βιοπλαστικών παραμένει υψηλό και το 2022 λιγότερο από το 1% των πλαστικών παγκοσμίως κατασκευάστηκαν με τη χρήση εναλλακτικών ουσιών φυτικής προέλευσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης