Ενέργεια

Κίτρινα τιμολόγια στα 9 λεπτά/KWh τον Μάρτιο - Στα Στα 10-11 λεπτά τα πράσινα

Κίτρινα τιμολόγια στα 9 λεπτά/KWh τον Μάρτιο - Στα Στα 10-11 λεπτά τα πράσινα
Η πτώση των τιμών ρεύματος αναμένεται να ανακοινωθεί από τους παρόχους σήμερα το απόγευμα
Τα κίτρινα τιμολόγια έχουν λόγω των μηχανισμών την τιμητική τους για τον μήνα Μάρτιο καθώς όπως όλα δείχνουν το myhome 4All της ΔΕΗ αναμένεται να ρίξει την τιμή στα 8 λεπτά ανά κιλοβατώρα ενώ η Protergia εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί οριακά πάνω από τα 9 λεπτά.

Να σημειωθεί ότι το μπλε τιμολόγιο της Protergia έχει για έξι μήνες τιμή 9,75 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Έτσι ασκείται περαιτέρω πτωτική πίεση και ισχυροποιείται ο ανταγωνισμός με τους καταναλωτές να απολαμβάνουν τελείως διαφορετικών δεδομένων σε σχέση με την ενεργειακή κρίση που κυριάρχησε μέχρι και πριν από λίγους μήνες.,

Για τρίτο σερί μήνα μειώνονται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο, καθώς όσοι επέλεξαν τα πράσινα τιμολόγια, θα δουν τις τιμές να κινούνται περίπου 15% χαμηλότερα σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το Money Review που επικαλείται ρεπορτάζ της Καθημερινής, η τιμή συγκεκριμένα θα φτάσει στα 10-11 λεπτά/κιλοβατώρα μεσοσταθμικά (από 13,3 λεπτά) και στα κίτρινα κυμαινόμενα κάτω από τα 10 λεπτά/κιλοβατώρα – και μάλιστα για τα κίτρινα ex ante (με προγνωστοποίηση της τιμής χρέωσης) μέχρι και κάτω από τα 8 λεπτά/κιλοβατώρα, ύστερα από μια σημαντική μείωση της τάξης του 34%.

Η πτώση των τιμών ρεύματος που αναμένεται να ανακοινωθεί από τους παρόχους σήμερα το απόγευμα, είναι το αποτέλεσμα αφενός της συνεχιζόμενης αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF και της συνακόλουθης αποκλιμάκωσης της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος και αφετέρου των μηχανισμών τιμολόγησης που εφαρμόζουν οι πάροχοι, βάσει νόμου στην περίπτωση των πράσινων τιμολογίων και βάσει κώδικα προμήθειας για τα κίτρινα κυμαινόμενα.

Μάλιστα οι διάφοροι συντελεστές που επέλεξαν οι πάροχοι στον μηχανισμό τιμολόγησης των πράσινων τιμολογίων έχουν φέρει ανατροπές, καθιστώντας τους ακριβότερους παρόχους των δύο προηγούμενων μηνών στους φθηνότερους για τον μήνα Μάρτιο.

Τα τιμολόγια για τον Μάρτιο

Οι συντελεστές συνδέονται με τη διακύμανση της χονδρεμπορικής τιμής, με αποτέλεσμα ένας υψηλός συντελεστής (πάνω από 1) πολλαπλασιαζόμενος με μια χαμηλή χονδρεμπορική τιμή να μεγεθύνει το όφελος και αντίστροφα πολλαπλασιαζόμενος με μια υψηλή χονδρεμπορική τιμή να το περιορίζει.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των εταιρειών Elpedison και Zeniθ, οι οποίες έχουν δώσει τις υψηλότερες χρεώσεις κιλοβατώρας στα πράσινα τιμολόγια, αλλά έχουν επιλέξει υψηλούς συντελεστές (1,31 και 1,35 αντίστοιχα).

Η αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής από τα 93,2 ευρώ/ MWH τον Ιανουάριο στα 72,86 ευρώ/mwh τον Φεβρουάριο και η περαιτέρω αποκλιμάκωση (βάσει πρόβλεψης) κάτω από τα 70 ευρώ/μwh τον Μάρτιο, σπρώχνει την τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας για τις καταναλώσεις του Μαρτίου λίγο πάνω από τα 10 λεπτά από τα υψηλά του Φεβρουαρίου των 14,65 λεπτών για την Elpedison (για πάνω από 100 κιλοβατώρες) και από τα 14,468 για τη Zeniθ.

Ακόμη πιο χαμηλά αναμένεται να διαμορφωθεί το πράσινο τιμολόγιο της Elin, κοντά στα 8,2 λεπτά από τα 11,8 λεπτά του Φεβρουαρίου (το χαμηλότερο πράσινο της αγοράς).

Το φθηνότερο τιμολόγιο του Μαρτίου φαίνεται να είναι το κίτρινο ex ante της ΔΕΗ (myhome 4All) το οποίο ακολουθεί τον μηχανισμό του πράσινου τιμολογίου, με τον συνδυασμό υποχώρησης της χονδρεμπορικής τιμής και συντελεστών τιμολόγησης να οδηγεί την τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας τον Μάρτιο κοντά στα 8 λεπτά, από 12,2 λεπτά τον Φεβρουάριο (για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες), μείωση κατά 34,4%.

Τέλος, λίγο πάνω από τα 9 λεπτά/κιλοβατώρα αναμένεται να κυμανθεί και το ex ante κίτρινο τιμολόγιο (Value Fair) της Protergia.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης