Ενέργεια

Icis: Οι εισαγωγές LNG θα παραμείνουν σε μεγάλα επίπεδα και το 2024

Icis: Οι εισαγωγές LNG θα παραμείνουν σε μεγάλα επίπεδα και το 2024

Παρά την υψηλή αποθήκευση η ζήτηση του καυσίμου εξακολουθεί να είναι υψηλή - Ρεκόρ στην Ασία

Η Ευρώπη θα συνεχίσει να εξαρτάται από το LNG και το 2024, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται να εισαγάγει παρόμοιους όγκους υγροποιημένου φυσικού αερίου με πέρυσι, παρά τα επίπεδα - ρεκόρ αποθήκευσης και τις προσδοκίες ότι θα επιτύχουν τον στόχο πληρότητας του 90% περισσότερο από 2 μήνες νωρίτερα, όπως αποκάλυψε στo Montel η εταιρεία συμβούλων Icis.

Η υπόγεια αποθήκευση της ΕΕ ξεκίνησε την περίοδο πλήρωσης με υψηλό επίπεδο ρεκόρ 58,75% της χωρητικότητας την 1η Απριλίου (3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από έτος σε έτος).

«Η Icis προβλέπει επί του παρόντος ότι οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου (χωρίς GB), θα φτάσουν τον στόχο της ΕΕ για πληρότητα 90% έως τα μέσα Αυγούστου, σύμφωνα με το 2023 και περισσότερο από 2 μήνες πριν από την προθεσμία της 1ης Νοεμβρίου», δήλωσε ο Alex Froley (αναλυτής της Icis LNG).

 

Πιθανή η άνοδος της ζήτησης

Η προσφορά LNG στην περιοχή έφτασε στο χαμηλό εξαμήνου των 11,3 δισεκατομμυρίων εκατοστών τον Μάρτιο, αφού μειώθηκε περισσότερο από 13% σε μηνιαία βάση και 23% σε ετήσια βάση, εν μέσω έλλειψης ζήτησης που οφείλεται εν μέρει στην υψηλή αποθήκευση, ανέφερε αυτή την εβδομάδα το Montel.

Ωστόσο, οι εισαγωγές LNG φέτος θα πρέπει να παραμείνουν «σε γενικές γραμμές παρόμοιες» με πέρυσι, όταν η Ευρώπη και η Τουρκία έλαβαν περισσότερα από 160 bcm υγρού καυσίμου, δήλωσε ο Froley.

«Ενώ δεν χρειάζονται τόσα πολλά για την πλήρωση της ευρωπαϊκής αποθήκευσης, θα μπορούσε να υπάρξει κάποια αυξημένη ζήτηση καθώς οι χαμηλότερες τιμές ενισχύουν τη βιομηχανική χρήση ή επιταχύνουν την αλλαγή καυσίμου», είπε.

Υπήρχε επίσης «δυνατότητα έγχυσης φυσικού αερίου σε αποθήκες της Ουκρανίας», είπε, όπου τα 3/4 της χωρητικότητας 10 bcm παρέμειναν διαθέσιμα.

 
Ρεκόρ εισαγωγών LNG στην Ασία

Ωστόσο, ο Froley είπε ότι η Ασία κέρδιζε: «Τα υψηλά επίπεδα των ευρωπαϊκών μετοχών επέτρεψαν στην Ασία να αυξήσει ξανά την απορρόφησή της μετά από μερικά χρόνια απώλειας μεριδίου σε αγορές με υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη.

Βλέπουμε κάποια επίπεδα ρεκόρ εισαγωγών σε μέρη της Ασίας τους τελευταίους μήνες, καθώς τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν ως αποτέλεσμα πιο προσιτές τιμές για τους παγκόσμιους αγοραστές».

Επισήμανε τα στοιχεία της Icis που δείχνουν ότι οι εισαγωγές LNG της Κίνας τον Μάρτιο του 2024 (6,8 εκατομμύρια τόνοι), ήταν οι υψηλότερες εισαγωγές της ποτέ τον Μάρτιο.

Αυτό σε σύγκριση με 5,4 εκατομμύρια τόνους τον περασμένο Μάρτιο. Το προηγούμενο ρεκόρ για τον Μάρτιο ήταν 5,9 εκατομμύρια τόνοι που παρατηρήθηκε το 2021.

Σημείωσε ότι ο Φεβρουάριος ήταν επίσης ο υψηλότερος Φεβρουάριος της Κίνας για εισαγωγές, ενώ το Μπαγκλαντές σημείωσε επίσης υψηλά ρεκόρ (Φεβρουάριο και Μάρτιο) και η Ταϊλάνδη είχε «μηνιαία υψηλά ρεκόρ για κάθε μήνα του έτους μέχρι στιγμής».

Η ασιατική ζήτηση για LNG αναμένεται να υποχωρήσει 9% αυτή την εβδομάδα σε 5,6 εκατ. τόνους (7,6 bcm) από το υψηλό δύο μηνών που έφτασε την περασμένη εβδομάδα πάνω από 6,1 εκατ. τόνους, εν μέρει λόγω των υψηλότερων τιμών, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Kpler.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης