Περιβάλλον

Ιαπωνία: Ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη των τελευταίων 11.700 ετών

Ιαπωνία: Ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη των τελευταίων 11.700 ετών
Με επικεφαλής τον γεωλόγο Satoshi Shimizu, η ομάδα του Πανεπιστημίου Kobe πήγε με το εκπαιδευτικό πλοίο Fukae Maru πραγματοποίησαν τις έρευνες
Μια ομάδα του Πανεπιστημίου Kobe της Ιαπωνίας ανακάλυψε ότι μια ηφαιστειακή έκρηξη πριν από 7.300 χρόνια είναι η μεγαλύτερη που έχει ζήσει η ανθρωπότητα τα τελευταία 11.700 έτη.

Σύμφωνα με το Interesting Engineering, η ανακάλυψη αυτή έγινε μετά από θαλάσσιες σεισμικές έρευνες ανάκλασης υψηλής ανάλυσης.

Τα ηφαίστεια εκτοξεύουν τεράστιες ποσότητες τέφρας, αερίων και ελαφρόπετρας, ενώ η ηφαιστειακή ροή, γνωστή ως πυροκλαστική ροή, καίει σχεδόν τα πάντα στο πέρασμά της, καθώς ρέει με ταχύτητα που φτάνει τα 700 χλμ/ώρα και θερμοκρασία που ξεπερνά τους 1000 βαθμούς Κελσίου.

Στην ξηρά, είναι γνωστός ο μηχανισμός μεταφοράς και οι διαδικασίες καθίζησης των πυροκλαστικών υλικών, ενώ είναι επίσης γνωστό ότι αυτά χάνονται σε περίπτωση διάβρωσης. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τους ωκεανούς, είναι ασαφές λόγω της αλληλεπίδρασης που συμβαίνει με το νερό.

«Είναι απαραίτητο να διερευνήσουμε την κατανομή των πυροκλαστικών αποθέσεων που προέρχονται από μια σύγχρονη μεγάλη έκρηξη σε αρκετά βαθιά νερά για να κατανοήσουμε καλύτερα τη δυναμική τους», γράφουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.

Η έρευνα στην καλδέρα Kikai

Η καλδέρα Kikai που βρίσκεται νότια του νησιού Kyusyu στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, είναι εκείνο το σημείο όπου η τεκτονική πλάκα των Φιλιππίνων ολισθαίνει κάτω από την Ευρασιατική πλάκα και η οποία σχηματίστηκε σε μια λεκάνη με βάθος νερού περίπου 200 μέτρα.

Με επικεφαλής τον γεωλόγο Satoshi Shimizu, η ομάδα του Πανεπιστημίου Kobe πήγε με το εκπαιδευτικό πλοίο Fukae Maru και εξέτασε τα κοιτάσματα από τα βάθη.

Οι σεισμικές έρευνες αντανάκλασης πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2016 και 2019, και χάρη ακριβώς σε αυτές τις έρευνες θαλάσσιας σεισμικής αντανάκλασης υψηλής ανάλυσης και τις χημικές αναλύσεις των ηφαιστειακών γυαλιών φάνηκε ότι στο σημείο αυτό συνέβη η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη των τελευταίων 11.700 ετών.

«Ο συνολικός όγκος του όγκου της έκρηξης K-Ah είναι 332-457 km3, που είναι πιθανώς η μεγαλύτερη έκρηξη στον κόσμο», δήλωσαν οι ερευνητές.

«Λόγω του γεγονότος ότι τα ηφαιστειακά πετρώματα που πέφτουν στη θάλασσα διατηρούνται καλά, προσφέρουν πολλές πληροφορίες κατά τη στιγμή της έκρηξης», ανέφερε ο Shimizu στην ανακοίνωση.

Χρησιμοποιώντας σεισμικές έρευνες ανάκλασης βελτιστοποιημένες για αυτόν τον στόχο και αναγνωρίζοντας τα συλλεχθέντα ιζήματα, κατάφεραν να λάβουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κατανομή, τον όγκο και τους μηχανισμούς μεταφοράς των εκτοξεύσεων.

Οι δηλώσεις του Shimizu

Ο Shimizu δήλωσε ότι μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις δεν έχει βιώσει ακόμη ο σύγχρονος πολιτισμός και ως εκ τούτου πρέπει να βασίζεται σε ιζηματογενείς καταγραφές.

Ωστόσο, ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί ο όγκος των εκρήξεων με μεγάλη ακρίβεια. Πολλά από τα ιζήματα που έχουν αποτεθεί στην ξηρά έχουν χαθεί λόγω της διάβρωσης.

«Οι εκρήξεις γιγάντιων καλδερών είναι ένα σημαντικό φαινόμενο στις γεωεπιστήμες και επειδή γνωρίζουμε επίσης ότι επηρέασαν το παγκόσμιο κλίμα και συνεπώς την ανθρώπινη ιστορία στο παρελθόν. Η κατανόηση αυτού του φαινομένου έχει επίσης κοινωνική σημασία», προσθέτει ο Shimizu.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης