Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Γερμανία: Έγκριση 5 έργων BESS του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς Amprion

Γερμανία: Έγκριση 5 έργων BESS του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς Amprion
Έχουν ισχύ 250 MW και εντάσσονται στο διετή κύκλο προγραμματισμού του Σχεδίου Ανάπτυξης Δικτύων της χώρας

Η ρυθμιστική αρχή στη Γερμανία έδωσε το «πράσινο φως» στα 5 έργα BESS του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς (TSO) Amprion «αποκεντρωμένης ενίσχυσης του δικτύου», συνολικής ισχύος 250 MW.


«Τα έργα εγκρίθηκαν ως μέρος του διετούς κύκλου προγραμματισμού του Σχεδίου Ανάπτυξης Δικτύων της Γερμανίας (NEP) 2023-2037/45, δήλωσε στο Linkedin» ο Lars Stephan (ανώτερος διευθυντής της Fluence για την ανάπτυξη πολιτικής και αγοράς).

Η Amprion (ένας από τους 4 TSO στη Γερμανία), ανακοίνωσε για πρώτη φορά σχέδια για την ανάπτυξη «αποκεντρωμένων» έργων ενίσχυσης δικτύου BESS σε όλο το δίκτυό της τον Μάιο του 2023.

 

Έναρξη προσπάθειας από το 2019

Το πρόγραμμα ενίσχυσης του δικτύου στη Γερμανία ξεκίνησε το 2019 και περιλαμβάνει τους TSO που αναπτύσσουν σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών μεγάλης κλίμακας (BESS) σε κρίσιμους κόμβους για τη σταθεροποίηση του δικτύου, τη μείωση των παρεμβάσεων και τη μείωση του κόστους του συστήματος.

«Οι ενισχυτές δικτύου είναι ένα καινοτόμο εργαλείο των χειριστών του δικτύου για να αξιοποιούν καλύτερα τις υπάρχουσες γραμμές τροφοδοσίας τους με χρησιμοποιημένες μεγάλες μπαταρίες ως αερόσακο για το ηλεκτρικό δίκτυο. Σε περίπτωση που υπάρξει βλάβη στο δίκτυο, οι μπαταρίες θα το σταθεροποιήσουν αμέσως και έτσι θα επιτρέψουν στο δίκτυο να λειτουργεί με υψηλότερη χρήση αρχικά», είπε ο Stephan στην ανάρτησή του.

Τα έργα της Amprion θα κατασκευαστούν στο επίπεδο των 110 kV του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη Βαυαρία-Σουηβία και τη Ρηνανία.

Όταν τα ανακοίνωσε πέρυσι, ισχυρίστηκε ότι ήταν τα πρώτα τέτοια έργα Grid Booster που έγιναν σε μικρότερη κλίμακα.

Η ίδια η Fluence κατασκευάζει ενισχυτές δικτύου στη Γερμανία, 200 MW για το TSO TenneT, σε 2 τοποθεσίες και ένα σύστημα 250 MW σε μία τοποθεσία για το TSO TransnetBW.

Στην ανάρτησή του, ο Στέφαν εξήγησε ότι οι υπολογισμοί στους οποίους βασίζεται η τελευταία έγκριση έγιναν με διαφορετικό τρόπο από τον τρόπο που γίνονταν προηγουμένως.

Πριν, οι TSO και η ρυθμιστική αρχή έκαναν την ανάλυση κόστους-οφέλους και κατέληγαν σε διαφορετικά αποτελέσματα, που μερικές φορές οδηγούσαν στην απόρριψη έργων ενίσχυσης του δικτύου.

Αυτή τη φορά, η ρυθμιστική αρχή συμφώνησε να εγκρίνει τα έργα «εφόσον η λειτουργικότητα του ενισχυτή δικτύου δεν είναι ακριβότερη από το όφελος που δημιουργεί όσον αφορά την ανακούφιση της συμφόρησης».

 

Οι απαιτούμενοι υπολογισμοί για την Amprion

Η «λειτουργικότητα» των έργων έχει οριστεί σε 318 εκατομμύρια ευρώ (346 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για τη Βαυαρία-Σουηβία και 275 εκατομμύρια ευρώ (300 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για τη Ρηνανία.

Η Amprion θα υπολογίσει τώρα ποιο είναι το κόστος των περιουσιακών στοιχείων και ποιο μπορούν να προστεθούν σε αυτές πρόσθετες αξίες βασισμένες στην αγορά.

Η Amprion έχει ξεκινήσει μια διαβούλευση αγοράς για τα έργα, τα οποία ελπίζει να έχει στο δίκτυο μέχρι το 2026.

 

Έργα εκτός Γερμανίας

Παράλληλα με τη Γερμανία, έργα ενίσχυσης δικτύου αναπτύσσονται επίσης στο Νέο Μεξικό (ΗΠΑ), τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Βραζιλία, ενώ ορισμένοι εξετάζουν την τεχνολογία ως μια πιθανή νέα περιοχή αποθήκευσης ενέργειας στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Γενικά, οι ΔΣΜ δεν επιτρέπεται να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία αποθήκευσης ενέργειας.

Ωστόσο, η άμεση ιδιοκτησία του BESS από τον TSO είναι καταρχήν δυνατή στη Γερμανία, πρόσθεσε ο Stephan, και η άμεση ιδιοκτησία θεωρήθηκε ότι η Ρυθμιστική Αρχή στη Γερμανία εγκρίνει τον αποκεντρωμένο ενισχυτή δικτύου BESS του TSO Amprion

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης