Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ποιες εταιρείες κοινής ωφέλειας θα υποβάλουν προσφορά στον διαγωνισμό για τα 10 GW της Γερμανίας

Ποιες εταιρείες κοινής ωφέλειας θα υποβάλουν προσφορά στον διαγωνισμό για τα 10 GW της Γερμανίας

Αφορά την παραγωγή ενέργειας από σταθμούς με αέριο που θα στραφούν σε υδρογόνο

 

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει διαγωνισμό για 10 γιγαβάτ (GW) νέας χωρητικότητας σταθμού παραγωγής ενέργειας με αέριο που πρέπει να είναι έτοιμος να στραφεί σε καθαρό υδρογόνο στη μελλοντική μετάβαση από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας απάντησαν λέγοντας ότι θα υποβάλουν προσφορές για επιδοτήσεις που έχει δεσμευτεί να καταβάλει το Βερολίνο, επειδή οι μονάδες θα συμπληρώσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως ότου η ηλεκτρική ενέργεια έχει την δυνατότητα να γίνει 100% πράσινη.

Θα χρειαστούν οικονομική υποστήριξη, επειδή θα λειτουργούν μόνο όταν η προσφορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας λόγω των καιρικών συνθηκών υπολείπεται - όχι αρκετή για να ανακτήσουν το επενδυτικό τους κόστος.


Οι θέσεις εταιρειών για τη συμμετοχή τους

Η IQONY του ομίλου Steag σχεδιάζει να κατασκευάσει εργοστάσια με αέριο έτοιμα για υδρογόνο στο Bergkamen, το Bexbach και το Querschied-Weiher, ανάλογα με τους όρους που συνδέονται με τους κρατικούς διαγωνισμούς. Υποστήριξε επίσης σε ανακοίνωση της 28ης Μαρτίου ότι το Βερολίνο πρέπει να δράσει σύντομα καθώς το Iqnoy δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί για πάντα εργοστάσια άνθρακα σε αυτές τις τοποθεσίες.
Αυτά ταξινομούνται ως συναφή με το σύστημα, αλλά η αμοιβή που προσφέρει το κράτος για αυτό το καθεστώς είναι επαρκής μόνο για την κάλυψη του κόστους και ασύμφορη από την άποψη της αγοράς, ανέφερ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Uniper Μάικλ Λιούις σε συνάντησή του με αναλυτές στις 28 Φεβρουαρίου είπε ότι βλέπει τεράστιες δυνατότητες στο σχέδιο, ζητώντας «να διευκρινιστεί γρήγορα και να τεθεί σε εφαρμογή». Η Uniper θα μπορούσε να ξεκινήσει με 1-2 GW εάν οι όροι-πλαίσιο της κυβέρνησης ήταν αποδεκτοί, δήλωσε στο Reuters. Είπε επίσης ότι τα 10 GW ήταν ανεπαρκή για να ενθαρρύνουν μια πρόωρη απομάκρυνση από τον άνθρακα, θέτοντας την απαίτηση να συμβεί αυτό στα 20-25 GW νέας ισχύος.

Η EnBW είναι ένας πιθανός πλειοδότης σε τοποθεσίες στα νοτιοδυτικά, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Andreas Schell στο Reuters τον Ιανουάριο.
Μετά από μια αιφνιδιαστική αντικατάσταση του Schell τον περασμένο μήνα με τον Γεώργιο Σταματελόπουλο στο τιμόνι, ο νέος ηγέτης τον περασμένο μήνα επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της εταιρείας, αλλά πρόσθεσε ότι η νομοθεσία πρέπει να διαμορφωθεί.

Το γερμανικό ανθρακωρυχείο LEAG, το οποίο δραστηριοποιείται στα ανατολικά της χώρας και ανήκει στον τσεχικό ενεργειακό όμιλο EPH, σχεδιάζει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο σε τέσσερις τοποθεσίες με συνδυασμένη ισχύ τουλάχιστον 3 GW.

Η RWE έχει ανακοινώσει ότι θα μπορούσε να κατασκευάσει 3 GW στο πλαίσιο των προγραμματισμένων κρατικών διαγωνισμών. Πρόσφατα έκλεισε άλλα πέντε εργοστάσια άνθρακα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Markus Krebber προειδοποίησε ότι, ενώ η RWE είναι πρόθυμη, η στρατηγική του Βερολίνου εξακολουθεί να είναι ελαφριά στις λεπτομέρειες.

Η Statkraft ο γερμανικός βραχίονας της νορβηγικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας Statkraft δήλωσε ότι θα μελετήσει το σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά θα επικεντρωθεί πρωτίστως στη μετατροπή των υφιστάμενων εγκαταστάσεων που λειτουργούν με αέριο σε υδρογόνο στο πλαίσιο συνεχιζόμενων εσωτερικών προγραμμάτων της εταιρείας.

Η KMW Rhine-Main της Kraftwerke Mainz-Wiesbaden ανακοίνωσε στις 4 Μαρτίου ότι θέλει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο φυσικού αερίου έτοιμου για υδρογόνο για ισχύ 250 MW και χωρητικότητα τηλεθέρμανσης 100 MW στο χώρο μιας υπάρχουσας μονάδας κινητήρων αερίου. Υπό την προϋπόθεση ότι η κυβερνητική στρατηγική είναι κατάλληλη για το σχέδιό της, η θέση σε λειτουργία της νέας μονάδας θα μπορούσε να γίνει το 2028, επεσήμανε η εταιρεία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης