Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ακύρωση έργων ΑΠΕ που καθυστερούν στο τραπέζι - Έρχεται το περιβαλλοντικό ισοδύναμο για τις αδειοδοτήσεις

Ακύρωση έργων ΑΠΕ που καθυστερούν στο τραπέζι - Έρχεται το περιβαλλοντικό ισοδύναμο για τις αδειοδοτήσεις

 Νομοσχέδιο για την διευκόλυνση επενδύσεων που μπλοκάρουν στην περιβαλλοντική αδειοδότηση προανήγγειλε ο Θ. Σκυλακάκης

 Την ακύρωση έργων ΑΠΕ που δεν υλοποιούνται μετά την παρέλευση συγκεκριμένων προθεσμιών ακόμη και εάν έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση τους, υποστηρίζουν μεγάλοι παίκτες της αγοράς και φαίνεται ότι εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο της προσπάθειας απελευθέρωσης ηλεκτρικού χώρου. Από την πλευρά της η ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρεί πως για την επιτάχυνση των έργων, θα πρέπει να τηρούνται από τις υπηρεσίες οι αποκλειστικές προθεσμίες, που προβλέπει ο νόμος ειδικά για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και οι επενδυτές να έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν κεντρικά στο υπουργείο σε περίπτωση αδικαιολόγητων καθυστερήσεων.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της HelleniQ Energy Γιώργος Αλεξόπουλος μιλώντας χθες σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΙΟΒΕ για την πορεία υλοποίησης των έργων του RRF και του REPower EU. «Έχουν αδειοδοτηθεί έργα ΑΠΕ ισχύος 100 GW και έργα αποθήκευσης 30 GW. Και μόνο αυτά τα νούμερα μπλοκάρουν τη διαδικασία αδειοδότησης και υλοποίησης των έργων. Πρέπει να είμαστε περισσότερο επιλεκτικοί. Θέλουμε έργα που να υλοποιούνται και όχι χαρτιά που απλώς κυκλοφορούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξόπουλος και πρότεινε να απορρίπτεται η άδεια ενός έργου, εφόσον δεν προχωρεί η υλοποίηση του εντός συγκεκριμένων προθεσμιών.


Έρχεται το περιβαλλοντικό ισοδύναμο

Στην επισήμανση αυτή απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ με τον κ. Αλεξόπουλο, σημειώνοντας ότι «δεν είναι κακή ιδέα» και προσθέτοντας ότι χρειάζονται ευέλικτα εργαλεία για την απεμπλοκή των έργων. Μάλιστα προανήγγειλε την προώθηση νομοσχεδίου για την υιοθέτηση της έννοιας του περιβαλλοντικού ισοδυνάμου, ώστε να διευκολύνονται οι επενδύσεις που μπλοκάρουν για διάφορους λόγους στην περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Η αναφορά του κ. Αλεξόπουλου περί απόσυρσης των έργων που καθυστερούν προκάλεσε την αντίδραση και του Παναγιώτη Παπασταματίου εκπροσώπου της ΕΛΕΤΑΕΝ, ο οποίος τόνισε ότι οι καθυστερήσεις ειδικά στην περιβαλλοντική αδειοδότηση δεν θα πρέπει να οδηγούν «κόψιμο» των έργων. Αντιθέτως όπως είπε θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για το γεγονός πως πολλές φορές οι υπηρεσίες δεν τηρούν τις αποκλειστικές προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος και ο επενδυτής να έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί κεντρικά στο υπουργείο.


Μόμο το 10% στην χρηματοδότηση της καινοτομίας

Σε ότι αφορά το RRF ο κ. Αλεξόπουλος σημείωσε ότι το 36% των κονδυλίων κατευθύνεται σε έργα ενεργειακής μετάβασης αλλά από αυτά μόνο το 10% αφορούν τη στήριξη της ενεργειακής βιομηχανίας. Όπως είπε χρειάζονται πρόσθετα χρήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθηση της καινοτομίας και για την επίτευξη των στόχων της ανθρακοποίησης.

Πρότεινε επίσης την κινητροδότηση της αποθήκευσης σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα ώστε να το λάβουν υπ όψιν τους οι επενδυτές στο σχεδιασμό των έργων που προωθούν.

Έκανε ειδική αναφορά στα έργα υδρογόνου και στο CCS εκφράζοντας την ανησυχία του ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι για την παραγωγή ειδικά του πράσινου υδρογόνου από ενέργεια που προέρχεται σε ποσοστό 90% από ΑΠΕ. Όπως είπε για να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα πρέπει να γίνουν μεγάλα έργα από τη βιομηχανία που δεσμεύουν τεράστια κεφάλαια. Η στήριξη θα πρέπει να αφορά τόσο τη χρηματοδότηση αυτών των έργων όσο και τη διευκόλυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης τους, αφού είναι γνωστό ότι οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις μεγάλων βιομηχανικών έργων έχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης