Ενέργεια

Elena Lovén (Emerging Europe): Γιατί επενδύουμε στην Μυτιληναίος

Elena Lovén (Emerging Europe): Γιατί επενδύουμε στην Μυτιληναίος

Η κορυφαία βιομηχανική και ενεργειακή εταιρεία ηγείται της πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα

Την πρόοδο της MYTILINEOS στις προσπάθειες που κάνει για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, εξάρει με δηλώσεις της η Elena Lovén (διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου της Emerging Europe).


«Κορυφαίες εταιρείες έχουν βρει μια θέση να καλύψουν και αλλάζουν την αγορά. Ένα παράδειγμα είναι η Μυτιληναίος η οποία ηγείται της πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα. Έχουν υψηλά περιθώρια και ισχυρό ισολογισμό», λέει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος (27/4/2023) από την κυκλοφορία του Swedbank Robur Emerging Europe, το οποίο προέκυψε από τη διάσπαση του ταμείου Ανατολικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα το Swedbank Robur Eastern Europe Fund χωρίστηκε σε 2 ταμεία και ξεκίνησε το Emerging Europe.

Η Elena Lovén μιλάει για τις δυνατότητες ανάπτυξης της εν λόγω περιοχής, ποιες ιδιότητες αναζητά στις εταιρείες και γιατί πρέπει να στοιχηματίσουν οι επενδυτές στην Ανατολική Ευρώπη.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο επενδύει σε ευρωπαϊκές αναδυόμενες αγορές, εξαιρουμένης της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Από την ίδρυσή του έχει αυξηθεί κατά 36% (στις 22 Μαρτίου 2024).


Συνοπτικά οι δηλώσεις της Elena Lovén

- Γιατί να επενδύσετε στην Ανατολική Ευρώπη;

«Η Ανατολική Ευρώπη έχει σημαντικά υψηλότερη ανάπτυξη από τη Δυτική Ευρώπη. Η διάμεση ηλικία είναι χαμηλότερη και η πυραμίδα του πληθυσμού φαίνεται καλή. Η πλειοψηφία είναι νέοι και σε ηλικία εργασίας, δεν υπάρχουν τόσοι σε ηλικία συνταξιοδότησης.

Πολλές χώρες στις οποίες επενδύει το αμοιβαίο κεφάλαιο έχουν μια αυξανόμενη μεσαία τάξη.

Επιπλέον, η Silicon Valley έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί την Ανατολική Ευρώπη ως κόμβο και τοποθετεί ολοένα και περισσότερη παραγωγή εκεί.

Αυτό, με τη σειρά του, δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες εργασίας και περισσότερη ανάπτυξη», λέει η Elena Lovén.

Τα 3 μεγαλύτερα ανοίγματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν μεταξύ 60 και 70%του αμοιβαίου κεφαλαίου, είναι η Πολωνία, η Τουρκία και η Ελλάδα.

Η Πολωνία μπορεί να παρομοιαστεί με τη «Γερμανία της Ανατολικής Ευρώπης» και είναι η μεγαλύτερη οικονομία και αγορά της περιοχής.

Μετά τις εκλογές στην Πολωνία φέτος, το ταμείο αύξησε τις επενδύσεις του στη χώρα. Επιπλέον, το αμοιβαίο κεφάλαιο παρέχει έκθεση σε μικρότερες αγορές όπως η Σλοβενία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία και η Ρουμανία».

 

- Τι ψάχνετε ως διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου;

«Ψάχνω για τους λεγόμενους "διαταράκτες"; Κορυφαίες εταιρείες έχουν βρει μια θέση να καλύψουν και αλλάζουν την αγορά. Ένα παράδειγμα είναι η Μυτιληναίος η οποία ηγείται της πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα. Έχουν υψηλά περιθώρια και ισχυρό ισολογισμό.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το LPP, το οποίο είναι το πολωνικό αντίστοιχο των H&M και Zalando. Είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αλυσίδα στην περιοχή και διαθέτει επιτυχημένη στρατηγική ηλεκτρονικού εμπορίου. Η InPost είναι επίσης ένα καλό παράδειγμα, μια εταιρεία logistics που πραγματοποιεί παραδόσεις δεμάτων για την Allegro (το αντίστοιχο της Amazon στην Πολωνία).

Η Πολωνία έχει μια μικρή αλλά αναπτυσσόμενη αγορά για το ηλεκτρονικό εμπόριο και το InPost μπήκε και κατέλαβε ολόκληρη την αγορά. Μου αρέσουν οι εταιρείες που αναπτύσσονται, είναι κερδοφόρες και έχουν ισχυρή εταιρική διακυβέρνηση».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης