Ρουμανία: «Τέρμα τα γκάζια» στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών - Η CCE στην πρωτοπορία

Ρουμανία: «Τέρμα τα γκάζια» στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών - Η CCE στην πρωτοπορία
Το 2024 η CCE θα συνεχίσει να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της πράσινης μετάβασης της Ρουμανίας
Hotspot ενεργειακής μετάβασης το 2024 θα γίνει η Ρουμανία με τη CCE (Clean Capital Energy) να πρωτοστατεί στην κατασκευή ηλιακών πάνελ.

Σύμφωνα με το PV Europe, η εταιρεία ξεκίνησε ήδη το 2023 την κατασκευή του ηλιακού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 42 MW στην Horia στην περιοχή Arad, ενώ έχει εξασφαλίσει ήδη και νέες οικοδομικές άδειες και δεσμεύσεις δικτύου για 4 επιπλέον μεγάλα έργα.

Το 2024, η CCE θα συνεχίσει να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της πράσινης μετάβασης της χώρας, καθώς σχεδιάζει να κατασκευάσει έργα συνολικής δυναμικότητας άνω των 400 MW, ενώ οι κατασκευαστικές της δραστηριότητες θα επικεντρωθούν κυρίως στη Ρουμανία, εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της CCE Ρουμανίας Johannes Srajer.

Ως εκ τούτου, η CCE σχεδιάζει να ξεκινήσει φέτος την κατασκευή περισσότερων επίγειων συστημάτων μεγάλης κλίμακας συνολικής ισχύος άνω των 200 MW.

Εκτός από τις οικοδομικές άδειες που έχουν ήδη χορηγηθεί, η CCE έχει λάβει επίσης δεσμεύσεις δικτύου (ATR) για τα έργα Izvoarele (62 MW), Peris 1 (61 MW), Peris 2 (57 MW) και Crevedia (54 MW), με αποτέλεσμα, οι σταθμοί αυτοί να βρίσκονται στο καθεστώς «έτοιμοι για κατασκευή», γεγονός που σημαίνει ότι η CCE μπορεί να ξεκινήσει την κατασκευή τους φέτος.

Εκτός από το έργο Horia 1, το οποίο βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή, οι ηλιακοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας της CCE που έχουν τώρα εγκριθεί θα παράγουν σχεδόν μισό εκατομμύριο μεγαβατώρες πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρουμανία στο εγγύς μέλλον - ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στις ετήσιες οικιακές ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας της ρουμανικής πόλης Arad (145.000 κάτοικοι).

Οι δηλώσεις των δυο CEO

Στο μεταξύ, ήδη παρατηρείται σημαντική πρόοδος στο εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας Horia 1.

Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, άρχισε η διάνοιξη των υποστυλωμάτων των φωτοβολταϊκών, με τους δύο συνδιευθύνοντες συμβούλους της εταιρείας, Martin Dürnberger και Jörg Menyesch, να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι και να επιθεωρούν το εργοτάξιο κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τους τοπικούς εταίρους.

«Η ταχύτητα με την οποία προωθούμε την ενεργειακή μετάβαση εδώ είναι εντυπωσιακή. Η Horia 1 θα συνδεθεί με το ρουμανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας το φθινόπωρο. Ως το πρώτο από τα πολλά έργα που σχεδιάζονται για τη Ρουμανία, αυτό είναι φυσικά ένα πολύ ιδιαίτερο γεγονός για εμάς. Η αποστολή μας μετατρέπεται εδώ από σύνθημα σε απτή πραγματικότητα. Είμαστε υπερήφανοι που μπορούμε να δείξουμε στους εταίρους και τους επενδυτές μας εδώ στη Ρουμανία τι είναι ικανή να κάνει η CCE», δήλωσαν οι δύο CEO.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης