Ενέργεια

Κυρίαρχος στις εξαγωγές LNG ετοιμάζεται να γίνει το Κατάρ

Κυρίαρχος στις εξαγωγές LNG ετοιμάζεται να γίνει το Κατάρ
Την Κυριακή (31/3), η QatarEnergy δήλωσε ότι υπέγραψε μακροπρόθεσμες συμφωνίες χρονοναύλωσης (TCP) με τέσσερις διεθνείς πλοιοκτήτες για τη λειτουργία 19 νέων πλοίων LNG (Oilprice.com)
Το Κατάρ στοχεύει να εδραιώσει την κυριαρχία του στην παγκόσμια αγορά εξαγωγών LNG, ενισχύοντας συνεχώς τα ήδη τεράστια σχέδια επέκτασης του δικτύου του με νέες παραγγελίες.

Σύμφωνα με το Oil Price, πέρυσι, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν το Κατάρ ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, ωστόσο το Κατάρ διατηρεί ένα τεράστιο πρόγραμμα επέκτασης σε εξέλιξη για να αυξήσει την εξαγωγική του ικανότητα μέχρι το 2030 κατά 85% σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα.

Καθώς οι ΗΠΑ ανέστειλαν τις εγκρίσεις αδειών για νέα έργα εξαγωγής LNG νωρίτερα φέτος, εντείνοντας έτσι την αβεβαιότητα αναφορικά με τις προοπτικές για τον εφοδιασμό των ΗΠΑ από τα τέλη της δεκαετίας του 2020 και μετά, το Κατάρ προχωρά με σχέδια επέκτασης της δυναμικότητας - και τώρα με νέες συμφωνίες ναύλωσης πλοίων - που θα μπορούσαν να το καταστήσουν και πάλι τον υπ' αριθμόν ένα εξαγωγέα του καυσίμου μέσα στη δεκαετία.

Την Κυριακή (31/3), η QatarEnergy δήλωσε ότι υπέγραψε μακροπρόθεσμες συμφωνίες χρονοναύλωσης (TCP) με τέσσερις διεθνείς πλοιοκτήτες για τη λειτουργία 19 νέων πλοίων LNG συμβατικού μεγέθους, ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα, η εταιρεία είχε υπογράψει συμφωνίες χρονοναύλωσης με την Qatar Gas Transport Company Limited (Nakilat) για την εκμετάλλευση 25 πλοίων LNG συμβατικού μεγέθους στο πλαίσιο του σχεδίου της για την επέκταση του στόλου LNG.

Στόλος 104 πλοίων

Με την τελευταία συμφωνία, ο συνολικός αριθμός των πλοίων που βρίσκονται υπό μακροχρόνιες συμφωνίες χρονοναύλωσης φτάνει τα 104 πλοία, τα οποία το Κατάρ θα χρησιμοποιήσει για την εξαγωγή των τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου του.

Οι προαναφερθείσες συμφωνίες αποτελούν μέρος του προγράμματος επέκτασης του στόλου LNG της QatarEnergy, «ένα τεράστιο εγχείρημα που είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ναυπήγησης και χρηματοδοτικής μίσθωσης που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του κλάδου», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της QatarEnergy, Saad Sherida Al-Kaabi.

Να σημειωθεί πως η QatarEnergy ξεκίνησε το πρόγραμμα μακροπρόθεσμης ναύλωσης και εκμετάλλευσης το 2022.

Τα νέα έργα αύξησης της δυναμικότητας

Νωρίτερα φέτος, το Κατάρ δήλωσε ότι προχωρά σε ακόμα ένα μεγάλο έργο LNG στα ήδη τρέχοντα έργα του, με στόχο να αυξήσει τη συνολική του ικανότητα εξαγωγής LNG κατά 85% από τα σημερινά επίπεδα έως το 2030.

Η QatarEnergy προχωρά τώρα με το έργο North Field West, μετά τη γεώτρηση στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, το North Field που μοιράζεται με το Ιράν, και τον εντοπισμό τεράστιων πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου στο κοίτασμα.

Το έργο North Field West προστίθεται στα εν εξελίξει έργα επέκτασης North Field East (NFE) και North Field South (NFS), τα οποία προβλέπεται ότι θα αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα του Κατάρ σε υγροποιημένο φυσικό αέριο σε 142 εκατομμύρια τόνους ετησίως (MTPA) πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας, αυξημένη κατά σχεδόν 85% από τα σημερινά επίπεδα παραγωγής των 77 MTPA.

Πέρυσι, ο Al-Kaabi της QatarEnergy δήλωσε ότι «το 40% του συνόλου του νέου LNG που θα έρθει στην αγορά μέχρι το 2029, όταν όλα τα έργα μας θα είναι έτοιμα και θα λειτουργούν, θα προέρχεται από την QatarEnergy».  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης