Ενέργεια

Tellurian: Οι χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου μπλοκάρουν την πώληση περιουσιακών assets  

Tellurian: Οι χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου μπλοκάρουν την πώληση περιουσιακών assets  
Οι χαμηλές τιμές φυσικού αερίου οδήγησαν τη μονάδα σε λειτουργική ζημία 55,5 εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι

Οι χαμηλές τιμές φυσικού αερίου στις ΗΠΑ θα έχουν επιπτώσεις σττην πώληση περιουσιακών στοιχείων παραγωγής φυσικού αερίου της Tellurian στη Λουιζιάνα προκειμένου να εξοφλήσει αρκετό χρέος για να διασώσει το έργο εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), εκτιμούν  οι αναλυτές σύμφωνα με το Reuters.

Η Tellurian έχει ξοδέψει σχεδόν επτά χρόνια για να προωθήσει την ημιτελή ακόμη μονάδα εξαγωγής LNG Driftwood. Αυτόν τον μήνα πρότεινε να πουλήσει μια επιχείρηση παραγωγής φυσικού αερίου και να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για την εξόφληση των ομολογιών υψηλής απόδοσης και μετατρέψιμης αξίας 10%, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεσή της.

 Το περασμένο φθινόπωρο, οι λογιστές της προειδοποίησαν ότι ενδέχεται να μην είναι σε θέση να καλύψει το χρέος και τα λειτουργικά έξοδα φέτος. Οι χαμηλές τιμές φυσικού αερίου οδήγησαν τη μονάδα σε λειτουργική ζημία 55,5 εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι από λειτουργικά κέρδη 130,6 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022, έδειξαν τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Οι συνεχιζόμενες χαμηλές τιμές «μπορεί να οδηγήσουν σε απομείωση των τομέων φυσικού αερίου ή πετρελαίου», προειδοποίησε ξεχωριστά η Tellurian στην ετήσια έκθεσή της.

 

Ταμειακές ροές 

Οι βραχυπρόθεσμες ταμειακές ροές από την επιχείρηση παραγωγής μειώνονται και οποιαδήποτε προσφερόμενη έκταση φυσικού αερίου πιθανότατα θα έχει μειωμένη αξία, δήλωσε ο Benjamin Nolan, διευθύνων σύμβουλος της οικονομικής εταιρείας Stifel.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι λιγότερο (αξιολογημένη) τώρα από ό,τι ήταν όταν οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν 4 και 5 δολάρια (ανά mmBtu)», είπε ο Nolan.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου των ΗΠΑ την Πέμπτη διαπραγματεύθηκαν στα 1,85 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu), σε τροχιά για τέταρτη συνεχή μηνιαία πτώση. Η τιμή έφτασε σε χαμηλό 30 ετών σε προσαρμοσμένη βάση πληθωρισμού αυτόν τον μήνα.

Οι χαμηλές τιμές έχουν συμβάλει στη μείωση του αριθμού των συγχωνεύσεων και εξαγορών φυσικού αερίου, δήλωσε ο Andrew Dittmar, ανώτερος αντιπρόεδρος της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων Enverus.

 Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα περιουσιακά στοιχεία του Haynesville και το έργο εξαγωγής LNG, δήλωσε ένα στέλεχος της Tellurian την Τετάρτη.

Το εξαγωγικό έργο «είναι ένα από τα λίγα των ΗΠΑ με οποιαδήποτε επιτρεπόμενη χωρητικότητα LNG που απομένει προς πώληση, επομένως αναμένουμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη θετική δυναμική για την Driftwood και το ουσιαστικό ενδιαφέρον για τα ανάντη περιουσιακά μας στοιχεία», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Octavio Simoes.

 

Περιορισμός ζήτησης

 Η παύση του Λευκού Οίκου στις νέες εγκρίσεις εξαγωγών LNG βοηθά την Tellurian, αλλά μπορεί να βλάψει την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων φυσικού αερίου, επειδή η κίνηση θα μπορούσε να μειώσει την αύξηση της ζήτησης από το LNG, ζωτικής σημασίας για τις υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και περαιτέρω συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών, είπαν οι αναλυτές.

«Υπάρχει ακόμη όρεξη αγοραστών στην αγορά για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στη σωστή τιμή», δήλωσε ο Dittmar, ο οποίος εκτιμά την αξία της ανάντη δραστηριότητας της Tellurian μεταξύ 350 και 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Nolan του Stifel εκτίμησε την αξία του κοντά στα 270 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Tellurian, Charif Souki, σε ένα podcast του Νοεμβρίου 2023, πρότεινε ότι τα ακίνητα θα μπορούσαν να έχουν αξία άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εάν η εταιρεία δεν μπορεί να πάρει τουλάχιστον 270 εκατομμύρια δολάρια ή περισσότερα για τα ακίνητα, θα τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο, είπε ο Nolan.

"Εάν είναι σε θέση να πάρουν μια καλή τιμή για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία...τότε δεν νομίζω ότι θα είναι υποψήφιοι για το Κεφάλαιο 11 φέτος γιατί πιθανότατα θα μπορούσαν να πουλήσουν μετοχές και να έχουν αρκετά χρήματα για να συνεχίσουν", είπε ο Nolan.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης