Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Αναβάλλεται για το φθινόπωρο του 2024 η 2η δημοπρασία υδρογόνου στην ΕΕ αξίας 2,2 δισ. ευρώ

Αναβάλλεται για το φθινόπωρο του 2024 η 2η δημοπρασία υδρογόνου στην ΕΕ αξίας 2,2 δισ. ευρώ

Η άνοιξη θεωρείται πολύ νωρίς για τον επόμενο γύρο προσφορών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Η2 (Hydrogen Insight)

 

Η δεύτερη δημοπρασία των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,4 δισεκατομμύρια δολάρια) επιδοτήσεων πράσινου υδρογόνου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου της ΕΕ πρόκειται να καθυστερήσει μερικούς μήνες προκειμένου να συλλεχθούν πληροφορίες από τον πρώτο γύρο, σύμφωνα με το Hydrogen Insight.

Ο επόμενος γύρος προσφορών έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί αυτό το φθινόπωρο και όχι την άνοιξη όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, παρότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EΕ).

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Πρόεδρος της EΕ) δήλωσε τον Νοέμβριο του 2023 ότι ο διαγωνισμός των 2,2 δισ. ευρώ θα ανοίξει την άνοιξη, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα γίνει άμεσα.

 

Συνέπειες της καθυστέρησης

Πηγές αναφέρουν ότι η καθυστέρηση μέχρι το φθινόπωρο θα δώσει στην ΕΚ χρόνο να διαβουλευθεί με τους συμμετέχοντες σε πιλοτικές δημοπρασίες προκειμένου να καταλάβει τι πήγε καλά και πώς θα βελτιωθεί.

Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει απογοήτευση μεταξύ των μελλοντικών Ευρωπαίων παραγωγών ανανεώσιμων πηγών H2 οι οποίοι στο παρελθόν υποστήριξαν ότι η ΕΕ αργεί πολύ να εγκαινιάσει τα προγράμματα επιδοτήσεων και τα ρυθμιστικά πλαίσια, καθυστερώντας την κατασκευή έργων πράσινου υδρογόνου.

Ωστόσο, δεδομένου του χρόνου που θα χρειαστεί για τη συγκέντρωση και την αξιολόγηση των σχολίων, η έναρξη του φθινοπώρου του 2024 για τον δεύτερο γύρο προσφορών φαίνεται «ρεαλιστική» και «λογική», είπε μια από τις πηγές στο Hydrogen Insight.

 

Οι κινήσεις της ΕΕ

Η EΕ αρνήθηκε να σχολιάσει το χρονοδιάγραμμα της δημοπρασίας, με έναν εκπρόσωπο να λέει στο Hydrogen Insight ότι: «Η Επιτροπή σκοπεύει να ξεκινήσει έναν δεύτερο γύρο δημοπρασιών το 2024. Ωστόσο, δεν υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο».

Σύμφωνα με την EΕ, οι νικητές από τον πρώτο γύρο διαγωνισμών πρόκειται να ανακοινωθούν τον Απρίλιο ή τον Μάιο του τρέχοντος έτους, EC, με συμβάσεις επιχορήγησης να έχουν υπογραφεί έως τον Νοέμβριο του 2024.

Σύγκριση των 2 δημοπρασιών

Το πιλοτικό ποσό των 800 εκατομμυρίων ευρώ υπερκαλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό, με 132 κατασκευαστές να υποβάλλουν αίτηση για χωρητικότητα άνω των 8 GW (αρκετά για να επιτευχθεί το 10% του στόχου της ΕΕ να φτάσει τους 10 εκατομμύρια τόνους ετήσιας παραγωγής έως το 2030). Όμως μόνο ένα κλάσμα αυτής της δυναμικότητας αναμένεται να είναι επιτυχές.

Η δημοπρασία των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι πιθανό να είναι εξίσου δημοφιλής, με τους παραγωγούς να υποβάλλουν προσφορές για σταθερά ασφάλιστρα έως και 4,50 ευρώ ανά κιλό πράσινου υδρογόνου που παράγεται, με στόχο να κλείσει το χάσμα τιμών μεταξύ του υδρογόνου που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα και του Η2 από ανανεώσιμες πηγές ενέργεια.

Οι προσφορές αξιολογούνται με βάση την τιμή, καθώς και μια σειρά άλλων κριτηρίων, με τις χαμηλότερες προσφορές ανά κιλό να έχουν προτεραιότητα και να ταξινομούνται έως ότου εξαντληθεί ο προϋπολογισμός της δημοπρασίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης