Ενέργεια

Σε χαμηλό 2,5 ετών οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG (Montel)

Σε χαμηλό 2,5 ετών οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG (Montel)
Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα έπεσαν κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη, φτάνοντας σε χαμηλό 2,5 ετών εν μέσω της συνεχιζόμενης έλλειψης ζήτησης και της ισχυρής ασιατικής ζήτησης
Σχετικά Άρθρα
Οι αφίξεις του υγρού καυσίμου ανήλθαν συνολικά σε σχεδόν 1,8 δισ. κυβικά μέτρα, το χαμηλότερο επίπεδο από την εβδομάδα της 11ης Οκτωβρίου 2021, αν και αναμενόταν να εκφορτωθούν 2,6 δισ. κυβικά μέτρα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Με βάση το Montel, η προσφορά τον περασμένο μήνα, εν τω μεταξύ, έφτασε σε χαμηλό έξι μηνών, στα 11,3bcm, με τη ζήτηση να περιορίζεται από τις ισχυρές ροές αγωγών από τη Νορβηγία και έναν ασυνήθιστα ήπιο χειμώνα που έφυγε με τις αποθήκες γεμάτες.

Οι υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην περιοχή ήταν την τελευταία φορά γεμάτες κατά 58,7%, 2,9 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου ήταν 9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, στο 48% της χωρητικότητας, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.

Ισχυρή η ασιατική ζήτηση

Την ίδια στιγμή, η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή στην Ασία εν μέσω της ανανέωσης των αποθεμάτων, ιδίως στην Κίνα και την Ιαπωνία, ανέφερε σε σημείωμά της η εταιρεία συμβούλων Energy Aspects, με τις εισαγωγές στην περιοχή να σημειώνουν άλμα 27% την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler.

Οι τιμές του ασιατικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στον δείκτη JKM για τον εμπρόσθιο μήνα διαμορφώθηκαν τελευταία την Τρίτη στα 9,54 δολ/MMbtu, σε σύγκριση με το αντίστοιχο συμβόλαιο στον κύριο ευρωπαϊκό κόμβο φυσικού αερίου TTF, το οποίο διαμορφώθηκε στα 27,34 ευρ/ω/MWh (8,66 δολ/MMbtu).

«Το υγροποιημένο φυσικό αέριο της Βόρειας Ασίας ανέβηκε ανοδικά λόγω των ενδείξεων για ισχυρότερη ζήτηση», δήλωσε η τράπεζα ANZ της Αυστραλίας.

Καλύτερα στην Ασία παρά στην Ευρώπη

Είναι πιο επικερδές για ένα αμερικανικό φορτίο να παραδώσει στην Ασία παρά στην Ευρώπη μέχρι τον επόμενο χειμώνα, συμπεριλαμβανομένης της συμφόρησης, της ασφάλισης, της μεταφοράς και άλλων εξόδων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Spark Commodities.

Ωστόσο, η διαθεσιμότητα spot LNG αμερικανικών φορτίων για την Ευρώπη παρέμεινε ισχυρή, δήλωσαν στελέχη της αγοράς.

Η Ευρώπη προμηθεύτηκε το ήμισυ του υγροποιημένου φυσικού αερίου της από τις ΗΠΑ τον Μάρτιο, ενώ η Ρωσία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής με σχεδόν 19% επί του συνόλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler.

Η Αλγερία ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πηγή, ακολουθούμενη από το Κατάρ, το οποίο συνέχισε να προτιμά την Ασία για τις spot παραδόσεις του, ενώ περιόρισε την Ευρώπη κυρίως σε συμβατικές ποσότητες.

Να αναφερθεί τέλος, ότι μεγαλύτερος εισαγωγέας της περιοχής τον περασμένο μήνα ήταν η Γαλλία, ακολουθούμενη από την Ισπανία και την Ολλανδία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης