Χρηματιστήριο & Αγορές

EΣΠΕΝ: Μέσω ΑΑΔΕ να γίνεται η είσπραξη των οφειλών για ρυθμιζόμενες χρεώσεις  

EΣΠΕΝ: Μέσω ΑΑΔΕ να γίνεται η είσπραξη των οφειλών για ρυθμιζόμενες χρεώσεις   

Ελλείμματα 300 εκ. ευρώ και 140 εκ. ευρώ αντίστοιχα εμφανίζουν οι Λογαριασμοί ΕΛΥΚΩ και ΕΛΑΠΕ 

 

 Με την τροποποίηση του περίφημου άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, το οποίο καθορίζει κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί ένας καταναλωτής να αλλάξει προμηθευτή, να μην έχει πάρει ακόμη το πράσινο φως από το ΥΠΕΝ για να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΑΕΥ, οι ιδιώτες προμηθευτές επανέρχονται στο μείζον πρόβλημα που δημιουργείται για τα οικονομικά των εταιριών τους από τις οφειλές καταναλωτών τόσο των ρυθμιζόμενων χρεώσεων όσο και του ανταγωνιστικού σκέλους των τιμολογίων. 

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον προηγούμενο Δεκέμβριο η ΡΑΑΕΥ έχει υποβάλει σχετική πρόταση στο ΥΠΕΝ η οποία ακόμη αναμένει τελική έγκριση για να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. 

Ζητούν μάλιστα είτε η σχεδιαζόμενη τροποποίηση του άρθρου 42 να δώσει τη δυνατότητα να κόβεται το ρεύμα και από τον προηγούμενο προμηθευτή σε περίπτωση που δεν έχει πληρωθεί ή ρυθμιστεί ο λογαριασμός, είτε να ενημερώνεται η ΑΑΔΕ για τις οφειλές και να αναλαμβάνει την είσπραξη τους. 

Οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρισμού μέσω του Συνδέσμου που τους εκπροσωπεί (ΕΣΠΕΝ) υπογραμμίζουν ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων τους ειδικά σε ότι αφορά τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις τις οποίες καλούνται να καταβάλλουν ανεξαρτήτως του εάν τις έχουν εισπράξει από τους καταναλωτές. 

Όπως επισημαίνει ο ΕΣΠΕΝ είναι άμεση ανάγκη η χορήγηση στους προμηθευτές ηλεκτρισμού, εργαλείων είσπραξης των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, ώστε να μην επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο ο ήδη επιβαρυμένος κλάδος της προμήθειας με δυσμενέστατες συνέπειες για τον καταναλωτή και την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Όπως είναι γνωστό οι προμηθευτές είναι επιφορτισμένοι με την είσπραξη των ρυθμιζόμενων χρεώσεων τις οποίες αποδίδουν στους διαχειριστές των Ειδικών Λογαριασμών και μάλιστα η διαδικασία αυτή παρακολουθείται σε μηνιαία βάση από τη ΡΑΑΕΥ ώστε να διαπιστώνεται αν αυτή πραγματοποιείται, ανεξάρτητα από το εάν οι σχετικές υποχρεώσεις έχουν καταβληθεί από τους τελικούς καταναλωτές. 

Σύμφωνα με τον ΕΣΠΕΝ η αξία που δίνει ο νομοθέτης στην εμπρόθεσμη καταβολή των εν λόγω χρεώσεων από τους προμηθευτές προς στους Διαχειριστές είναι εκ διαμέτρου δυσανάλογη με τη διασφάλιση της καταβολής των χρεώσεων αυτών από τους τελικούς καταναλωτές προς τους προμηθευτές τους. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Λογαριασμοί ΕΛΥΚΩ και ΕΛΑΠΕ εμφανίζουν σοβαρότατα ελλείμματα ύψους 300 εκ. ευρώ και 140 εκ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ αναμένονται οι σχετικές παρεμβάσεις από την Πολιτεία για τον άμεσο  ισοσκελισμό του ΕΛΥΚΩ, με ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ πιθανότατα από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Όπως επισημαίνει ο ΕΣΠΕΝ «όσα ποσά και αν εισρεύσουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, όσους μηχανισμούς αναδρομικών εκκαθαρίσεων και αν θεσπίσει η Πολιτεία και όσους μηχανισμούς παρακολούθησης και αν επιβάλει η Ρυθμιστική Αρχή, αν ταυτόχρονα δεν ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση της είσπραξης των ρυθμιζόμενων χρεώσεων από τους τελικούς καταναλωτές μέσω των προμηθευτών τους, τότε τίθεται εν αμφιβόλω η βιωσιμότητα των Ειδικών Λογαριασμών». 

Παράλληλα δε, επιβαρύνονται οι συνεπείς καταναλωτές από εκείνους που εκμεταλλεύονται τα χρόνια κενά του κανονιστικού πλαισίου και αλλάζουν προμηθευτή, χωρίς προηγουμένως να εξοφλήσουν είτε να διακανονίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Με βάση αυτά τα δεδομένα οι προμηθευτές προτείνουν: 

  • Είτε την επαναφορά του δικαιώματος του παλαιού Προμηθευτή να υποβάλει εντολή αποκοπής για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών του (με αντίστοιχη τροποποίηση του άρ. 42 του Κώδικα Προμήθειας). 
  • Είτε να ενημερώνεται η Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σχετικά με το ύψος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που δεν έχουν καταβληθεί και η είσπραξη τους να γίνεται μέσω της ΑΑΔΕ από τον τελικό καταναλωτή. 

Μάλιστα ο ΕΣΠΕΝ σημειώνει ότι σε αυτή την περίπτωση, η υποχρέωση των Προμηθευτών θα ολοκληρώνεται με την ενημέρωση της ΑΑΔΕ από αυτούς αναφορικά με το ύψος των καταβληθέντων ποσών ανά καταναλωτή.

Σε διαφορετική περίπτωση ο ΕΣΠΕΝ θεωρεί ότι η συνέχιση της υποχρέωσης απόδοσης ανείσπρακτων ποσών ρυθμιζόμενων χρεώσεων από τους Προμηθευτές προς στους Διαχειριστές, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, θα εντείνει το πρόβλημα της δομικής ασυμμετρίας ως προς τις συνθήκες του ανταγωνισμού στη δραστηριότητα της προμήθειας, προκαλώντας δυσμενέστατες επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των Ειδικών Λογαριασμών και στην εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής αγοράς ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης