Ενέργεια

Nέα μείωση για τις τιμές των ναύλων για LNG – Κάτω από 50.000 δολάρια

Nέα μείωση για τις τιμές των ναύλων για  LNG – Κάτω από 50.000 δολάρια
Αυξημένες οι τιμές σε Ευρώπη και Ασία
Οι τιμές των ναύλων για τον παγκόσμιο στόλο των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα, ενώ οι ευρωπαϊκές και ασιατικές τιμές αυξήθηκαν σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το LNG Prime, την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές των spot ναύλων LNG στον Ατλαντικό έπεσαν κάτω από τα 50.000 δολάρια ημερησίως, καθώς η ζήτηση για LNG καταγράφει πτώση.

«Οι τιμές των ναύλων της Spark μειώθηκαν περαιτέρω αυτή την εβδομάδα, με τη spot τιμή Spark30S Atlantic να μειώνεται κατά 2.000 δολάρια στα 47.750 δολάρια ανά ημέρα και τη τιμή Spark25S Pacific να μειώνεται κατά 4.750 δολάρια ανά ημέρα στα 53.500 δολάρια ανά ημέρα», δήλωσε την Παρασκευή στο LNG Prime ο Qasim Afghan, εμπορικός αναλυτής της Spark, προσθέτοντας ότι αυτές είναι οι χαμηλότερες τιμές ναύλων που έχουν αναφερθεί από τον Ιούνιο του 2023.

Οι ναύλοι μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου συνεχίζουν να μειώνονται παρά το γεγονός ότι τα πλοία μεταφοράς LNG εξακολουθούν να αποφεύγουν τη διώρυγα του Σουέζ λόγω της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Από τον Ιανουάριο, τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των πλοίων του Κατάρ που παραδίδουν φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, προτιμούν το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας για ασφαλέστερη διέλευση.

Η Kpler δήλωσε προηγουμένως ότι στη διώρυγα του Σουέζ δεν έχει σημειωθεί καμία διέλευση πλοίων LNG από τις 17 Ιανουαρίου.

Επιπλέον, λόγω της ξηρασίας που επηρεάζει τη διώρυγα του Παναμά, οι διελεύσεις LNG μέσω της πλωτής οδού συνεχίζουν επίσης να μειώνονται.

Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν προηγουμένως ότι οι διελεύσεις LNG μειώθηκαν σε 326 το οικονομικό έτος 2023 από 374 το 2022 και 537 το 2021.

Αυξημένες οι τιμές σε Ευρώπη και Ασία

Στην Ευρώπη, το SparkNWE DES LNG front month αυξήθηκε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Το NWE DES LNG για παράδοση Μαρτίου εκτιμήθηκε την περασμένη εβδομάδα στα 6,858 δολ/MMBtu.

«Η τιμή του SparkNWE DES LNG αναφέρεται στα 7,401 δολ/MMBtu, που αντιστοιχεί σε αύξηση 0,543 δολ/MMBtu σε σχέση με την εβδομάδα», δήλωσε ο Afghan.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης