Μείωση ρεκόρ στις εκπομπές άνθρακα της ΕΕ το 2023 - Τεράστια αύξηση στην ενέργεια από ΑΠΕ

Μείωση ρεκόρ στις εκπομπές άνθρακα της ΕΕ το 2023 - Τεράστια αύξηση στην ενέργεια από ΑΠΕ

Μεγαλύτερη πτώση υπέστη η ηλεκτρική ενέργεια

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που ρυθμίζονται στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών (ETS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκαν κατά 15,5% (ρεκόρ το 2023) καθώς η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) εκτινάχθηκε στα ύψη, όπως ανακοίνωσε στις 3/4/2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ).

Περίπου το 45% της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ρυθμίζεται από το EU ETS το οποίο είναι το εμβληματικό σχέδιο του μπλοκ των 27 κρατών για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη χρεώνοντας το δικαίωμα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

«Οι εκπομπές του περασμένου έτους στο πλαίσιο του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (ETS) δείχνουν τις πιο σημαντικές ετήσιες μειώσεις εκπομπών από τότε που κυκλοφόρησε το ETS (2005)», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Η ηλεκτρική ενέργεια «πλήρωσε το μάρμαρο»

Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας (24% στις εκπομπές σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022).

«Αυτή η μείωση οφείλεται σε σημαντική αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (κυρίως αιολική και ηλιακή), σε βάρος τόσο του άνθρακα όσο και του φυσικού αερίου», ανέφερε η επιτροπή.

Οι εκπομπές από τη βιομηχανία μειώθηκαν περίπου 7% λόγω ενός συνδυασμού μειωμένης παραγωγής και κερδών ενεργειακής απόδοσης.

Μετά την ανάκαμψη από την κατάρρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι εκπομπές από τον κλάδο των αερομεταφορών αυξήθηκαν κατά περίπου 10%, ανέφερε η Επιτροπή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης