Ενέργεια

Οι Αμερικανοί παραγωγοί φυσικού αερίου ποντάρουν στην έκρηξη του LNG  

Οι Αμερικανοί παραγωγοί φυσικού αερίου ποντάρουν στην έκρηξη του LNG   

Παρά τις χαμηλές τιμές 

 

Στελέχη της ενέργειας λένε ότι κοιτάζουν πέρα από τις τρέχουσες εξαιρετικά φθηνές τιμές φυσικού αερίου και στοιχηματίζουν σε ένα επερχόμενο κύμα νέων εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να αυξήσουν τη ζήτηση - και τις τιμές - για το καύσιμο.

Οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά ένα τρίτο φέτος, επηρεασμένες  από τον θερμότερο χειμώνα, τις διακοπές στις εγκαταστάσεις LNG και την υψηλότερη από την αναμενόμενη παραγωγή. Η αύξηση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας και η παύση των νέων αναθεωρήσεων αδειών εξαγωγής LNG των ΗΠΑ έχουν επίσης θολώσει τις προοπτικές για τη μελλοντική ζήτηση φυσικού αερίου.

 «Οι εγχώριες αγορές των ΗΠΑ είναι  σε υπερπροσφορά», δήλωσε ο Chad Zamarin, ανώτερος αντιπρόεδρος της εταιρείας αγωγών φυσικού αερίου Williams Cos.

«Σίγουρα θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να βγει το LNG από τις ΗΠΑ και μια μικρή επιβράδυνση της προσφοράς για να εξισορροπηθεί ξανά», δήλωσε ο Zamarin, μιλώντας στο περιθώριο της ενεργειακής διάσκεψης CERAWeek στο Χιούστον.

Η υπερπροσφορά στο Δυτικό Τέξας, του κορυφαίου κοιτάσματος πετρελαίου των ΗΠΑ, είχε αρνητικές τιμές αυτή την εβδομάδα -26 σεντς ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu), απαιτώντας από τους παραγωγούς φυσικού αερίου να πληρώσουν κάποιον για να πάρει το καύσιμο. Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ διαπραγματεύονταν στα 1,66 $ ανά mmBtu την Παρασκευή, μειωμένες κατά 74% από τη μέση τιμή το 2022.

 

Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις

 "Η υποδομή του αγωγού μας έχει εξαντληθεί. Θα μας δυσκολέψει πολύ τη σύνδεση των αγορών", δήλωσε ο Τόμπι Ράις, Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, EQT Corp. Ανέφερε ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία νέων γραμμών.

 Νέοι αγωγοί και εργοστάσια επεξεργασίας LNG θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να εξάγουν το φυσικό αέριο που τώρα φράσσει αυτές τις γραμμές του Δυτικού Τέξας και να παρέχουν βιώσιμη ενέργεια ενώ αυξάνεται η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. Η Κίνα και η Ινδία απομακρύνονται από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο για ηλεκτρική ενέργεια και η Ευρώπη έχει στραφεί στις ΗΠΑ για να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο αγωγών.

 "Το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να παίζει βασικό ρόλο στο μέλλον. Δεν είναι απλώς μια μετάβαση (καύσιμο), αν θέλετε, το θεωρούμε (το φυσικό αέριο) ως προορισμό για τις επόμενες δεκαετίες", δήλωσε ο Clay Neff, πρόεδρος για διεθνή εξερεύνηση και παραγωγή της Chevron's.

Ο Lorenzo Simonelli, Διευθύνων Σύμβουλος του προμηθευτή εξοπλισμού LNG Baker Hughes  δήλωσε ότι εάν οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν νέες μονάδες εξαγωγής LNG, η ζήτηση για το καύσιμο θα εξακολουθεί να ικανοποιείται, κυρίως από έργα στο Κατάρ, την Αργεντινή και την Αφρική .

 

Ενίσχυση της ζήτησης

 Περαιτέρω ζήτηση φυσικού αερίου στις ΗΠΑ πιθανότατα θα προέλθει από τις εγχώριες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που προσπαθούν να προμηθεύσουν ηλεκτρική ενέργεια για νέα κέντρα δεδομένων που υποστηρίζουν την τεχνητή νοημοσύνη, την εξόρυξη κρυπτογράφησης και την ολοένα και πιο ψηφιακή οικονομία.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι αυτό που θα οδηγήσει στην πρόσθετη κατανάλωση ενέργειας», δήλωσε ο Πιρς Νόρτον, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας εκμετάλλευσης αγωγών φυσικού αερίου Oneok , η εταιρεία του οποίου προμηθεύει ηλεκτρικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Ωστόσο, ο Τζον Ποντέστα, ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Μπάιντεν για το κλίμα, είπε ότι οι ανάγκες σε ενέργεια θα μπορούσαν να καλυφθούν από ηλιακή, αιολική και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι με φυσικό αέριο.

«Περισσότερος ηλεκτρισμός στην αναζήτηση της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές σημαίνει μεγαλύτερη πίεση για την παραγωγή καθαρής παραγωγής», είπε.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης