Ενέργεια

Mytilineos: Στο φουλ οι μηχανές στις ΑΠΕ - Ξεκινά η κατασκευή 700 MW – Τι αναμένει για ενέργεια, αλουμίνιο το 2024

Mytilineos: Στο φουλ οι μηχανές στις ΑΠΕ - Ξεκινά η κατασκευή 700 MW – Τι αναμένει για ενέργεια, αλουμίνιο το 2024

Στη δημοσιότητα η Οικονομική Έκθεση για τα αποτελέσματα του 2023

 

Εντός του 2024 ξεκινά η κατασκευή του δεύτερου σκέλους του Ελληνικού χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ της Mytilineos δυναμικότητας ~700 MW, αναφέρει η Οικονομική Έκθεση για τα αποτελέσματα του 2023 του ομίλου που δημοσιεύτηκε χθες.

Ταυτόχρονα ολοκληρώνεται η κατασκευή του πρώτου σκέλους (~300 MW) των ~1,5GW φωτοβολταϊκών πάρκων, του ομίλου στην Ελλάδα αξιοποιώντας πόρους από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Σταθερότητας (RRF), και ξεκίνησαν να εισέρχονται σταδιακά σε λειτουργία.
Όσον αφορά στο διεθνές χαρτοφυλάκιο, η MYTILINEOS, σήμερα, κατασκευάζει πάνω από 1,2GW φωτοβολταϊκά έργα εκτός Ελλάδος, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, έργα αποθήκευσης ενέργειας σε Ελλάδα & Ιταλία, μέγιστης ισχύος έγχυσης ~1,3 GW.
Στις ΑΠΕ συνολικά σημειώνεται ότι σε λειτουργία είναι 0,8 GW, υπό Κατασκευή 1,4 GW, σε Προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης 2,6 GW, σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης 8,9 GW, ενώ το συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του ομίλου ανέρχεται σε 13,8 GW, αυξημένο κατά ~5 GW έργων σε σχέση με την αρχή του έτους.
Η παραγωγή ενέργειας από μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 845 MW στο τέλος του 2023 ανήλθε σε 1.112 GWhs. Από αυτές, οι 596 GWhs παρήχθησαν από ΑΠΕ εντός Ελλάδος και οι υπόλοιπες 516 GWhs από ΑΠΕ του εξωτερικού.
Συνολικά για το 2024 η Έκθεση εκτιμά ότι θα είναι για την MYTILINEOS μια ακόμα χρονιά ανάπτυξης, βασιζόμενη στις μεγάλες επενδύσεις που υλοποιούνται και σταδιακά ενισχύουν τις οικονομικές επιδόσεις της Εταιρείας.

Στον Κλάδο της Ενέργειας η αύξηση της θερμικής παραγωγής από τη νέα μεγάλη μονάδα (826 MW), σε συνδυασμό με την ενίσχυση του καλαθιού ενεργειακών πηγών με ίδια ΑΠΕ αλλά και με PPAs αναμένεται να ενισχύσουν τις οικονομικές επιδόσεις. Οι αυξημένες ανάγκες της χώρας σε ενέργεια τα επόμενα έτη, σε συνδυασμό με τον υψηλό βαθμό απόδοσης και ευελιξίας των μονάδων παραγωγής ενέργειας του ομίλου και την προμήθεια ΦΑ σε ανταγωνιστικές τιμές, όπως αναφέρεται, αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την κερδοφορία της εταιρείας τα επόμενα έτη.
Όσον αφορά την προμήθεια ενέργειας, όπως αναφέρεται το επόμενο διάστημα, η MYTILINEOS στοχεύει να ξεπεράσει το 25% της ελληνικής κατανάλωσης, συνυπολογίζοντας και την εκπροσώπηση του Αλουμινίου της Ελλάδος, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο «πράσινο» utility με διεθνή παρουσία.

Ταυτόχρονα, η MYTILINEOS, πέραν της ελληνικής αγοράς, έχει επιτύχει μεγάλη διείσδυση και σε άλλες αγορές της ΝΑ Ευρώπης όσον αφορά στην προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου, στο πλαίσιο άλλωστε και της συνολικής διεθνοποίησής της Εταιρείας. Έχοντας δεσμεύσει τις περισσότερες χρονοθυρίδες εκφόρτωσης και αεριοποίησης στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας για τα επόμενα έτη, και αυξάνοντας σταθερά τους όγκους που εμπορεύεται, η MYTILINEOS σταδιακά εδραιώνεται στη διεθνή αγορά φυσικού αερίου τόσο στα Βαλκάνια, όσο και ευρύτερα στη ΝΑ Ευρώπη.

Χρυσή δεκαετία στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης

Όπως σημειώνεται στην Έκθεση όλο και μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας του Τομέα M Power Projects του ομίλου προέρχεται από τη δραστηριότητα στον τομέα των δικτυών, όπου υπάρχει καταρχήν απόφαση του Top Management της Εταιρείας, για ενίσχυση του κεφαλαιακά με νέες υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό (Ελλήνων κυρίως) εξιδεικευμένων μηχανικών ενόψει (και σε συνέργεια με την M Renewables) για μία τουλάχιστον χρυσή δεκαετία στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης.
Στις κυριότερες εξελίξεις του 2023, για τον Τομέα M Power Projects, είναι η σύμβαση ύψους £ 1 δις. σε κοινοπραξία με την GE Vernova, για την κατασκευή της πρώτης υψηλής μεταφορικής ισχύος υποθαλάσσιας διασύνδεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία ανέλαβε την προμήθεια και κατασκευή δύο σταθμών μετατροπής συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) για την κοινοπραξία EGL1 -National Grid και SP Energy Networks.

Αύξηση ζήτησης του αλουμινίου το 2024

Όσον αφορά την πορεία του τομέα της μεταλλουργίας, η έκθεση σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια του 2024, εν αναμονή της έναρξης του κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών τόσο της Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι η Κίνα η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, θα δείξουν σημάδια βελτίωσης, και ως εκ τούτου αναμένεται ενίσχυση της ζήτησης του αλουμινίου.
Σε επίπεδο εφαρμογών, η ζήτηση αλουμινίου αναμένεται να βρει σημαντική στήριξη τόσο από την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων όσο και από τη συνεχιζόμενη επέκταση των ΑΠΕ, αντισταθμίζοντας έτσι μία προσωρινή αδυναμία της ζήτησης του αλουμινίου από τον τομέα των ακινήτων.
Η προσφορά του αλουμινίου εκτιμάται ότι δεν θα ακολουθήσει το ρυθμό αύξησης της ζήτησης κατά τη διάρκεια του έτους, τόσο λόγω των περιορισμών που υπάρχουν στη μέγιστη ετήσια παραγωγή της Κίνας (capacity cap), όσο και λόγω της υποτονικής ανάκαμψης της παραγωγής από επανεκκινήσεις μονάδων, κυρίως στην Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης